Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 7. 10. 2018 08:06

Ganec

Pemar asi fotí na M
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 7. 10. 2018 08:16

Nemate niekto skusenosti s bleskami Godox a Qudralite ?
https://www.mini-max.sk/blesky/genesis- ... lesk-olymp
Toto mi pride ako Godox za cenu ako v zahranici, ale je mozne, ze v ramci Godox ekosystemu by fungovat nemusel.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 7. 10. 2018 08:19

Tak konec obchodniho roku a jedna zbnejvetsich restrukturalizaci firmy a cloveo se sem vubec nedostane a fotak je od srpnove dovolene ve skrini a fitky na karte. Nebyt fotek z mobilu, tak me asib
zena vyhodi, ze babicky nemaji fotky vnoucat v Alpach.... Vlastne me mobil stabilne zachranuje :-)

@Radek: Mohl bys podat kratke hlaseni o soucasnem vyvoji diskuze? Mam jen chvili dokud deti vydrzi sledovat televizi, tak nedam vic nez 5 stran u kafe...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod pemar 7. 10. 2018 08:20

Předpokládám, že těch, co fotí na M, bude mezi fotografy víc :-).

Asi jsem to už psal, moje první dojmy se Z7 byly: velikosti a hmotností o kousek menší lehčí a menší, než D500, ale mnohem těžší a větší, než mobil nebo nějaký malý kompakt, prostě jako hlavní výhodu to nevidím. S 24-70/4 je to velmi proporcionální. Ergonomie na bezzcadlovku výborná, ale pár drobností bych na ni našel, je blíže malé zrcadlovce, než D500. Není tam efekt D500/D850, tj. prakticky shodně se ovládajících těl. I mezi D850/D500 je rozdíl, a to je pohled do hledáčku. U Z7 jsem byl ještě méně spokojený, než u D500, ten hledáček je pocitově menší, není to rozhodně takové kino, jako u D850. Já jsem naopak kinoefekt čekal, něco takového, jako když jsem na LCD displej D7100 nasadil ten nástavec, ergonomicky je to o ničem, ale kino je to neskutečné, tohle bych chtěl od EVF. Tohle očekávání je ale přemrštěné, já vím, tohle nenabízí ani Olympus nebo Sony. Tohle byly moje první subjektivní dojmy se Z7.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 7. 10. 2018 08:27

Najvacsi, alebo je z najvacsich hladacikov ma prave Panasonic G9 a popravde by som radsej keby bol mensi. Ja osobne nevidim do rohov :D Iste, v G9 ide nastavit velkost v troch urovniach, co problem riesi, na druhej strane EVF v G9 ma tak obrovske sfericke skreslenie, ze nerozumiem ako sa to dostalo do vyroby. Zrejme to bude sposobene aj snahou urobit to co najvacsie, no pri zmenseni to vidiet este viac. Je to skoda, lebo inak je vyborny.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ganec 7. 10. 2018 08:31

Davidof píše:Pemar asi fotí na M
Tak to je potom v poriadku .. divné je len to, že mu je to divné ;-)
(veď presne to isté musel určite vnímať z výsledných fotiek)
pemar píše:Předpokládám, že těch, co fotí na M, bude mezi fotografy víc :-).
Tu by som si dovolil zapochybovať .. na M sa dá fotiť len tam kde je stabilné a rovnomerné osvetlenie .. alebo dostatok času.
No a väčšina skutočných fotografov za živí reportážami, kde ideálne osvetlenie nebýva.
Alebo tak, ako to naznačil FOE: nastavia si ISO 100 a F8 a ďalej už neriešia
=> teda ja by som tipoval, že najviac fotografov využíva automatiku na priorite clony ;-)
(no a na "M" potom musia fotiť už len tí, u ktorých táto automatika zlyháva :oops: )
Naposledy upravil Ganec dne 7. 10. 2018 08:37, celkově upraveno 1
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 7. 10. 2018 08:36

Pemar

Někteří to ale pořád považují za nešťastnou náhodu ale to jim nevysvětlíš ;-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 7. 10. 2018 08:37

O tom ze na M sa da fotit len tam kde je stabilne osvetlenie by som si zase dovolil zapochybovat ja.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod FXE1 7. 10. 2018 08:40

Fidko píše:Najvacsi, alebo je z najvacsich hladacikov ma prave Panasonic G9 a popravde by som radsej keby bol mensi. Ja osobne nevidim do rohov :D Iste, v G9 ide nastavit velkost v troch urovniach, co problem riesi, na druhej strane EVF v G9 ma tak obrovske sfericke skreslenie, ze nerozumiem ako sa to dostalo do vyroby. Zrejme to bude sposobene aj snahou urobit to co najvacsie, no pri zmenseni to vidiet este viac. Je to skoda, lebo inak je vyborny.

To sférické skreslenie tam je, ale kupodivu to mne osobne nejak zvlášť neprekážalo. Tá veľkosť je príjemná, ale ja ešte jasne rozoznávam raster a aliasing na zakrivených plochách. Rozlíšenie sa iste do budúcna ešte zvyšovať bude. EVF P GX 80 mi voči tomu G9 pripádá ako za trest :)

-- 7. 10. 2018 09:43 --

Má niekto skúsenosť so spoľahlivým adaptérom na MFT/M42 ? Mal som jeden na APSC ale manuálne sklo M42 nešlo zaostriť na nekonečno.
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ltokar 7. 10. 2018 08:44

kozakm: gratulujem .. pozeraj uz po nejakom PENe, za chvilu bude chciet fotit a zrkadlovku neunesie :D

-- 7. 10. 2018 09:47 --

FXE1: na DSLR boli 2 typy, s jednym slo zaostrit s druhym nie. Aspon teda na Pentaxe. Ten, s ktorym neslo bol taky, ze sa po vlozeni/zaskrutkovani zostala priruba a tym sa posunula registracna vzdialenost a neslo to /na MFT myslim s tym problem nie je/. Tie, ktore sa zaskrutkovali uplne boli ok, ale ak boli z hliniku, tak sa zvykli niekedy zaseknut v zavite a to bola sranda velka. Myslim, ze na MFT
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 7. 10. 2018 08:48

Z praktickeho hladiska to skreslenie nevadi ani mne, len to nie je uplne lacny fotak s uplne velkym snimacom, tak by som to necakal. G9 som pred kupou par krat v ruke mal a o tomto som vedel, len ... je to neprijemne.

Co sa rozlisenia tyka, som s tymto ok. Ano, rozdiel oproti vacsiemu by som videl (vidis a to ma Olympusaci presviedcali, ze raster na E-M1 ktora ma o milion pixelov menej nevidiet ani ked sa co ... :) ), ale uz teraz je to tak, ze dobre. A keby bol mensi, raster by bol este jemnejsi :-D

Co ma oproti Olympusu horsie je lagovanie. E-M1 II sa mi uz zalagovat nepodarilo, G9 laguje v tme, ale to sa skoro uplne fixlo vypnutim liveview boostu. Ale zase v takych podmienkach nefotim, cize zase: je to skoda, ale z praktickeho hladiska mi to nevadi.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod FXE1 7. 10. 2018 09:03

Musím z praxe potvrdiť, že nie každý to vidí,je to určite aj vec zraku, alebo si nedokážu správne nastaviť optickú korekciu na hľadáčiku. Niekedy im " závidím" ;-)
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 7. 10. 2018 09:07

Ja by som sa bez okuliarov nevyhol ani betonovej stene, takze si nemyslim, ze je to vecou zraku. Proste na comkolvek jemnejsom to podla mna jednoducho musi byt vidiet.o tych 3.5 Mpix sa uz da polemizovat, ale 2.5 je jednoducho malo. Teda zase, z praktickeho hladiska to nevadi, ale Olympus si za fotaky pyta prilis vela na to aby si taketo nieco dovolil. Takej A7 III to nizsie rozlisenie kludne odpustim.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod FXE1 7. 10. 2018 09:22

Len ono to tu nie sú Mpx a ko na monitore alebo TV, tam jeden px obsahuje 3 subpixely, tu je to je tri krát menej. A na to aby si trebárs cez nejaké tie virtuálne okuliare nerozoznal obraz od reality by vraj oko potrebovalo cca 140 Mpx. V EVF je tých 3,5 MPx na monitore cca 1200 bodov na šírku. EVF je síce malá plocha ale pozeráme sa na ňu cez silnú optiku, ináč by sme nevedeli zaostriť na vzdialenosť cca 1 cm.
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ganec 7. 10. 2018 09:24

FXE1 píše:ja ešte jasne rozoznávam raster a aliasing na zakrivených plochách. Rozlíšenie sa iste do budúcna ešte zvyšovať bude.
"Raster" je závislý skôr od medzier medzi pixelami (alebo od technológie: OLED vs LCD) ako od samotného počtu megapixelov.
Zatiaľčo raster v E-P5 hľadáčiku som vnímal veľmi citeľne, u PEN-F ho už v podstate nevnímam. A to majú rovnaké rozlíšenie!
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka