od pemar 5. 11. 2017 07:22
Já si myslím, že každý pořad nebo článek, který bude přesvědčovat lidi o tom, že se vyplatí používat nějaké fotografické postupy a ne jen cvakat mobilem, je dobrý. A jestli se fotí Nikonem, Canonem nebo Olympusem, to je v podstatě jedno. Druhá oblast je zvýšení nároků na finální výsledek. Současná tolerance nízké kvality nahrává mobilům, ty navíc získávají více popularity díky zvyšujícím se počtu zajímavých aplikací, rychlosti zpracování a konektivitě. Cvaknu, lehce poladím a je to na sociální síti. A takový iPhone X a další modely tu kvalitativní propast postupně zmenšují, do segmentu se chystá vstoupit Leica a změnit základní kvalitativní parametry foceni z mobilu (následována čínskými kopiemi a následnými reakcemi Applu a Samsungu).
Loni jsem si udělal takový mini test, vyfotil jsem Micinu v podobných situacích na sjezdovce v Dolomitech jak Nikonem, tak i iPhonem. Jednak mne osobně zajímalo, jak moc velký rozdíl to je. Došel jsem k závěru, že rozdíl to je výrazný, ale nefotograf ho nevidí vůbec, protože kouká na jiné věci (třeba jestli má Micina na sobě tu novou bundu) a i někteří fotografové to nevidí/necítí, což je hnací motor bezzrcadlovek a mobilů, “protože to stačí”.
Zároveň musím konstatovat, že fotoaparáty zoufale zaostávají za mobily v oblasti kompaktnosti, rychlých úprav přímo v přístroji a v konektivitě. Tahat sebou Nikon s 85/1.8 nebo dokonce 70-200/4 je výrazně méně pohodlné, než mít iPhone, který se snadno vejde kamkoliv, Nikon umí pár úprav ve firmware, iPhone umí Snapseed, Lightroom, Polarr a dokonce i očesaný PhotoShop, to fotoaparát neumí. A neumí ani poslat hned fotografie na sociální síť, Nikon to umí jen přes smartphone, já používám aktuálně iPhone. Bezzrcadlovky, co jsem si stačil všimnout, se snaží dohonit zrcadlovky v oblasti AF nebo výdrže baterie, ale ohledně úpravy fotografii a konektivity také nejsou schopné konkurovat mobilům, v kompaktnosti také nemají šanci.
To jsou fakta, a pokud je pro někoho priorita dostat fotky co nejkratší cestou na sociální síť, fotoaparát už není tím nejlepším na fotografování, viz výše.