pemar: ono je důležité kam Nikon ta bezzrcátka všude postaví. Ony jsou dost dobře možné i oba dva extrémy, dokonce klidně i vedle sebe:
- drahé FX bezzrcátko nadupané špičkovými technologiemi dělající bezzrcátkovou protiváhu D850-ce
- náhrada modelů D3x00, D5x00 a D6x0
Vzhledem k tomu, kolik toho Nikon dal do drahých skel F-mountu, je celkem jasné, že zrcadlovky potáhne ještě dlouho, jelikož je dost nesmysl, že by se 95% Nikon objektivů mělo používat přes adaptér. Takže náhrada modelů D3x00, D5x00 a D6x0 dává smysl, protože nějaké ty 18-55 jsou prostě "spojené" s tělem, se kterým se koupily, no a levné bezzrcátko s novou menší 18-55 celkem nedělá žádný zmatek bajonetů.
Pokud bude Nikon s bezzrcátkem mířit výše, což určitě s vyšším modelem taky, pak míří mezi majitele F-mount skel a musí jim nabídnout něco, co dosud neměli, protože nabízet jen stejná skla a jejich stávající skla přes adaptér, to není až tak lákavé.
Proto trhákem budou ta f/2.8-4 skla. Nikon si to zase vyzkoušel na DX 16-80/2.8-4, ovšem na registrační vzdálenost 16 mm místo 46,5 mm se budou vyrábět levněji a lépe.
Takže tím trhákem bude to, že místo f/3.5-5.6 a místo těžkých f/4 či f/3.5-4.5 skel nastoupí f/2.8-4 s lepším poměrem výkon / (cena + váha). K tomu bleskové ostření vypiplané od dob Nikon 1 a nějaká ta f/1.8 pevná skla a bude to zajímavé. Ovšem bohužel nástup bude trvat tak 3 roky, než bude skel aspoň 20.
Já osobně ještě dlouho budu spokojen s DX zrcadlovkou a svými zoomy, ovšem tím jak jsem lehce koukal po doplnění FX + pevná skla, tak tohle bych v budoucnu kupoval jako mirrrorless, tam mně to dává smysl.
Tedy pokud z toho neudělají pouze luxus. DX zrcadlovka se zoomy a mirrorless FX s pevnými skly f/1.8 vypadá smysluplně pokud by se peníze zapařovaly.