Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ganec 7. 11. 2017 07:39

Alešak píše:Fotím se zrcadlovkou i s kompaktem a Gancovy názory a fotokonspirace včetně, mi jsou šumafuck.
Fotenie poriadnou bezzrkadlovkou je o niečom úplne inom.

Mal som aj kompakt od Olympusu (no "utopil som ho") a s komfortom mojich bezzrkadloviek sa to vôbec nedalo porovnať:
- pri každom zapnutí bolo treba počkať kým sa objektív vysunie a pri vypnutí kým sa zasunie (to trvá ešte dlhšie)
=> už len taká drobnosť - tlačidlo na zapínanie (komepakt) a prepínač (bezzrkadlovka) robí neskutočný rozdiel
(mám aj powerzoomový objektív a kvôli tomu zasúvaniu a vysúvaniu ma nebaví ho používať)
- nemá väčšinu nastavení, na ktoré som navyknutý (napríklad možnosť "Keep warm color" nastaviť na "off")
=> nemá dokonca ani SuperControlPanel, čo je prakticky jediný typ menu, ktoré pri fotení používam mimo tlačidiel
- má menej ovládacích tlačidiel a žiadny roller
=> čo je v porovnaní s dvoma rollermi na ovládanie a ďalším rollerom na korekciu expozície ako "ovládanie z doby kamennej"
- všetko je pomalšie - už len ukladanie fotky trvá (pocitovo) neskutočne dlho a nedá sa počas toho fotiť (u bezzrkadlovky stačí stlačiť spúšť)
=> dokonca aj RAWy tam zaberali omnoho viac miesta (asi tam dávajú slabší procesor, ktorý nestíha komprimovanie)

Proste fotenie s kompaktom je pre mňa ako fotenie so zrkadlovkou, len s tým rozdielom, že keď u kompaktu už z náhľadu vidím, že fotka nevyjde podľa mojich predstáv, tak to neriešim, lebo ma to (bez rolerov) nebaví korigovať. U zrkadlovky to pri náhľade nevidím, ale výsledok vtedy býva v podstate rovnako skazený.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 7. 11. 2017 07:52

lukas_highenergy.cz píše:Tak jsem tady par dni nebyl, projel sem posledni dve strany a zda se ze ok. Dokonxe ani zadne zpravy s zadosti o smazani/umravneni. Uzasny :-)

Jinak vcera jsem si vsimnul, ze nam na konferenci nataceli tri lidi a dva z nich meli Sony A7 s Canon L skly pres adapter. U tretiho nevim, natacel z opacneho strany z jednoho mista. Takova pekne ukazka k cemu jsou donuc3ni majitele Sony z duvodu absence skle nebo ceny.

A to ešte majitelia FF sony majú o dosť lepší výber ako APSC verzia. Len občas to chce predať ľadvinu alebo zarábať vysoko nadštandart.
Ale faktom je, že ak má človek dobré L-ko, tak sa ho nerád vzdáva. Mám ho chvíľku a je to silne návykové... Už chápem, prečo je canon populárny aj so slabšími čipmi proti konkurencii.

-- 7. 11. 2017 08:15 --

Alešak píše:bob222: přečetl jsem si tvůj příspěvek ještě jednou a nevím,
co jsem tam nepochopil. Fotím se zrcadlovkou i s kompaktem
a Gancovy názory a fotokonspirace včetně, mi jsou šumafuck.
Chápu kontrolu a možná nějakou základní úpravu v aparátu u
nějakého fotoreportéra ( i když ten bude asi používat notebook,
nebo něco podobného). Ale nějak mi uniká smysl u hobby fotografa,
po vyfocení (nejlépe ihned) posílat fotky někam do tramtárie, jak
píšeš. Možná se to dá pochopit u nějakého uhrovitého výrostka, že
po cvaknutí mobilem svého otlemeného selfíčka, to okamžitě posílá
svým stejně uhrovitým puberťáckým kámošům, aby byl kúl :D .
To, že si někdo kontroluje třeba každý snímek co cvakne ať už čímkoli,
je jeho věc, já jsem jen vyjádřil svůj názor a že to tak nedělám, toť vše...

Išlo hlavne o to, že ja som písal o manuálnom fotení z čias bez autofocusu, kedy odfotiť pohyb alebo akciu bolo o držku aj s predostrením a clonením. Tam ten odpad mal fakt každý. Samozrejme Máňa pred Kokořínom sa pri troche skúseností dala skoro vždy na prvú dobrú. No a fotenie napríklad s F-5 neskôr už bolo o inej lige.
A všetko je to stále neporovnateľné s dneškom, aj kvôli kope iných vecí.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ltokar 7. 11. 2017 08:27

Ganec píše:- "rozhybani" - vďaka stabilizácii nemusím

Sakra, Ganec stale vsade pise o stabilizacii proti rozhybaniu objektu, ale mal som v ruke viacero Olympusov, ale neviem kde sa to zapina :hm :hm .. a nezerie to moc baterku ?

-- 7. 11. 2017 08:30 --

Ganec píše: s komfortom mojich bezzrkadloviek sa to vôbec nedalo porovnať:
- pri každom zapnutí bolo treba počkať kým sa objektív vysunie a pri vypnutí kým sa zasunie (to trvá ešte dlhšie)

To mas tak, ked si kupujes sunty :-) .. moj Stylus 1 kompakt sa zapne a vysunie rychlejsie, ako obl pripraveny na fotenie pozicany OMD M5 MKII :-) .. uz by si si mal zobrat k srdcu radu od Grimjaura. Ci este ti stale nedoslo, ze ked si mal jeden prastary nechopny lacny kompakt, ze podla toho asi nepojde posudzovat ostatne /viz. napr. rollery/. A ich je celkom dost, ty komfort. Olympus bezzrkadlo v bezkomfortnosti zapinania jasne vedie .. tak zly sposob snad ani nie je mozne vymysliet.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod smikoto 7. 11. 2017 08:58

Ganec píše:Proste fotenie s kompaktom je pre mňa ako fotenie so zrkadlovkou, len s tým rozdielom, že keď u kompaktu už z náhľadu vidím, že fotka nevyjde podľa mojich predstáv, tak to neriešim, lebo ma to (bez rolerov) nebaví korigovať. U zrkadlovky to pri náhľade nevidím, ale výsledok vtedy býva v podstate rovnako skazený.

No jenže fotograf vidí světlo a ví jak chce aby ta fotka vypadala a ví co proto musí udělat. Ať už je to nastavení expozice, správné světlo atd.
Fotograf nemusí přijít na místo třeba za blbejch světelnejch podmínek a mrknout na náhled jestli se mu ta scéna bude líbit nebo ne. To mi přijde trochu jako hra na náhodu. Neberu reportáže tam člověk zas tolik světlo neovlivní, ale to není případ kdy je výsledek skazený to je report.
Jo a zrcadlovky mají na zadní straně display, ten se dá taky využít, no ale to už bych se opakoval po ostatních.
smikoto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 7. 11. 2017 09:12

Skoda, ze se na internetu pouziva jenom gopher a ne www, protoze jinak by se dala nalinkovat serie 40 fotek, kde by autor napsal "tady jsem to diky stabilizaci udrzel, vetsinou takovou scenu neudrzim". Nebo by mohl napsal "tady tech 18 fotek z volejbalu bych mohl mit o pulku lepsi, kdybych mel lepsi AF, tadydle mi to ujelo a tadydle taky nejsem spokojeny".

Bohuzel to nejde, takze si musime jenom psat a mit to tezky jako na Ceskem Rozhlase Plus.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 7. 11. 2017 09:33

Ono Radku doložiť správne fotky ako dôkaz svojho tvrdenia tu permanentne zvláda asi jedine PL.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 7. 11. 2017 09:38

A popriet vlastnymi fotkami svoje tvrdenie zase len Ganec :D
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod smikoto 7. 11. 2017 09:45

Jo já klidně něco nalinkuju, ale byla by to nuda, protože bych dal fotky jedné kategorie "tyhle sem zmršil a nepomohlo by mi nic", lepší AF bych bral jen pro radost, stabilizace mi na to co fotím nechybí :-) I když, kdybych ji měl, nejspíš bych ty hýbající se modelíny neměl na 1/60 rozmazané :-)
smikoto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 7. 11. 2017 09:53

Jenomze vsichni linkuji fotky jakoze "takto to foti". To o cem mluvil jsem myslim videl jenom jednou, nekdo fotil rally a na polovine fotek me ostrou zadni cast, jak AF nestihal rychle jedouci auto. Logo auta bylo mimo dof a ostrost zacinala treba na zadnich dverich nebo to chytlo sterace, ale dovnitr videt nebylo takze to bylo k nicemu. Borec se rozciloval, ze by chtel lepsi objektiv.
Neni to zajimavy, ze nikdo nelinkuje "toto je moje serie z sluzebni cesty v Zimbabwe, mel jsem tam 4 dny volno, tak jsem mobilem tadydle fotil samansky obrad, chtel bych si koupit zrcadlovku, protoze s mobilem se foti velmi spatne toto, toto, viz fotky 2-7, 17 a 25 a myslim si, ze s lepsim aparatem by to bylo lepsi."
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 7. 11. 2017 10:17

Fidko píše:A popriet vlastnymi fotkami svoje tvrdenie zase len Ganec :D

:D :tleskani
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 7. 11. 2017 10:22

Jestli to nebude tím, že pokud je někdo jenom trochu fotograf, tak se přizpůsobí. Když vezmu do ruky starou Praktiku, tak s tím tu fotku udělám také a možná bude i v něčem jiná, zajímavá. Založil jsem na flickru skupinu majitelů objektivu 18-105mm, který jsem koupil v setu s D7100 a považuji tuhle volbu za vyhozené peníze, a přitom účastníci této skupiny vytrvale postují fotky, které jsou vizuálně pěkné a technicky v pohodě.

Je to tak trochu o finančních možnostech a komfortu práce. Dvě roky po sobě jsem fotil pro Micinu Staropramen Cup v plážovém volejbalu, jednou s D7100 a 70-200/4 a podruhé s D500. Přestože technicky je mezi těmi těly propastný rozdíl a s D500, na vybraných fotkách nebyl skoro vidět. Je to o komfortu práce, s D500 jsem si mohl lépe vybrat moment ve hře, zajímavou polohu hráčů a míče, měl jsem více fotek na výběr a delší série. Rozdíl je samozřejmě i pocitový, ten výkon D500 spoušti emoce, jako když člověk u silného auta sešlápne plyn na podlahu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Grimjaur 7. 11. 2017 10:23

Ganec píše:
Proste fotenie s kompaktom je pre mňa ako fotenie so zrkadlovkou, len s tým rozdielom, že keď u kompaktu už z náhľadu vidím, že fotka nevyjde podľa mojich predstáv, tak to neriešim, lebo ma to (bez rolerov) nebaví korigovať. U zrkadlovky to pri náhľade nevidím, ale výsledok vtedy býva v podstate rovnako skazený.

To protože jsi nefotograf. Ale s k@revsky vysoko položeným nosánkem.
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 7. 11. 2017 10:27

bob222: Tak koukam, ze dneska ma jeden kombinaci 135/2 L a A7s a druhy 50/1.2 L a taky A7s. Tohle u Sony proste neexistuje v rozumny kvalite a cene.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Puntík 7. 11. 2017 13:22

Radek71 píše:Jenomze vsichni linkuji fotky jakoze "takto to foti". ....

Nejspíš to bude tím, že každý slušný fotograf nepovedené (ve všech smyslech) fotky prostě maže ještě z karty, konkrétní "výukové" fotky k nějakému (konkrénímu) tématu, to snad jen v případě nějaké publikace. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 7. 11. 2017 14:29

Fidko píše:A popriet vlastnymi fotkami svoje tvrdenie zase len Ganec :D
kde som na fotke so zosvetlenými tieňami poprel, že "takto sa dajú zosvetliť tiene v PEN-F"??? :D

Mimochodom, reagoval som tým na pemarovu fotku, kde tiene zosvetelné nemal a vyzerala takto:
Obrázek
Naposledy upravil Ganec dne 7. 11. 2017 14:39, celkově upraveno 1
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka