Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Vierzbowski007 2. 11. 2018 11:01

mFT je mrtvé hlavně kvůli tomu, že mobily zvládnou (a budou zvládat lépe a lépe) pro běžné uživatele to, za co by jinak zaplatili spoustu peněz. Portrétní režim pro majoritu doshuje za ideálních podmínek velmi solidních výsledků. Jak odpadne mainstream, nebude se už výroba pro pár profíků a nadšenců vyplácet.
Vierzbowski007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fidko 2. 11. 2018 11:12

No Canon s Nikonom na tom tiez neboli uplne na prd a tych skiel boli mraky. To pokrytie sklami u mFT nie je zdaleka tak ruzove, pretoze tie skla su drahe ako kokain, nejaky slusny telezoom nemas a 100-400 zase pekelne draha. Tie f2.8 Sigmy co su sa podla mna vobec nepredavaju zle a s ostatnymi by to bolo podobne.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 2. 11. 2018 11:15

FXE1 píše:
Dolgor píše:Nesmysl. Malý systém má svoje opodstatnění. Chce to jen rozumnou cenovou politiku.

Však áno, ale nie keď budeš chcieť DSLR ergo (telo) a ceny za FF a MFT budú budú bez podstatného rozdielu.

No ale třeba ta G80 má ergonomii docela dobrou, a dá se okolo ní postavit docela funkční systém za rozumné prachy.

Mobily ukrajují koláč, to je pravda. Výrobci budou muset zareagovat na situaci, že si skutečné foťáky budou kupovat lidi, kteří to mají aspoň trochu jako koníček (nebo povolání, samozřejmě).

A nebude k dispozici ta masa lidí, co si koupili foťák jenom kvůli fotkám z dovolené a pár rodinných oslav. Protože tehdy jiná volba nebyla ale dnes už většina z nich bude fotit mobilem.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod FXE1 2. 11. 2018 11:21

Fidko píše:Ono by velmi pomohlo ak by o mFT prejavila zaujem aj Sigma s Tamronom.

-- 2. 11. 2018 10:47 --

Ono by velmi pomohlo ak by o mFT prejavila zaujem aj Sigma s Tamronom.

Ale veď to zasklenie nie je zlé
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 2. 11. 2018 11:23

Mnozstvo skiel je uplne ok, ale tie peniaze ktore za to musis dat uplne ok nie je. Problem je, ze tam kde Ti staci slusne FF sklo pottebujes spickove mFT sklo a to nieco stoji, pritom Sigma dokaze vyrobit porovnatelne skla (ak si domyslim konstrukciu) za 1/3 ceny.

Ono to mozno vyzera ze som jediny kto ma vyhrady k cenam mFT, ale tych ludi je viac. Sigma a Tamron by boli riesenim.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 2. 11. 2018 13:07

Davidof píše:Nejhorší, je, že už jsem si na Lightroom zvykl a tak nějak vím, kam šáhnout abych zhruba dosáhl svého.

Líbí se mi, jak se dají dělat presety, kopírovat úpravy z fotky na fotku, filtrovat fotky podle různých kriterií atd. Hlavní ale je ta konzervativnost, úplně mě drtí zase začít znovu chápat, jak to jinde vymysleli jinak, i když třeba asi trochu lépe.

Říkal jsem si, že 1) novej foťák si koupim až mě ten starej bude brzdit => to hned tak nebude => novej foťák stejně starej Lightroom nespolkne => pak budu řešit i software (a doufat, že to lepší z Lightroomu už do tý doby okopírujou) ...

Ale když říkáte teda, že by mohly být lepší výsledky z toho kompromisního snímače teda, tak to možná, v zájmu civilizace teda, tak to asi vyzkouším. :-)

Prave pred par minutami som uz chcel stahovat trial DXO , ale este som nasiel video s ich workflow a v tej chvili ma lenivost zastavila :-) Pri predstave, ze vsetko v LR mam uz tak nejak zautomatizovane a viem co a kde, no a teraz sa ucit nieco uplne nove/ine (aj ked mozno lepsie vysledkom)... :hm Zatial to davam do sufliku. Kym mi LR 6.14 podporuje aktualnu fotovybavu, tak nebudem nic riesit.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 2. 11. 2018 13:22

Bohužel jsem na tom přesně stejně - lenost mnou cloumá, ale říkám tomu vyčerpání z náročné práce ;-)

Ještě zkusím ten Raw Viewer, přece jen ty importy a vytváření katalogu mě trochu štvou.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 2. 11. 2018 14:01

Já tomu říkám racionální chování. Proč hledat nový sw, když starý je plně funkční.
Mám to stejně. Používám LR6 a zůstanu u něj, dokud fotím s fotoaparáty, které podporuje.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 2. 11. 2018 14:11

Nejlepší je umět vhodně propojit vrozenou lenost a racionalitu chování. ;-)

A zdá se, že tu mnohý z nás se může uznale poklepat na rameno a pravit: " Dobře já !" :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 2. 11. 2018 14:15

Ja som sa na ceste k prekonaniu lenivosti rozhodol zbavit sa iPadu :D Radikalny krok, ale zda sa, ze mi to prospieva :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 2. 11. 2018 14:24

To bych asi vůbec nevěděl, co s načatým životem ... i když v delším časovém horizontu bych patrně začal znovu žít real life ... ale nevím, jestli bych to ještě uměl ;-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 2. 11. 2018 14:31

Ipad jsem si raději ani nepořizoval. Na domácím desktopu nemám žádné office řešení. Cestovní notebook jsem nechal po poruše neopravený. Mám jen základní tablet, na kterém se kromě konzumace obsahu nedá nic dělat. Asi bych se měl zbavit i jeho.
Má to spoustu výhod. Například nemůžu doma nebo na dovolené pracovat ;-) ...A že by bylo co dělat vzhledem k mojí práci.
Naposledy upravil Dolgor dne 2. 11. 2018 14:32, celkově upraveno 1
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 2. 11. 2018 14:31

Ono to mozno znie vtipne, ale prichytil som sa, ze s nim travim prilis vela casu v posteli a moc produktivnej cinnosti sa s tym urobit neda. Takto ma to nuti sadnut k PC, alebo si do postele zobrat aspon notebook s ktorym mozem nadalej prokrastinovat, ale zaroven je tam isty potencial urobit nieco uzitocne :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod FXE1 2. 11. 2018 15:22

landov píše:
Davidof píše:Nejhorší, je, že už jsem si na Lightroom zvykl a tak nějak vím, kam šáhnout abych zhruba dosáhl svého.

Líbí se mi, jak se dají dělat presety, kopírovat úpravy z fotky na fotku, filtrovat fotky podle různých kriterií atd. Hlavní ale je ta konzervativnost, úplně mě drtí zase začít znovu chápat, jak to jinde vymysleli jinak, i když třeba asi trochu lépe.

Říkal jsem si, že 1) novej foťák si koupim až mě ten starej bude brzdit => to hned tak nebude => novej foťák stejně starej Lightroom nespolkne => pak budu řešit i software (a doufat, že to lepší z Lightroomu už do tý doby okopírujou) ...

Ale když říkáte teda, že by mohly být lepší výsledky z toho kompromisního snímače teda, tak to možná, v zájmu civilizace teda, tak to asi vyzkouším. :-)

Prave pred par minutami som uz chcel stahovat trial DXO , ale este som nasiel video s ich workflow a v tej chvili ma lenivost zastavila :-) Pri predstave, ze vsetko v LR mam uz tak nejak zautomatizovane a viem co a kde, no a teraz sa ucit nieco uplne nove/ine (aj ked mozno lepsie vysledkom)... :hm Zatial to davam do sufliku. Kym mi LR 6.14 podporuje aktualnu fotovybavu, tak nebudem nic riesit.

To je aj vecou nejakého nášho vnútorného firmware. Ja som si akosi nejako neporozumel s produktami od adobe. Pre mňa je DXO intiutívnejšie. Ale to máme každý ináč. Zvyk je po určitom čase ozaj železná košeľa.

-- 2. 11. 2018 15:29 --

Fidko píše:Ono to mozno znie vtipne, ale prichytil som sa, ze s nim travim prilis vela casu v posteli a moc produktivnej cinnosti sa s tym urobit neda. Takto ma to nuti sadnut k PC, alebo si do postele zobrat aspon notebook s ktorym mozem nadalej prokrastinovat, ale zaroven je tam isty potencial urobit nieco uzitocne :)

Tablet je zásadne o príjemných, neproduktívnych polohách, náhrada za noviny, knihu, YT, int.rádia a tak.... mám 12,2". Ja myslím, že 3D u TV viac menej skončilo,pre to že málokomu sa chcelo sledovať film v stoporenej sediacej polohe za triezva :D
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Radek71 2. 11. 2018 16:04

Ono se to resi furt dokola, ale za mne, ty mobil s "3 objektivy a brutalnim SW" foti za 35 bodu, zrcadlovka za 85 bodu. Odečtu 0 trestnych bodu u mobilu za nemobilitu (stejne ho mam u sebe 100% casu kdy muzu neco fotit) a odectu 75 bodu za nemobilitu DSLR, prakticky tedy dalsi naklady, dalsi kus HW ktery je nutno nosit, nutnost to nabijet, nutnost to hlidat a vysledek je, ze vyhrava o 25 bodu mobil.
A to nepocitam vyhody okamzite interakce na socialni a jine site.
Radek71
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka