od pemar 7. 9. 2018 17:30
Kdyby mi někdo ukradl kompletní fotovýbavu, urcite bych nekoupil znovu D50+18-55+55-200, svoji službu mi to sice udělalo, 5 let jsem s tím fotil, ale nemá to pro mne v sobě to, co Practica, už bych to znovu nekupoval. Trochu bych váhal u D7100. Obrazově mi to i dnes stačí, i se 6fps se dá fotit Micina na lyžích, AF je překonaný, ale fotit se s tím dá. Micina si D7100 vzala letos opět do Anglie, spolu s 35/1.8 a hlásila velkou spokojenost. Takový ten foťák, u kterého by nikdo neronil slzy, kdyby odešel do věcných fotografických lovišť, ale neskutečný pracant s kvalitním výstupem. Ale asi bych ho znovu nekoupil. Nekoupil bych už žádný DX objektiv, bez ohledu na kvalitu. Na Nikonu 35/1.8G mi vadí aberace a bokeh, to už mnohem raději používám 40/2.8, který má sice Color fringing, ale dá se s tom dobře fotit věci zblízka (nechci jim říkat makro) i portréty, ale dnes považuji za chybu, že jsem nekoupil 60/2.8, kvůli FF.
Asi bych znovu koupili Sigmu 50mm Art, ale koupil jsem to proto, že Nikony v rozsahu 50mm až 58mm byly příliš měkké. Otus jsem zavrhl kvůli MF a ceně.
Určitě bych koupil znovu 20/1.8G a 85/1.8G. Určitě bych koupil 105/1.4 a 300/4 PF.
Váhal bych u 14-24/2.8, Sigma se zdá být ostřejší a váhal bych, jestli na 14mm nebo 15mm nepořídit spíše pevné sklo, třeba i Zeiss. Váhal bych u 70-200/4. Ten objektiv mi mockrát udělal skvělou službu, na cesty ideální, ale občas se mi hodí f2.8. Váhal bych mezi Nikonem a Tamronem G2, ale asi by zvítězil Nikon. Možná bych koupil f4 i f2.8, ale nevím.
Určitě bych koupil D850. Určitě zase s gripem a baterií z D5. U dalšího těla bych váhal mezi D5 a D500, ale asi by znovu vyhrál Nikon D500 kvůli kompaktnosti a líbí se i to, že na DX je ideální. Určitě bych už nekupoval 16-80mm ani jiný setový objektiv.