Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod .ce. 7. 9. 2018 16:54

cport,
ty si mi to už písal minulý rok a nič nebolo ;-)

výbavy som sa postupne vzdal sám.Klasika - najprv som mal zoomy,potom pevné a potom keď som zistil,že idem s troma pevnými a vždy som sa vrátil s tým čo som tam nasadil doma a nepoužil v teréne pri mojom fotení (zväčša už len street a hory) tak mi ostal len GR.Časy minulé,keď som ťahal stredný formát na skialp sú dávno preč :D .
Takže čakám nástupcu GR,alebo to bude LX100II. ak bude aspň trochu porovnateľný s výstupom z GR (čo bude dosť ťažko),ale zasa občas niečo priblížiť nezaškodí,aj keď na 28mm som úplne adaptovaný.
.ce.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 7. 9. 2018 17:24

.ce.: no ja vim, ze jsem to psal :) Bylo to vseobecne ocekavane, kdyz update GRka byl vzdycky co 2 roky.

letos nekdy pred letem sel drb od asahimana, ktery mival dobre informace z Ricohu, ze by to GRko melo byt oznameno v zari tohoto roku.

Vyvoj tela vyssi rady nez KP byl potvrzen zastupcem Ricohu, nemel by to byt primo nastupce K-3II, ale nejaky novy koncept(?)

Ale u Ricohu je to vzdycky nejiste, to neni Fuji :-) Treba letos v lete mel vyjit DA* 11-18/2,8 pro APS-C format, no a na konci cervence oznamili, ze bude az v roce 2019 (or later). No ale zari je tu, na Photokine urcite neco ukazou.

EDIT: Jste netrpelivi, vy byste nemohli byt u Pentaxu :-)
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 7. 9. 2018 17:30

Kdyby mi někdo ukradl kompletní fotovýbavu, urcite bych nekoupil znovu D50+18-55+55-200, svoji službu mi to sice udělalo, 5 let jsem s tím fotil, ale nemá to pro mne v sobě to, co Practica, už bych to znovu nekupoval. Trochu bych váhal u D7100. Obrazově mi to i dnes stačí, i se 6fps se dá fotit Micina na lyžích, AF je překonaný, ale fotit se s tím dá. Micina si D7100 vzala letos opět do Anglie, spolu s 35/1.8 a hlásila velkou spokojenost. Takový ten foťák, u kterého by nikdo neronil slzy, kdyby odešel do věcných fotografických lovišť, ale neskutečný pracant s kvalitním výstupem. Ale asi bych ho znovu nekoupil. Nekoupil bych už žádný DX objektiv, bez ohledu na kvalitu. Na Nikonu 35/1.8G mi vadí aberace a bokeh, to už mnohem raději používám 40/2.8, který má sice Color fringing, ale dá se s tom dobře fotit věci zblízka (nechci jim říkat makro) i portréty, ale dnes považuji za chybu, že jsem nekoupil 60/2.8, kvůli FF.

Asi bych znovu koupili Sigmu 50mm Art, ale koupil jsem to proto, že Nikony v rozsahu 50mm až 58mm byly příliš měkké. Otus jsem zavrhl kvůli MF a ceně.

Určitě bych koupil znovu 20/1.8G a 85/1.8G. Určitě bych koupil 105/1.4 a 300/4 PF.

Váhal bych u 14-24/2.8, Sigma se zdá být ostřejší a váhal bych, jestli na 14mm nebo 15mm nepořídit spíše pevné sklo, třeba i Zeiss. Váhal bych u 70-200/4. Ten objektiv mi mockrát udělal skvělou službu, na cesty ideální, ale občas se mi hodí f2.8. Váhal bych mezi Nikonem a Tamronem G2, ale asi by zvítězil Nikon. Možná bych koupil f4 i f2.8, ale nevím.

Určitě bych koupil D850. Určitě zase s gripem a baterií z D5. U dalšího těla bych váhal mezi D5 a D500, ale asi by znovu vyhrál Nikon D500 kvůli kompaktnosti a líbí se i to, že na DX je ideální. Určitě bych už nekupoval 16-80mm ani jiný setový objektiv.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Radek71 7. 9. 2018 17:32

Nechci vam brat nejake filmove sladaky typu ze nekdo nahrava a analyzuje v podzemnim krytu vase hovory, ale vsechny tyto veci funguji jinak, maji svoje terminus technicus a jsou dokonce v poradku ve vztahu k GDPR. Ty BIG data systemy funguji anonymne a to hyperdusledne (firmy maji takovy strach, ze ani telefonista co vam vola s nabidkou levnyho plynu nevi cislo na jaky vola a nevi ani jakou mate pripojku plynu ani kde bydlite) ale za to to velmi dobre funguje. Takze kdyz budete volat sestre, co pracuje v autobazaru a ve stejnem mesici i nekomu kdo googloval nabidky aut, tak vam to tam frkne reklamu na Dacia Duster. Samozrejme jenom tehdy, pokud mate chytrej telefon a pouzivate ho s aplikacema na FB, kontaktama, mailingem apod. A kdyz vam prijde SMS, ze je v sousedni ulici je vinoteka a vam to prijde divny, protoze jste v Prerove poprve a uplne nahodou, tak to je taky v poradku, to si jenom majitel vinoteky koupil marketingovou kampan, kde si naklikal “muz 35-45 ktery nebydli v Prerove a ktery pije/kupuje alkohol”. Stovky lidi v desitkach firem jenom v CZ hlidaji databaze tak, aby v zadne nebyla vic nez jedna informace a aby to nebylo sparovatelne.
Tisicinasobny riziko pro vas je to, ze upozornite souseda, aby nehazel vajgly z okna, ne to ze “nekdo vi, ze chcete koupit motorovou pilu”.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 7. 9. 2018 17:47

Nikdo si nemaluje slaďaky o krytech.

Pohyb na netu je monitorován, stejně jako pohyb většiny lidí s chytrými mobily.

Nevím ovšem, zda Android zkouší analyzovat řeč. To už mě trochu překvapilo... Druhá možnost je samozřejmě nějaká cesta informace přes ten servis.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Radek71 7. 9. 2018 18:46

Co je nebezpecne je to, ze pokud mam rekneme 200 000 Kc a jmeno a nekdo mi za ty penize zmonitoruje obratem konkretniho jedince. Coz za beznych okolnosti neni mozne. To se dela porad s pomoci upocenyho strejce v Oplu Astra. Nejaky tracking od velkych firem je v situaci, kdy ani oni nevi nic, natoz aby se z toho vytahl jeden clovek.
Neco co jde je to, co jsme ted videli v kauze Novicok. Kdyz je necemu da statni priorita cislo jedna, da se castecne zmapovat pohyb nejakeho cloveka. Stejne tak pokud se domluvi tajne sluzby peti zemi, alokuji na to 70 lidi a maji na to pul roku, tak jsou schopni sledovat nejakeho dzihadistu ve vetsi duslednosti - podstrci mu nejakou cinklou applikaci apod (drtiva vetsina se jich sledovala lazi-plazo, vetsinou jenom komu volaji a kde se pohybuji a 2x do mesice je den sledovali). Tam ale staci, aby dostal anginu a zacal delat neco nepredvidatelneho, treba aby zavolal z nejakeho pujceneho mobilu a neco si vyridil na sousedovic tabletu a najednou je tma. Obecny riziko je samozrejme neco jakoze distributorovi elektriky ukradne zamestanec databazi zakazniku vectne kontaktu a rodnych cisel.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 7. 9. 2018 19:02

Ja ako milovník zmien techniky by som po krádeži kúpil niečo iné. Koniec koncov už som to zažil.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod fotofanda 7. 9. 2018 19:50

Pokud bych přišel o foťák i s výbavou v brašně. Tak bych se k Sony A určitě nevrátil to je "completed" systém, zato bych zkusil něco nového.
No a protože preferuji něco malého a lehkého, pak by to byl buď APS-C:
Fuji X-E3 nebo X-T20 podle pocitu z držení a používání a k tomu XF 18-55mm XF 55-200mm/ za nějakých 52 tisíc při váze 1,2 kg.

Nebo mirrorless FF a tam bych volil mezi všemi čtyřmi Sony, Nikon Canon a Panasonic podle pocitů a důvěry v budoucnost systému a ceny. Momentálně asi tak:
- Sony sice momentálně nejpropracovanější systém a mohl bych použít i staré Minolta objektivy, které mi nikdo neukradne protože ani sám nevím, kde je mám, ale stačí aby se jim v ML přestalo dařit, třeba proto, že mají úzký bajonet a zkusí něco jiného. Třeba zakřivený senzor a pokud by se chytli tak ML zaříznou stejně jako to udělali s A-bajonetem. Ani za 5 let existence nepřišli s levným telezoomem.
- Nikon pro amatéra docela dobrý. Velký bajonet, stabilizace na čipu, asi dobrá ergonomie i odolnost. Nevýhoda nikdo neví jak na tom Nikon do budoucna bude, ale myslím, že by to měl dát.
- Canon pro amatéra taky dobrý velký bajonet, zajímavé vychytávky, do budoucna výhoda, ten to díky své pozici na trhu určitě ustojí. Nevýhoda, snad jedině chybějící stabilizace na čipu.
- Panasonic zatím naprostá neznámá. Pokud by přišel za zajímavou cenu i s rozumným telezoomem tak by to pro mne vyhrál, pokud by se ale soustředil na video pak pro mne o ničem.

Nakonec by to ale stejně rozhodla cena a tam vede Sony.
Sony a7III + Sony FE 28-70/3.5-5.6 OSS + Sony FE 70-200/4.0 OSS + Sony FE 35/1.8 + Samyang FE 45/1.8
fotofanda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 7. 9. 2018 23:12

Nedavno o tom byly nejake clanky. Google v androidu muze odposlouchavat pres hlasove ovladani. Pry omylem, ze jakoby slysi Ok google..atd :)
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 8. 9. 2018 07:55

To samo o sobe nic neznamena. Popravde se ted provalilo, ze treba soukromi detektivove maji moznost na vas pockat pred barakem, sledovat vas, stat za vami na zastavce, ve fronte a dokonce pry slysi, co si s kym vykladate, vidi kam jdete, co mate na sobe a jsou i pry pripady, kdy si to zapisi do diare. Neuveritelne. A media o tom mlci.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 8. 9. 2018 08:05

Tak napiš nějakej manuál, aby tvoje všeobjímajíci vševědoucnost nezapadla. A lidi netápali v tom, co si mají myslet.
Jsou tu sice určité nuance, drobné rozdíly, ale tim se nenech rozptýlit.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 8. 9. 2018 09:10

Radku, udelas mi kratke shrnuti, co se tady deje? Nejdriv 3 tydny dovolena, pak sluzebka a vubec netusim... Ale automaticky registruju vyrazy kako "big data" a "monitoruje"...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod chvd 8. 9. 2018 10:39

Naproste vetsine cilenych reklam a sledovani, ktere ziska jakakoliv smysluplna data se da stale jeste vyhnout. predpoklada to v zasade jedine. Silne si omezit pohodli.
Jo a jinak pokud ma nekdo zajem o fakt dobrou foto akci s asi nejlepsimi fotaky a cool fotografy, tak nevahejte: https://www.megapixel.cz/olympus-pen-la ... megapixelu
Naposledy upravil chvd dne 8. 9. 2018 17:52, celkově upraveno 1
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 8. 9. 2018 13:04

.ce. píše:cport,
ty si mi to už písal minulý rok a nič nebolo ;-)

výbavy som sa postupne vzdal sám.Klasika - najprv som mal zoomy,potom pevné a potom keď som zistil,že idem s troma pevnými a vždy som sa vrátil s tým čo som tam nasadil doma a nepoužil v teréne pri mojom fotení (zväčša už len street a hory) tak mi ostal len GR.Časy minulé,keď som ťahal stredný formát na skialp sú dávno preč :D .
Takže čakám nástupcu GR,alebo to bude LX100II. ak bude aspň trochu porovnateľný s výstupom z GR (čo bude dosť ťažko),ale zasa občas niečo priblížiť nezaškodí,aj keď na 28mm som úplne adaptovaný.

Hele, trosku jsem teda zapatral. Tomu vydani noveho GR nasvedcuje vic veci, napr.:

- nedavny restart oficialni GR stranky https://www.grblog.jp/en/?utm_source=ri ... r_official
- vyvoj GR byl taky potvrze behem interview na dpreview https://camerajabber.com/ricoh-gr-camer ... -k-series/
- oznameni schuzky s lidmi z vyvoje a top managementu na Photokine https://camerajabber.com/ricoh-makes-fu ... photokina/

Sly taky zvesti, ze by to mohl byt FF fotak, ze by mohl mit zakriveny cip ...

... ale zajimave je, ze si Ricoh patentoval Bayeruv filtr bez barevne masky (2016), coz by mohlo vest k monochromaticke verzi. Tu posledni vec bych opravdu uvital ...
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 8. 9. 2018 13:27

Tak dnes som mal moznost pohrat sa s X-H1, velmi vlazne s X-T3, a 200 f2. Ten Fuji system ma fakt nieco do seba. X-H1 obzvlast s tym sklom co mala nasadene (nejaka obuchana f1.4, snad 35mm) posobila dost archaicky, ale v kombinacii so 100-400 to uz bola radost. Ten objektiv posobil snad ze je z plastu, prisiel mi lahsi nez 100-400 Leica (co nie je ani nahodou). Hrozne sa mi pacil zvuk uzavierky, elektronicku by som snad ani nezapinal :)

No a ta dvestovka ...
Fidko
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka