Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod wikxzen 1. 9. 2018 16:51

První náznak "R" verze GFX50.
Obrázek
Obrázek
- rangefinder style camera
- EVF only
- no LCD
- diopter adjustment like on X-Pro2 and not on X-E3
- makes a compact impression
- in this image, there is probably a flash trigger attached to the hot shoe

https://www.fujirumors.com/fujifilm-gfx ... ge-leaked/
+
https://www.fujirumors.com/fujifilm-gfx ... -22-23-24/
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod airmt 1. 9. 2018 20:59

Radek71 píše:...Na celem svete neni cloveka, co by nevedel, ze dojde k vyvoji, tedy k nahrazeni DSLR necim, co nebude mit hledacek ani zrcatko. Muzes hledat, ale asi nikoho nenajdes.

Před cca 6 lety tady bylo takových dost, co se vysmívali CSC a prohlašovali jistojistě něco ve smyslu "nikdy se nemůžou ani přiblížit na DSLR", "v žádném případě", "bez šance", "omyl, co skončí v propadlišti dějin" a pod. a tyhle povídačky více méně začaly utichat někdy kolem doby, kdy Sony přišlo s A9. A teď dělají jakoby nic. To ale tak bývá.
Dell XPS 13 (9350)
airmt
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 1. 9. 2018 21:08

Hm, a má někdo z nás tady na fóru A9? Znáte někoho, kdo jí má? Máte někdo představu, kolik jich v ČR Sony prodalo?

Ganec a pár majitelů jiných modelů Sony se na A9 odvolává, tak by mne to zajimalo. Já vím o jednom člověku z Německa a jednou jsem viděl A9 v Troji na závodech na umělém kanálu. Jinak zatím nic. Možná mám jen smůlu, ale vrtá mi to hlavou. To už vím o více lidech, to tu mají D850.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Hlava 1. 9. 2018 21:29

Ja mam A9 tady na foru.
Hlava
Návštěvník

Odeslat příspěvekod airmt 1. 9. 2018 21:33

A9 je furt ještě cosi specifického, relativně nového (na to, aby si to získalo důvěru profíků, na které cílí), taky o dost dražší než D850 a s ne až tak zajímavými objektivy. Já osobně neznám nikoho, kdo by měl kterýkoli z těchto tříd foťáků, ale to stejně nic nenaznačuje. Žádný totální přechod od DSLR k CSC se v příštích letech konat stejně nebude, DSLR s těmi miliony skvělých objektivů nikdo jen tak na smetiště nevyhodí, ale posouvat se to bude.
Dell XPS 13 (9350)
airmt
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 1. 9. 2018 21:41

Tak co ja si pamatam, tak slo o zaostrovanie a v tom sa nic nezmenilo. A9 pouziva fazove ostrenie rovnako ako DSLR. Ale plne digitalne telo bude az vtedy, ked nebude existovat mechanicka uzavierka a elektronicka ju dokaze vzdy nahradit. Zatial tomu stale tak nie je.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod AwwA 1. 9. 2018 21:55

Hlava píše:Ja mam A9 tady na foru.

Neser! :-)
AwwA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 1. 9. 2018 21:56

chvd píše:
Ganec píše:Vidíš tam nejaké zrkadlovky?
Nejen, že je tam mají, dokonce i u nich mají správně nadepsáno, že jde o profesionální přístroje.
Obrázek
Tam, kde je nápis "Profesionální", nie sú len zrkadlovky :pozor

4 z 8-mich foťákov v tom oddelení sú bezzrkadlovky: je tam Panasonic, Olympus, FujiFilm aj Sony
Čo myslíš .. aké foťáky tam asi boli predtým .. teda: ktoré foťáky nahradili tieto bezzrkadlovky? :hm

"Štatisticky" tam teda bezzrkadlovky nahradili už polovicu profesionálnych foťákov .. not bad :kuk:
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 1. 9. 2018 22:03

D850 byla levnější než A9 jenom bez gripu a bez baterie z D5. Při dokoupení originálních serepetiček, potřebných mj. pro 9 fps, jsem skončil cenově na úrovni D5 (obě ceny po slevě, kterou jako často kupující mám). Pokud bych ještě od Nikonu obdrzel aktuálně nabízenou slevu 13 tisíc nebo koupil neoriginální grip a nabíječku, tak bych se možná pod A9 cenově dostal. Na druhou stranu, nepočítám grip u A9, bez gripu asi 5,000 fotek neudělá.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Ganec 1. 9. 2018 22:29

airmt píše:Žádný totální přechod od DSLR k CSC se v příštích letech konat stejně nebude, DSLR s těmi miliony skvělých objektivů nikdo jen tak na smetiště nevyhodí, ale posouvat se to bude.
Ale budú sa postupne kaziť, alebo morálne zastarávať.
No a vtedy nastupuje proces kúpy nového foťáku a posudzovanie kladov a záporov.

V stredu v noci som v článku spísal 6 dôvodov pre upgrade foťáku:
1. citeľne lepší snímač
2. väčší výkon (rýchlosť/AF)
3. výhodná cena
4. odstránenie problémov (prípadne ak sa foťák pokazí, alebo ho ukradnú)
5. nové funkcie
6. osobné dôvody (ostatné)

No a isto uznáte, že bezzrkadlovky už dnes poskytujú viac z týchto dôvodov na upgrade (ako zrkadlovky).
V budúcnosti bude ten rozdiel v prínosoch ešte väčší (keďže DSLR sa už moc zrýchľovať/vylepšovať nemôžu).
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 1. 9. 2018 22:41

airmt píše:
Radek71 píše:...Na celem svete neni cloveka, co by nevedel, ze dojde k vyvoji, tedy k nahrazeni DSLR necim, co nebude mit hledacek ani zrcatko. Muzes hledat, ale asi nikoho nenajdes.

Před cca 6 lety tady bylo takových dost, co se vysmívali CSC a prohlašovali jistojistě něco ve smyslu "nikdy se nemůžou ani přiblížit na DSLR", "v žádném případě", "bez šance", "omyl, co skončí v propadlišti dějin" a pod. a tyhle povídačky více méně začaly utichat někdy kolem doby, kdy Sony přišlo s A9. A teď dělají jakoby nic. To ale tak bývá.

To je prece o kazdem pismenku jak to kdo napsal. Vysmivat se neni problem, prvni auto bylo smesny, respektive cest kontrukterum, ale vysmiva se te situacni komedii, kteri nikdy netvori ti co maji produkt na starosti, protoze ti presne vi o co jde. Ja jsem treba v roce 2004 jel s navigaci pres celou republiku, mel jsem eTrex bez mapy co mel jenom waypointy, nastavil jsem si cilovej a pak jel 4 hod po silnici, lcd byla sipka a za mnou "cara" prede mnou samozrejme nic, protoze to neumelo routovat/navigovat. Jenom sipka mirila na waypoint a byla tam vzdalenost vdusnou carou. Kdybych jel s nekym kdo byl zcela zdravej, tak by se mi mohl zasmat, ze by okna praskly. Stalo to asi 4500 Kc. Pritom to byl zcela jasny predvoj toho, co se bude v tomto oboru dit. Nikdo koho znam nikdy nepopiral ze by "navigacni programy byly slepa ulicka". Pouze lidi zcela mimo obor meli v ruce papirovou mapu a vubec nevedeli o co jde. Ale do navigaci nesili. Mozna maji ten papir dodnes. Stejne jako kinofilm a stejne jako nekdo bude muchlat nejakou posledni 777D.
To stejne beznosorozci. Kazdeho to zajima, kazdy to sleduje a velky smich zacina az se s tim "jede pres celou republiku".
Fakt si nepamatuju, ze by nekdo zde rikal, ze je to slepa vetev. Naopak, jednou za dva mesice nekdo napsal pravy opak a dodal, ze stejne tady vsichni maji combo. DLSR a beznosorozce. Zde se zasadne smeje post buy syndromu, early adopterum apod.
Uplne stejna situaci, jako kdyz si nekdo koupil 6 Mpix DSLR a vykladal, ze ma vystarano do duchodu. Pak si koupil za tri roky 8 Mpix a zase mel vystarano, dva mesice dokazoval ze 6 Mpix se neda fotit a 8 Mpix jo. Pak to stejne s 12 Mpix (nejde o ty pixely ale generaci). Olympus se nechal unest a druhy nejvyssi japonec prohlasil verejne, ze 12 Mpix musi stacit vsem (tady uz o pixely slo).
Kazdy kdo byl nekdy venku z bytu a s nekym hovoril, treba v mandlovne, nebo konzumu asi tak nejak sam od sebe pozna jaka je to fraska. Problem je, ze ti autisti co to resi, jsou vlastne poloautisti, ruzne se srocuji, delaji v hloucky a vypada to, ze je to relevantni, ale neni.
Za me tedy je spravne se strasne smat, ale ne CSC ale tem lidem okolo, tem vlajkonosum, co v kazde chvili jsou finalne spokojeni s tim, ze co bylo vcera neplati. A ono se to zmeni. Az se to switchne a 95% bude mit beznosorozce, tak se obnazi lidi, co budou vrsit barikady okolo DSLR. Jako posledni krec chemiku na Paladixu. Pak to utichlo zcela. Tak 2008 bych si tipl.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod AwwA 1. 9. 2018 22:52

pemar píše:D850 byla levnější než A9 jenom bez gripu a bez baterie z D5. Při dokoupení originálních serepetiček, potřebných mj. pro 9 fps, jsem skončil cenově na úrovni D5 (obě ceny po slevě, kterou jako často kupující mám). Pokud bych ještě od Nikonu obdrzel aktuálně nabízenou slevu 13 tisíc nebo koupil neoriginální grip a nabíječku, tak bych se možná pod A9 cenově dostal. Na druhou stranu, nepočítám grip u A9, bez gripu asi 5,000 fotek neudělá.

Kdyby to nebyla tenkrat A9 od Sony , ale Z7 od Nikonu...

Bylo by to stejne nepouzitelne?

Ganalyza by podle prispevku potvrdila, ze casem nekteri ,,ortodoxni" zrcadlovkari pomalu..
AwwA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 1. 9. 2018 23:36

Radek71 píše:Zde se zasadne smeje post buy syndromu, early adopterum apod.
Toto je podľa teba prejav post buy syndrómu? :--

od pemar 10. 6. 2018 12:41
pemar píše:Jinak souhlasím s názorem, že CSC se brzy dotáhnou na DSLR ohledně ostření. Letos to ale nebude, a tak jsem koupil DSLR. Totéž ergonomie a konektivita. Do 3-5 let to mít ale asi už budou.
Podľa recenzentov má Z7 ergonómiu a konektivitu ako ich DSLR
(tú konektivitu môže mať aj lepšiu, keďže je to najnovší model)

No a ostrenie?
Už prvotné testy A9 vs D5 ukázali, že MILC sú konkurencieschopné.
(a to sa A9 a podobné foťáky v ostrení ešte novými firmarami zlepšili, zatiaľčo D5 zostala na tej istej úrovni)
Canon vraj bude mať o 2EV citlivejší AF ako pemarove DSLR.
(ktoré ho majú takto citlivý len s prostredným bodom, pokiaľ si dobre pamätám)

-- 1. 9. 2018 23:36 --

Keď si takto niekto nahovára, že neexistuje nič lepšie ako to čo práve má .. to chápem. Na tom sa bavím aj ja :))

No ale napadá ťa nejaká takáto "príhoda" aj u nejakého "fotografického early adoptera" ? :--
Lebo ja som nákupon E-P1 tým early adoptérom bol, ale ničoho neľutujem:
=> chcel som lepšie fotky zo spoločenských akcií ako z vtedajšieho kompaktu .. a mal som

-- 1. 9. 2018 23:54 --

A dokonca ich niekedy ani len nafotiť nemusím .. toto napríklad cvakla bratrancova dcéra:
Obrázek
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 2. 9. 2018 00:11

Tak si zase udelejme carku, ze je dohnano a je to v cajku.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chvd 2. 9. 2018 01:01

Ganec píše:
chvd píše:
Ganec píše:Vidíš tam nejaké zrkadlovky?
Nejen, že je tam mají, dokonce i u nich mají správně nadepsáno, že jde o profesionální přístroje.
Obrázek
Tam, kde je nápis "Profesionální", nie sú len zrkadlovky :pozor
4 z 8-mich foťákov v tom oddelení sú bezzrkadlovky: je tam Panasonic, Olympus, FujiFilm aj Sony
Čo myslíš .. aké foťáky tam asi boli predtým .. teda: ktoré foťáky nahradili tieto bezzrkadlovky? :hm
"Štatisticky" tam teda bezzrkadlovky nahradili už polovicu profesionálnych foťákov .. not bad :kuk:

Ah ty tvé sny a lži.
Já taky nepsal, že tam jsou jen zrcadlovky. Naopak byl jsi to ty, kdo tvrdil, že tam zrcadlovky nemají.
Osm foťáku v sekci profesionální není ani omylem, proč zase lžeš? Upadne ti jazyk.
Obrázek
Jinak jak vidno, nové produkty nahnaly strach výrobcům odpadu, kteří se rozhodli vyprodat co nejvice nepodarku ještě rychle do Photokiny.
https://www.megapixel.cz/fotime-sport-o ... -slevou-10

Ale budú sa postupne kaziť, alebo morálne zastarávať.

Kdežto bezzrcátka se kazit nebudou, protože se prodávají uz zkažená a i kdyby náhodou ne, tak morálně nezastarávají, budou zde jeste za 3000let, prvni zemská opice, ktera vstoupi na Proxima Centauri si tam udělá selfie PENem.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka