Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 9. 10. 2018 08:38

pemare, byl by to pro tebe takový problém koupit si konečně toho Pena ? A jedno pevný sklo, 50EQ ?

A napsat to sem na diskusi ?

;-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ganec 9. 10. 2018 08:41

pemar píše:Olympus mi aktuálně nemá co nabídnout. :-).
Môže ti uľahčiť život .. napríklad
(no a na ostatné "ponuky" - ktoré zatiaľ ignoruješ - by si si určite uvedomil po určitej dobe)

-- 9. 10. 2018 09:41 --

Som sa zamyslel nad Dudiskovou pripomienkou a už je mi jasné, prečo FullFrejmisti potrebujú režim "M":
DUDISKO píše:
Ganec píše:
pemar píše:Předpokládám, že těch, co fotí na M, bude mezi fotografy víc :-).
ja by som tipoval, že najviac fotografov využíva automatiku na priorite clony ;-)
(no a na "M" potom musia fotiť už len tí, u ktorých táto automatika zlyháva :oops: )

M nastavis co potrebujes/ja spravidla cas proti pohybu ludi(abt neboli maznuty)/ a davam auto ISO.. A to funguje ;-)
Už som chcel napísať, že je to celkom dobrý tip .. ale to čo si popísal, je v skutočnosti "prioritu času" :oops:
(ktorú samozrejme pri fotení stolného tenisu využívam aj ja)

Ale už chápem .. u FullFrejmov býva najnižšia clona na bežné veci nepoužiteľná "až príliš", takže preto musia cloniť.
=> tým pádom si nevystačia s režimom "S" (ktorý by im nastavoval najnižšiu clonu automaticky), ale musia použiť "M"
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 9. 10. 2018 08:42

pemar píše:Olympus mi aktuálně nemá co nabídnout. :-).

No já čim dál tim víc přemýšlím nad tím, že bych chtěl něco ještě menšího než A7, co se vejde do kapsy a k tomu třeba 2 pancaky na vycházky s dětma. Ale tam už mi ten OIympus přijde fakt hodně na hraně. Ale zase pevný pancake dá o dost víc než nějaký lepší kompakt.... Ale teda zatim ty myšlenky krotim tim, že to už je fakt rozežranost k dvěma FF systémům ještě tohle O:-)

ale te´d jedna kacířská myšlenka - sem si vyjel počet focení a nafocených fotek s 6D a Lkama a upřímě řečeno, kdybych ten systém poslal dál, tak si toho poslední rok ani nevšimnu, když teda nebudu řešit, že by mi chybělo si občas "zbytečně" zafotit s 70-200/2.8 L . Ale teda neni dané technickými parametry, ale spíš tim, co teď fotim. Bych se nad tim vážně měl možná zamyslet...

-- 9. 10. 2018 09:43 --

Ganec ty si mi vážně chyběl - člověk kouká na novou globální strukturu firmy, přemýšlí jak se tam nejlíp včlenit se svojí částí firmy, pak si přečte dva příspěvky od tebe a hned má úsměv na tváři... :-D
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod pemar 9. 10. 2018 08:49

S tou Sigmou je problém jiný, opticky byla předtím perfektní, ale měla z výroby nastavené tolerance na hranici limitu, zeptal jsem se v servisu AWH, oni mne ujistili, že to umějí posunout aniž by se cokoli rozhodilo, za tři dny jsem si objektiv vyzvedl a zjistil, že to na frontfocus a tak nízkou konzistenci AF, že to nejde jednoduše nastavit ve foťáku. Neznám jejich metodiku, nevím do čeho sáhli, asi do vzdálenosti mezi čočkami a možná tam nahráli nějaký FW. Mám ten Sigma Dock a mohl bych se pokusit nastavit korekce pro různé vzdálenosti, ale je tam ta nekonzistence, podobnou jsem viděl na 135/1.8, ta je údajně kvůli tomu, že objektiv a tělo si blbě předává informace (Sigma nezná Nikon protokol), nemám chuť řešit, které kombinace FW to dělají, pro mne jednodušší se Sigmy zbavit a koupit Nikon, což jsem v případě 105/1.4 udělal.

Když FW komunikuje, tak ten AF modul na D500/D850 eliminuje i tu nekonzistentnost, ostří to rychle a přesně a i v AF-C režimu. Na D500 jsem ten problém zatím nezaregistroval, takže to vypadá na nekomunikaci mezi D850 a Sigmou, problém je v tom, že zrovna tuhle kombinace v tom servisu seřizovali.

Abych Sigmu používal jen na D500, na to defekuje bílý tesák, takže když to ze servisu nepřijde v pořádku, tak objektiv půjde z domu a buď najde na pár pokusů jinou Sigmu podle svých představ (při jejich kusové variabilitě to bude chvilku trvat), nebo se spokojím s f2.8 a koupím 60/2.8 (a tím budu mít pokryté i krátké vzdálenosti, které jsem po přechodu na FF kvůli DX objektivu prakticky ztratil. Nebo koupím něco jiného, třeba toho PENa a budu prskat, že takovou fotku udělám i z mobilu :-).
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod FXE1 9. 10. 2018 08:55

Davidof píše:pemare, byl by to pro tebe takový problém koupit si konečně toho Pena ? A jedno pevný sklo, 50EQ ?

A napsat to sem na diskusi ?

;-)

Olympus do každej rodiny a nikdy inak :) Na taký nápis "so sovietskym zväzom na večné časy" , som sa musel dívať dlhé roky z okna :D A teraz tu máme na to Gokota.

-- 9. 10. 2018 10:06 --

"Som sa zamyslel nad Dudiskovou pripomienkou a už je mi jasné, prečo FullFrejmisti potrebujú režim "M":"

Somár, tak to máme všetci trochu inak , M som pár krát v živote použi bez ohľadu na formát iba:

Keď fotoaparáty nič iné nemali
Astro foto
Prípadne foto s mázlou tečúcou vodou alebo podobné požiadavky...

A nijako nespochybňujem, že niekto má aj ďalšie situácie na využitie.
Naposledy upravil FXE1 dne 9. 10. 2018 09:07, celkově upraveno 1
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod chvd 9. 10. 2018 09:07

pemar píše:Na video možná dobrý, design pěkný, ale jinak je to pro mne jen hračka, to už mne více zaujala ta modelka Eliška..

No však ta jeho videa jsou primárně pro lidi, co chtějí vidět Elišku a ji podobné. Nebo pak je možný na ně koukat, aby se člověk bavil z neštěstí druhýho...ovšem to je nečestné a nesportovní :)

-- 9. 10. 2018 10:13 --

Ganec píše:Tak zaprvé: "AF" vôbec nemá za sebou :pozor
Veď sa práve trápiš so Sigmou .. a nemáš namiesto nej náhradu!

No bať!
"A to je problem toho těla, ne toho objektivu"
Galbert Geinstein léta páně 2018
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 9. 10. 2018 09:29

Samozrejme že je to problém tela: veď podľa servisákov je objektív v poriadku ;-)

-- 9. 10. 2018 10:29 --

FXE1 píše:M som pár krát v živote použi bez ohľadu na formát
No veď to .. párkrát :oops:
- aj ja len párkrát .. a odkedy mám F-ko tak ani neviem či vôbec .. to už high-res shot som využil častejšie 8-)
=> ale z toho vyplýva, že high-res môže byť dôležitejší ako režim "M"? 8-P
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 9. 10. 2018 09:35

Se Z7 bych se “trápil” podobně, viz Tamron 70-200/2.8 G2 a další skla, Tamron, Sigma a další jsou los do loterie nebo poukázka na problém, při troše štěstí a úsilí to funguje, ale nižší cena je vyvážená tím rizikem, nic není zadarmo, platí to pro zrcadlovky i bezzcadlovky, Gancovi to ale nemá smysl vysvětlovat, na pochopení je třeba alespoň základní schopnost pochopit fyziku a psaný text.

Pravdu má jen v tom, že nabídka Nikonu v oblasti 35-60mm je pro náročného zákazníka slabší, že opticky jsou ty Sigmy Art lepší, než Nikony. Pokud by mi šlo jen o poměr cena/výkon, Nikon 50/1.8 by byla hodně dobrá volba.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 9. 10. 2018 09:42

Gdyby Ganec negancoval ale něgdy taky gňapl fotogaparát do pazour a použil ho, k čemu je určen, tušil by, k čemu je M.

Namátkou makro menšího hmyzu, které se fotí zhusta na vysoké clony, na sklonku noci nebo dne, v podrostu, zkrátka je u toho tma. Běžné nastavení je manuální clona 8-16, manuální čas 1/160 - 1/200 s, manuální ISO podle podmínek (u mne obvykle 100-400) a množství světla pak řídí blesky, jeden na objektivu a druhý namířený do pozadí. Velikost senzoru, stabilizace apod., jsou zcela irelevantní, když je potřebou číslo jedna dosažení krátkého času kvůli pohybu objektu a třesu rukou, které znesnadňuje udržení správného zaostření.

Pak třeba noční foto oblohy, série pro skládání star trails, intervalové snímání krajiny pro tvorbu timelaps, focení v uzavřených prostorách s homogenním osvětlením a přisvětlováním bleskem... Tradicionalisti používají M i při různých dalších příležitostech například kvůli konzistentnosti expozic.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ltokar 9. 10. 2018 09:47

Dolgor: Gcko neuznava blesk :)
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FXE1 9. 10. 2018 09:48

Ganec píše:Samozrejme že je to problém tela: veď podľa servisákov je objektív v poriadku ;-)

-- 9. 10. 2018 10:29 --

FXE1 píše:M som pár krát v živote použi bez ohľadu na formát
No veď to .. párkrát :oops:
- aj ja len párkrát .. a odkedy mám F-ko tak ani neviem či vôbec .. to už high-res shot som využil častejšie 8-)
=> ale z toho vyplýva, že high-res môže byť dôležitejší ako režim "M"? 8-P

Dôležitejší ? Ako pre koho, však. Keby som mal astro ako prioritu tak nie. Pre Teba nie. Ale keby som to chcel vzťahovať demagogicky na Olympus, tak súdruhovia vážne pochybili, že ho tam vôbec dali. Nemáš pocit že riešime vtákovinu ?

Mimochodom, prešiel som si vlákno Olympusu, v podstate ťa tam nie je vidno. Prečo. Prečo neprispievaš skúsenosťami a vedomosťami užitočnými aj pre iných kolegov ? Ty potrebuješ, nepriateľa, bojovať proti neičomu (APSC, DSLR, RAW atď..)...to ťa vážne baví ?

-- 9. 10. 2018 10:49 --

ltokar píše:Dolgor: Gcko neuznava blesk :)

To ani Chuck Norris :) Ani USA Iba USB
Naposledy upravil FXE1 dne 9. 10. 2018 09:58, celkově upraveno 3
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 9. 10. 2018 09:50

Nejhorší na mamlasech je, že to o sobě nevědí.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bob222 9. 10. 2018 09:58

Problém miestnej diskusie (a tým pádom ale aj jej joke faktor) spočíva v nekonzistencii diskutujúcich. Sú tu cvakálisti na FB, perfekcionisti, ľudia čo majú nafotené nejaké tie zakázky, early adopters, profíci ako aj G ako kapitola sama o sebe. Tam nájsť priesečníky mocnín je skoro nereálne. Takže zostáva plkať o technike a naťahovať sa s G.
Ale ak to ctené obecenstvo baví... :D

-- 9. 10. 2018 11:04 --

Davidof píše:Mě přijdou ty Nikony celkově jako lepší, než Canon. Myslím teda ty těla.

U Canonu je vidět, jak je to nedotažený, autofokus třeba. I ta stabilizace, ať už má teď na ní názor kdokoli jakýkoli, pokud je dobře provedená, tak může jen pomoci. A ten touch-pásek se taky zdá jako zbytečná extravagance, většina recenzentů ho nakonec vypne, protože se ho pořád jen dotýkají a něco mění.

Zase se mi zdá, že objektivy nasadil Canon trochu lepší, alespoň v přímém porovnání na papíře teď má dva zajímavé kusy - tu 28-70/2 a 50/1,2.

Canon ma vždy prekvapil, čo sa týka ergonómie. Na foto a v popise nemastný neslaný, ale v reále mi sadol do ruky jak šerbel na zadel. (Myslím vyššie rady samozrejme) Ten pásek je pre mňa ako dotykáč, zatiaľ dosť nepotrebný (verím, že niekto bez toho nevie žiť). Plný súhlas s tou stabilizáciou, už mi to pripadá ako že just ju tam nedáme, pritom je to super vec. Chýba mi na sony (ale aspoň mám stabilizované všetky origo sklá), aj kvôli tomu pôjdem vyššie, nech ju zas mám. V každom prípade to fakt vypadá, že to telo vyhodil, aby sa nestalo že nikon má a canon nie. Že ale podlezú C+N pod A73 som fakt nečakal. :D
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod FXE1 9. 10. 2018 10:26

"Problém miestnej diskusie (a tým pádom ale aj jej joke faktor) spočíva v nekonzistencii diskutujúcich. Sú tu cvakálisti na FB, perfekcionisti, ľudia čo majú nafotené nejaké tie zakázky, early adopters, profíci ako aj G ako kapitola sama o sebe. Tam nájsť priesečníky mocnín je skoro nereálne. Takže zostáva plkať o technike a naťahovať sa s G.
Ale ak to ctené obecenstvo baví... "

Vystihol si, občas sa aj hanbím že ma to baví,:) ale má to tu vyššiu telenovelovú , účasť ako iné vlákna a medzi tým balastom nájdem aj prínosné vedomosti..od skúsenejších
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 9. 10. 2018 10:27

Ono s tou ergonomií úchopu je to zajímavý, protože na začátku digi éry dělal pohodlnější těla Nikon, který ale později začal miniaturizovat a experimentovat, zatímco Canon přitvrdil. Když vzpomenu, jak jsem s kolegou porovnával svůj D7000 a jeho 60D, Canon sedl do ruky krásně, zatímco Nikoní grip byl mělký a nejistý. Jenomže když dojde na ovládání a rozmístění ovladacích prvků, je u mě Nikon jasná volba už od prvních krůčků s DSLR, kdy jsem ještě vlastní ani neměl a zkoušel jsem u kolegů Canon 350D, 20D a Nikon D70, který jsem si nakonec i koupil.

-- 9. 10. 2018 11:36 --

...Canon má prý v plánu začátkem 2019 uést ještě jedno Eos R tělo, třeba už tam stabilizace bude. Jinak já jsem naopak vůbec nepochopil, proč Canon začíná s takto extrémními objektivy. Nezlobte se na mě, ale obří 28-70/2 ani 50/1,2 nejsou ani adekvátní k tělu Eos R, ani nejsou kvůli velikosti praktické. Já bych si to nepořídil z principu, stejně jako si nepořídím přerostlé Sigmy Art. Nikon podle mne vykročil s velmi praktickým řešením pro širokou audienci a jeho roadmapa to ještě potvrzuje, je v ní plno objektivů, které dávají smysl krajináři, reportážníkovi i portrétistovi. Mimochodem, ta 50/1,2 je v ní taky.
Dolgor
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka