Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod DUDISKO 10. 10. 2018 13:51

som dačo našiel.. to boli časy učenia sa.. fotky hrúúúza :-)
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chvd 10. 10. 2018 14:06

ganec píše:- Dokázal by priemerný fotograf s D500 odfotiť šíp, akurát keď prelietava balónom?

V té kvalitě fotku dokáže kdekdo třeba klidně s D3200. Největší sranda na forech jsou všichni ti chytráci, co furt žijí v představě, že funkce a parametry těla z nich udělají fotografa a dají jim dobré fotky.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 10. 10. 2018 14:16

Souhlas.

Mimochodem, dnes ráno jsem viděl moc pěkné mlhy, jen nebyl čas to cvaknout.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod landov 10. 10. 2018 14:32

Jj, hmly uz zacinaju. Ja som si pocas sluzobky cvakol s G1X MK3
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 10. 10. 2018 14:38

Ad D500

Z diskusí jsem vyrozuměl, že D500 velmi úspěšně provádí změnu ostřícího bodu v rovině obrazu - osy x a y . Typicky tedy případ, že fotbalový hráč běží a kličkuje. Zákonitě tedy se jeho poloha v hledáčku mění zleva doprava a zprava doleva. Pochopil jsem to tak, že D500 do značné míry ví, na co ostří a pokud se subjekt posune (v x a y), přemístí i ostřící bod a zjišťuje zbylou souřadnici - tedy z.

To je pro rychlé akce dost důležité, spolu s možností ovlivnit i způsob chování AF - co udělat při zastínění subjektu, k jeho krátkodobé ztrátě apod.

Podle všeho má tohle D500 zmáknuté dobře.

U Olympusu na tohle přeci jen byly připomínky ale po posledním update pár lidí psalo, že jsou výsledky lepší.

Sportovní fotografie jistě není jen tato část chování AF, ale určitě je to důležité.

Ty režimy jako Pre Burst a 60sn/s se mi zdají jako lepší, než má D500, ale množství situací, kdy se to dá opravdu prakticky provést není až tak velké, aspoň tedy u mě. Rozhodně je třeba uvést, že za 1 sec vytvoříš 60 RAWů a zaplníš buffer. Udělej to 10x nebo 20x a pak se tím probírej ... Tohle je funkce na nějaký speciální okamžik, ne klíčová vlastnost.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ganec 10. 10. 2018 14:42

chvd píše:Největší sranda na forech jsou všichni ti chytráci, co furt žijí v představě, že funkce a parametry těla z nich udělají fotografa a dají jim dobré fotky.
Pripomínam ti tvoj úplne prvý príspevok:
chvd píše:Zajímá mne, jak je na tom tento pristroj realne se schopnosti kontinualniho ostreni pri foceni, pripadne i 3D tracking.
=> teda TY SÁM si si vyberal TELO kvôli jeho FUNKCIÁM na diskusnom fóre! :oops:

-- 10. 10. 2018 15:45 --

Davidof píše:Tohle je funkce na nějaký speciální okamžik, ne klíčová vlastnost.
Presne .. v recenzii na ephto (odkiaľ bob222 zobral ten obrázok s balónikmi) je ešte takáto ukážka:
Obrázek

Tá recenzia: https://www.ephoto.sk/fototechnika/rece ... 1-mark-ii/

-- 10. 10. 2018 15:48 --

Ale je to celkom užitočné .. ja som už čosi podobné využil na panasonicu u 4K .. kde sa to volá "pre-burst" u vtáčikov:
http://www.gancovky.sk/2018/06/nove-moz ... zka4kphoto

-- 10. 10. 2018 15:53 --

Davidof píše:Rozhodně je třeba uvést, že za 1 sec vytvoříš 60 RAWů a zaplníš buffer. Udělej to 10x nebo 20x a pak se tím probírej ...
Presne tak .. bez toho módu by sa hneď zaplnil bufffer
=> teda aby toho neboli také kvantá, tak proste museli niečo vymyslieť, aby tam zostali len tie potrebné fotky

No a keďže bežne v buffri býva pred domáčknutím 14 záberov (tuším už existuje firmware na viac) a potom už netreba celú sekundu držať spúšť, tak je to ešte znesiteľné...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chvd 10. 10. 2018 15:23

Ganec píše:Ide tam hlavne o zachytenie deja, ktorý sa veľmi rýchlo odohrá.

Nikoliv, jde tam hlavně o marketingove sděleni. Olympus tuším vymyslel kompletní manuál na tuhle situaci a nechává to v rámci odborných recenzí předvádět všechny své zpřízněné ovcoprofirecenzenty. Podobně jako obcházejí známější fotografy se svou vlajkovou lodí , nabízí zapůjčení, další případné výhodné podmínky atd.

-- 10. 10. 2018 16:27 --

Ganec píše:
chvd píše:Největší sranda na forech jsou všichni ti chytráci, co furt žijí v představě, že funkce a parametry těla z nich udělají fotografa a dají jim dobré fotky.
Pripomínam ti tvoj úplne prvý príspevok:
chvd píše:Zajímá mne, jak je na tom tento pristroj realne se schopnosti kontinualniho ostreni pri foceni, pripadne i 3D tracking.
=> teda TY SÁM si si vyberal TELO kvôli jeho FUNKCIÁM na diskusnom fóre! :oops:

To je zase logika ala Galbert Geinstein. Takový jednoduchý algoritmus viď? Dát do něj vyhodnocení více než jedné proměnné je již evidentně nad možnosti tvého procesoru, že?

Presne .. v recenzii na ephto (odkiaľ bob222 obral ten obrázok s balónikmi) je ešte takáto ukážka:
Jistě a v kombinaci s těmi 60 snímky/sec ti baterka vydrží jak dlouho? 5 min?

-- 10. 10. 2018 16:34 --

Presne tak .. bez toho módu by sa hneď zaplnil bufffer
=> teda aby toho neboli také kvantá, tak proste museli niečo vymyslieť, aby tam zostali len tie potrebné fotky

No a keďže bežne v buffri býva pred domáčknutím 14 záberov (tuším už existuje firmware na viac) a potom už netreba celú sekundu držať spúšť, tak je to ešte znesiteľné...

To mi prozraď, jam ty na ta moudra chodíš, že pleteš furt jablka s hruškami. jedna věc je, že v tom bufferu se musí stále obnovovat snímky, majíli být k dispozici po domáčknutí spouště a druhá věc je, že si můžeš nastavit, kolik snímků/sec ti to tou rychlostí 60s/sec udělá.

-- 10. 10. 2018 16:36 --

Tak jsem se začetl do té recenze, to psal nějaký redaktor z gancovek?
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 10. 10. 2018 15:51

Pisal to ambassador Olympusu. Zase sluzby a servis Olympusu su uplne v poriadku,mat moznost zapozicat si zdarma top fotak s top sklami by som tiez nekritizoval.

Na tych featurach co Olympus poskytuje by som sice nestaval, ale zbytocne tiez nie su a vies sa dostat do situacie ked si za ne vdacny. Ako ale pisal davidoff, su skor minoritne a maju este ine veci na riesenie. A ako rad pisem ja, nie su dovodom pytat si za ten fotak 2000 €.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tom384 10. 10. 2018 16:06

Ganec píše:Oly sa nemá kam ponáhľať: dokiaľ prekonáva svojimi možnosťami (60fps, pre-capture, high-res shot, time-lapse, stabilizácia, color creator, ..) všetky APS-C DSLR, tak sa nemá čoho báť.
Predsa len (podľa zistení Panasonicu) FF nie je mainstream: tým sú práve menšie snímače, pre ktoré FF nie je konkurencia (ani z hľadiska ceny ani možnosťami), ale skôr doplnok.

https://photorumors.com/2018/10/03/olympus-further-revised-downwards-their-future-sales/

Ja bych tak optimisticky nebyl. Ba prave naopak. Jestli neco kloudnyho rychle neuvede, tak bude mit velky problem.
tom384
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 10. 10. 2018 16:29

A co by to asi tak mohlo byt ? Malych fotakov maju tri ***** a ak ludi nepresvedcila E-M1, musel by prist nastupca so skutocne spickovym snimacom postavenym na fungl novej technologii zlepsujuci sucasne parametre tak o 1.5 EV a viac. Na este ucinnejsiu stabilizaciu a este viac FPS sa im kazdy vyprdne.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod FXE1 10. 10. 2018 17:08

Ono tá modelová situácia ktorú predvádza Oly s tým šípom a balónikom je zvľádnuteľná čímkoľvek čo má aspoň 5-10 FPS. Môže to vyzerať takto:
"Páni, postavte sa prosím na značky, pred Vami je zavesený balónik, naplnený vodou. Zaostrite naň prosím, môžete aj manuálne. Fotoaparáty už máte nastavené. Náš lukostrelec je vpravo. Pred výstrelom zaznie pokyn: "Gentlemen, start your engines!" Stlačíte spúšť.
"Verte mi, niet čo pokaziť, ak by predsa, pod vplyvom uplynulej preflámovanej noci, pokus zopakujeme :)"
Naposledy upravil FXE1 dne 10. 10. 2018 17:29, celkově upraveno 1
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 10. 10. 2018 17:13

Mne je len strašne divné, že prečo nefotili kvetináč? Tam by sa najviac ukázala sila oly vs. Dslr.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod FXE1 10. 10. 2018 17:23

Tú story s kvetináčom nepoznám, o čo ide ? Réžia Ganec ? :love:
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 10. 10. 2018 17:28

Presné detaily nepoznám, starší harcovnici ma opravia, ale Geinstein sa pokúšal fotiť kvetináč s dslr, ale nevyšlo...ganalyzou dospel k chybe v koncepcii dslr.
...táto trauma ho sprevádza a bude sprevádzať po zvyšok života.
Naposledy upravil landov dne 10. 10. 2018 17:36, celkově upraveno 1
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 10. 10. 2018 17:31

Tak zase priznajme si, fotit kvetinac, to je uz vyssia matematika.
Fidko
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka