Fotenie poriadnou bezzrkadlovkou je o niečom úplne inom.Alešak píše:Fotím se zrcadlovkou i s kompaktem a Gancovy názory a fotokonspirace včetně, mi jsou šumafuck.
Mal som aj kompakt od Olympusu (no "utopil som ho") a s komfortom mojich bezzrkadloviek sa to vôbec nedalo porovnať:
- pri každom zapnutí bolo treba počkať kým sa objektív vysunie a pri vypnutí kým sa zasunie (to trvá ešte dlhšie)
=> už len taká drobnosť - tlačidlo na zapínanie (komepakt) a prepínač (bezzrkadlovka) robí neskutočný rozdiel
(mám aj powerzoomový objektív a kvôli tomu zasúvaniu a vysúvaniu ma nebaví ho používať)
- nemá väčšinu nastavení, na ktoré som navyknutý (napríklad možnosť "Keep warm color" nastaviť na "off")
=> nemá dokonca ani SuperControlPanel, čo je prakticky jediný typ menu, ktoré pri fotení používam mimo tlačidiel
- má menej ovládacích tlačidiel a žiadny roller
=> čo je v porovnaní s dvoma rollermi na ovládanie a ďalším rollerom na korekciu expozície ako "ovládanie z doby kamennej"
- všetko je pomalšie - už len ukladanie fotky trvá (pocitovo) neskutočne dlho a nedá sa počas toho fotiť (u bezzrkadlovky stačí stlačiť spúšť)
=> dokonca aj RAWy tam zaberali omnoho viac miesta (asi tam dávajú slabší procesor, ktorý nestíha komprimovanie)
Proste fotenie s kompaktom je pre mňa ako fotenie so zrkadlovkou, len s tým rozdielom, že keď u kompaktu už z náhľadu vidím, že fotka nevyjde podľa mojich predstáv, tak to neriešim, lebo ma to (bez rolerov) nebaví korigovať. U zrkadlovky to pri náhľade nevidím, ale výsledok vtedy býva v podstate rovnako skazený.