Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 15. 12. 2017 11:42

S temi zoomy na FF castecne souhlas. Nez abych behal s 24-70/2.8, tak mam casto nasazeny jen 28/1.8. Z toho zoomu me totiz vubec nezajima 29-69mm, tak proc to tahat? Jasne, je to prakticky, ale to je jedina vyhoda proti nekolika nevyhodam (cena, vaha, kvalita). Tam, kde potrebuju delsi ohnisko kvuli perspektive, pribalim do brasny 70-200. Skoda, ze nema Nikon 200/2.8G. Asi bych si s tim vystacil. Totez plati pro ultrasirokac, kde u Tamronu 15-30 vyuzivam vyhradne 15mm.
Prakticky dva zoomy pouzivam jako pevne sklo.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 15. 12. 2017 12:57

Tak jsem se podíval na fotky za posledních 10 let, které jsem nesmazal, no a rozvržení ohniskových vzdáleností mám viz příloha.
Těch 5mm a 6mm jsem se nejprve leknul, ale pak jsem zjistil, že je to většinou manželky mobil nebo ještě předtím kompakt. Ty fotky jí moc nepromazávám, proto jich je tolik. :-) ¨
Takže zajímavé je, že mezi ohnisky 16mm až 85mm, dnes 80mm rozhodně dost zoomuji a evidentně by mně náhrada pevnými skly omezila v obvyklém způsobu focení.
Ale naopak u 10mm a 200mm jak je vidět, většinou fotografuji "na Luňáka".
I když nějaká meziohniska tam jsou taky. Ono když se to posčítá, tak to není zanedbatelné a nerad si "zmenšuji snímač" děláním výřezů.
FocLen.jpg

-- 15. 12. 2017 13:41 --

Když už se v tom takhle hezky rejpu, tak na full frame bych užil:
- pevné ohnisko 14, 15 nebo 16 mm
- 24-120mm prostě zoomuji a cokoliv, co vypadne, by nebylo příjemné, i když je vidět, že hodně je tam 24-28mm eq, 33-40mm eq, 45-60mm eq, pak ještě dost do těch 90mm a pak až 120, ev. 128mm eq.
Evidentně si kompozičně upravím = oříznu ten záběr na 24mm eq, pak skočím okolo 35mm a pak automaticky okolo té 50-ky, protože to je 1:1 s očima, takže ten "přirozený pohled" láká.
A vzhledem k tomu, že full frame snímač se dá lépe ořezávat bez velké ztráty kvality na rozdíl od DX snímače, tak asi kdyby mně skákal zoom po 24 - 35 - 50 - 85 - 120 mm, tak bych s tím asi bez problémů žil, jen bych při konverzi RAWu více řezal, takhle si většinou zarámuji fotku definitivně už při focení a řežu hodně málo.
Jenže měnit furt pevná skla 24 - 35 -50 - 85 by mě asi štvalo, takže bych se snažil mít to ohnisko na foťáku i ve chvíli, kdy mně nepřipadá úplně optimální. Tudíž ten zoom v ekvivalentu 24 -120m je pro mě alfa omega. Tudíž DX snímač pro mě zůstává alfa omega zvláště když i s 14-16mm ohniskem na full frame je potíž (cena, váha). Jo, takové pevné sklo 14/4, to by hned stálo za zamyšlení.
No a kromě toho když koukám na zastoupení 200mm na DX, tak bych asi kupoval 300/4 na FX. Těch 400 tam je s 2x konvertorem
ForeignerOnEarth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Grimjaur 15. 12. 2017 14:08

Tome, víš co je tvůj problém? Vlastně i můj, Petra Luňáka, Martin Kozáka, Fidka a dalších? Že už za těch x -let tak nějak víme co potřebujeme. Tedy pro co šáhnout, a to jsou ty zpátečnické nosorožčí návyky, s kterými nelze vybudovat radostný bezzrcadlový svět. To, že máš i s beznosorohem větší zkušenosti, než hltač PR článků, na to se nehraje, je třeba zaujmout jasné ideové stanovisko. Jsi náš nebo jejich soudruhu?! Vždycky, když čtu další a další muGrlantovy posty k vyčteninám si říkám co by se stalo, být tohle numero v nějaké ideově osvětové Ojrokomisi pro fotografickou budoucnost Ojrofčanů. Francouzská revoluce by se jevila jako slabý odvar. Asi by to štrejchlo i jeho rodinu, ale jak jde o blaho světa musí jít city stranou. I když i Hitler měl své oblíbené známé, kteří byli židovského původu a byli pod jeho ochranou. No tak to jsem se pustil do Neffovy parkety, ale čím víc tu čtu tím míň se mi ten Gancův džihád jeví jako sci-fi.

Tome, ty jsi tu nahodil graf s ohnisky, věř, že muGrlant už má vypracovaný seznam toho co vůbec nepotřebuješ, a co by se ti naopak muselo hodit. protože tak je to spravne a tak to musi byt.
Naposledy upravil Grimjaur dne 15. 12. 2017 15:41, celkově upraveno 1
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 15. 12. 2017 14:43

Grimjaur píše:Tome, víš co je tvůj problém? Vlastně i můj, Petra Luňáka, Martin Kozáka, Fidka a dalších? Že už za těch x -let tak nějak víme co potřebujeme. Tedy pro co šáhnout, a to jsou ty zpátečnické nosorožčí návyky.....

:-) Jj, a k tomu se člověk musí dostat vlastní snahou a většinou i přes vlastní peníze. I když k tomu vlastně také - jako Ganec - potřebujeme v poslední fázi nějaké obecenstvo. No a všechno to tak nějak už máme každé svoje. Tak proč dělat tady obecenstvo ještě někomu jinému a při tom dávat ještě soustavně najevo, že o něj nestojíme ? ;-) :-))

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 15. 12. 2017 14:50

Radime, vždyť já házím udičku schválně a jsem zvědav co z toho vznikne. Někdy se v odhadu strefím a někdy totálně překvapí. Inteligence je omezená nějakou horní hranicí, ale na druhou stranu je nekonečno. Nicméně musím uznat, že ta jedna jediná fotka z té noční Bratislavy není vyslovený prů..ser. Ale už mám přichystané i grafy svých ISO, clon a rychlosti závěrky, no a tam fakt neodhadnu tu kreativitu, co z toho bude vyvozeno. Hele já se fakt i obětuju jako pokusný králík k tomu, aby nade mnou byla udělána analýza, protože možná se o sobě dozvím takové věci, které zatím nikdo neví. To zase Gancovi všechna čest, ani banda psychologů, sociologů, politologů, anthropologů a jiných darmošlapů by nedokázala udělat na diskutujícího takovou analýzu jako umí Ganec. Máš pravdu, že až to zjistí Evropská komise, tak udělá strmou kariéru a kam se hrabou zahnutý banány. To budeme čumět až vyjde závazná koncepce ekologicko-sociálního fotografování.

-- 15. 12. 2017 14:56 --

Přiznám se bez mučení, že kdyby mě Ganec nebavil, tak do toho cirkusu nelezu. Proč si nezahrát absurdní divadlo, ne? Ale jak jsem řekl, kdybys chtěl Gance napodobit, tak to nedáš, fakt ne, tu kreativitu nemá nikdo z nás.
Hele Ganče, dám i seznam ISO, závěrky a shutter speed a povoluji Ti, nejen povoluji, dokonce jsem i upřimně zvědavý, jak mě rozebereš do šroubku. ;-) Schválně, jestli překvapíš.....

Teď Ti nahraju na smeč, schválně jestli nezklameš, odhaduji, co z toho vyvodíš, ale nemám to kam napsat, aby i ostatní zjistili, jestli jsem se nezmýlil. Nicméně napovím. Budeš považovat můj seznam jako důkaz nějaké vlastnosti Nikon DSLR. Posluž si :-)

Shutter.jpg
ForeignerOnEarth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Grimjaur 15. 12. 2017 16:18

Tome, dokážu si živě představit jak takový G dává rady na kytarovém foru, jako třeba:" To že umíš hrát na Gibsona SG znamená jen že máš džibsonovsksé návyky a to je ti při hře na Ibanez naprd. Nebo, kdo hraje na více kytar, např westernovou Martinku, sedmičkovou Ibanez s fanfret, na šestku v drop D, a na klasického Les Paul ze 70 let o hře na kytaru pochopitelně NIC NEVÍ, protože nehraje na super bomba nového Line6, který umí nasimulovat dalších 18 modelů a to je to co správný kytarista pro svůj život NUTNĚ potřebuje. A pokud dá ukázku svého mistrovství, tak je to tonálně nečisté, bez nápadu a hlavně dětské. Pořád bude argumentovat jednou nahrávkou nazvanou "baba běží před olympuse" a když ho pošle do háje třeba profík co hraje v hodně známé kapele, tak opáčí, že jeho sola nejsou nic moc na videu ho viděl hrát na Fender, takže nic moc a má sumasumárum nevhodné kytarové návyky. Co na tom, že poučuje kytarového profíka. Mezi problematikou snímaču EMG vs, SD, aktiv či pasiv se bude pohybovat s drzostí ostříleného metalového harcovníka, ale ani jedno neměl v ruce.
To co píšu zas takové scifi není a pár let zpět jsem něco podobného četl. Raději jsem nejmenoval.
Furt mi uniká důvod, proč tahle existence tady leze a pořád dokola mele svoje džihadistické cancy.
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 15. 12. 2017 16:22

ForeignerOnEarth píše:Přiznám se bez mučení, že kdyby mě Ganec nebavil, tak do toho cirkusu nelezu. Proč si nezahrát absurdní divadlo, ne? Ale jak jsem řekl, kdybys chtěl Gance napodobit, tak to nedáš, fakt ne, tu kreativitu nemá nikdo z nás...... :-)

Hrát hry s Gancem, tomu rozumím. Není těžké být v nich vítězem, občas to sám i uzná. A líbí se mi, že se nezůčastníš soutěže o největšího hulváta. :-)

Grimjaur píše:Furt mi uniká důvod, proč tahle existence tady leze a pořád dokola mele svoje džihadistické cancy.....

Kde jinde by měl tak vytrvalé obecenstvo ? ;-) :-)) :-))

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 15. 12. 2017 16:42

Puntík: když já ke své seberealizaci tak nějak nepotřebuju zašlapat ty druhé do země, i kdyby to byli idioti sebevětší. Nějak jsem se k tomu prostárnul. Jediné okamžiky, kdy poruším pravidlo nedehonestovat protivníka, je chvíle, kdy si myslím, že jsem vtipnej. Ono já uznávám zásadu, že když je něco fakt sranda, tak se neposuzuje jestli je to urážlivé nebo ne. Ale pak je zlaté pravidlo, že to fakt musí být dobrá sranda, aby to nebyla urážka. Jakmile je to málo vtipný, je to urážka. Když je to hodně vtipný, pak se smí cokoliv kdykoliv. Ale čím vypjatější a citlivější situace, tím větší zodpovědnost, aby to bylo tak legrační, že vyprskne i ta "oběť".
Smíš si dělat srandu i na pohřbu, ale jen když se nebožtík rozchechtá tak, že z tý rakve vypadne. Jinak jseš hulvát.
ForeignerOnEarth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 15. 12. 2017 17:30

Náhodou, na Brežnevovom pohrebe som sa rehotal jak blázon, jak ho šlahli s rozbehom do ďoury! : D
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Grimjaur 15. 12. 2017 17:52

To byla super akce, u nás se řehtala i naše profesorka, čučeli jsme na to na befel v telce, protože jsme měli odpolední. Následná funerální bečka (tehdy jsme nechodili na párty a podobné émerické srágory, chodilo se na bečku) byla ještě veselejší. Mimochodem na párty nechodím ani dnes, a sedlákům taky neříkám farmáři.
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 15. 12. 2017 18:59

ForeignerOnEarth píše:Puntík: když já ke své seberealizaci tak nějak nepotřebuju zašlapat ty druhé do země, i kdyby to byli idioti sebevětší

:-) Jj, mám rád lidi, co i vypjaté situace zvládnou s noblesou, tak mě trochu mrzí, když se tu vyskytne někdo, koho bych si rád i vážil... :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pavel Breit 15. 12. 2017 21:04

Grimjaur píše:To byla super akce, u nás se řehtala i naše profesorka, čučeli jsme na to na befel v telce, protože jsme měli odpolední. Následná funerální bečka (tehdy jsme nechodili na párty a podobné émerické srágory, chodilo se na bečku) byla ještě veselejší. Mimochodem na párty nechodím ani dnes, a sedlákům taky neříkám farmáři.

Mě tehdy vytočilo, že na pár dní zakázaly zábavy, těšil jsem se na jednu speciální-měla být bigbítová díza a volal mi dj "bobr je v kopru a mě ty čů...i zrušili akci".
Pavel Breit
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Grimjaur 15. 12. 2017 21:22

Pavle, on nám to taky spolužák hlásil, že má dvě zprávy, jednu dobrou a jednu špatnou. Prej nejdříve tu dobrou. Chcípl Brežněv a ta špatná byla o těch hospodách. Každopádně dneska se na to vzpomíná dobře. :)
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Grimjaur 15. 12. 2017 22:49

Tak uvidíme co bude ježíškovi lépe sedět v ruce
https://kytary.cz/ibanez-rgim7mh-wk/HN170946/
a na doplnění mé netopýří serie horký favorit :)
https://kytary.cz/schecter-damien-plati ... /HN166263/
Grimjaur
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka