Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod ondrasheq 3. 11. 2017 11:45

Dolgor píše:Ondrasheq, hodnotíš sooc jpegy z D5100 nebo rawy otevřené v Lightroom?

D5300 SOOC JPG vs Fuji SOOC JPG
RAWy jsem nebral v úvahu, nicméně i lehce poladěný Chrome z LR vypadá moc pěkně (default nic moc)
ondrasheq
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 3. 11. 2017 13:12

pemar píše:Já miluji jednoduchá jídla z kvalitních surovin, třeba i chleba s husím sádlem, nebo brambory s máslem. Naprosto skvělé vzpomínky mám na takovou malou boudu v Saas Fee (Honegg) musí se asi 500 m do kopce.......

Jj, hlad je nejlepší kuchař. :-) A pak, když se dělá z toho, co se sem dováží.... ne každý si může dovolit nakupovat flanstejky z Australie. ;-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 3. 11. 2017 15:21

Ondrasheq, zrovna classic chrome vnímám jako ulítlý profil vhodný pro ponuré fotky z industriální krajiny, pleťovky dělá nezdravé. Vyhýbám se mu. Provia a ProNeg+ jsou moji favorité. Co se týče těch Nikoních pleťovek - prostě nemůžu souhlasit, že by na tom Fuji byl univerzálně lépe - mám ten systém 3,5 roku. Fotil jsem mockrát na stejných místech Fuji a Nikonem a jednou byl o něco příjemnější jeden, jindy druhý.
...na youtube kanálu Denae & Andrew (nechce se mi hledat díl) si udělali real-world srovnávačku Fuji/Canon a došli ke stejnému závěru.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Grimjaur 3. 11. 2017 15:36

Sesty, barvy beru okometricky. Navíc dost často pak ještě peru NIK filtry, takže to pak ma ještě pokračování
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 3. 11. 2017 18:36

Prijdu k mame a v televizi vysvetluje Sibik, jak fotit na urovni kompenzace expozice a rozdilu mezi focenim na kratky a dlouhy ohnisko.... Jsem netusil, ze neco takoveho existuje.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod golem2 3. 11. 2017 18:54

To je repríza , premiera je v stredu na ČT2 večer.
Canon 6D, 17-40, 24-105,70-200/2,8,100/2,8 IS,
golem2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 3. 11. 2017 19:36

Aha a o čem to bylo? Sem viděl jen 5 minut... Nějak vůbec nestíhám sledovat televizi.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod KarelV. 3. 11. 2017 22:43

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1178 ... k-se-foti/
Jo a fotí tam FF Canonem aj Nikonem... :-]
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 3. 11. 2017 23:57

Má to viac dielov.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 4. 11. 2017 07:40

Tak Olympus uz bude asi oficialne ponukat moznost zapozicat si zdarma ich techniku. Z tohto by si ostatni mohli brat priklad :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Radek71 4. 11. 2017 19:05

<chlubeni>Tak jsem na sebe hrdej, ze mam alespon trochu voko, na mainpage jsem v diskuzi pod FUJI stredoformatem poznal ze to neni fotka z stredoformatu. </chlubeni>
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 4. 11. 2017 20:45

Asi to není náhoda, kdysi jsem sem dával stejnou fotku z mobilu a ze středoformátu a Radek71 to tuším jako tenkrát jediný poznal.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod T-Lama 5. 11. 2017 05:56

Fidko píše:Tak Olympus uz bude asi oficialne ponukat moznost zapozicat si zdarma ich techniku. Z tohto by si ostatni mohli brat priklad :)

Když jsem myšlenku zapůjčení nadhodil asi 5 let nazpátek, odpověď byla, že se s něčím takovým nepočítá.
Časy se zřejmě mění.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pavel Breit 5. 11. 2017 06:39

KarelV. píše:http://www.ceskatelevize.cz/porady/11785619620-jak-se-foti/
Jo a fotí tam FF Canonem aj Nikonem... :-]
Takže reklama ? na ČT ? Kolik byl úplatek šéfredaktorovi ?
Pavel Breit
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 5. 11. 2017 07:22

Já si myslím, že každý pořad nebo článek, který bude přesvědčovat lidi o tom, že se vyplatí používat nějaké fotografické postupy a ne jen cvakat mobilem, je dobrý. A jestli se fotí Nikonem, Canonem nebo Olympusem, to je v podstatě jedno. Druhá oblast je zvýšení nároků na finální výsledek. Současná tolerance nízké kvality nahrává mobilům, ty navíc získávají více popularity díky zvyšujícím se počtu zajímavých aplikací, rychlosti zpracování a konektivitě. Cvaknu, lehce poladím a je to na sociální síti. A takový iPhone X a další modely tu kvalitativní propast postupně zmenšují, do segmentu se chystá vstoupit Leica a změnit základní kvalitativní parametry foceni z mobilu (následována čínskými kopiemi a následnými reakcemi Applu a Samsungu).

Loni jsem si udělal takový mini test, vyfotil jsem Micinu v podobných situacích na sjezdovce v Dolomitech jak Nikonem, tak i iPhonem. Jednak mne osobně zajímalo, jak moc velký rozdíl to je. Došel jsem k závěru, že rozdíl to je výrazný, ale nefotograf ho nevidí vůbec, protože kouká na jiné věci (třeba jestli má Micina na sobě tu novou bundu) a i někteří fotografové to nevidí/necítí, což je hnací motor bezzrcadlovek a mobilů, “protože to stačí”.

Zároveň musím konstatovat, že fotoaparáty zoufale zaostávají za mobily v oblasti kompaktnosti, rychlých úprav přímo v přístroji a v konektivitě. Tahat sebou Nikon s 85/1.8 nebo dokonce 70-200/4 je výrazně méně pohodlné, než mít iPhone, který se snadno vejde kamkoliv, Nikon umí pár úprav ve firmware, iPhone umí Snapseed, Lightroom, Polarr a dokonce i očesaný PhotoShop, to fotoaparát neumí. A neumí ani poslat hned fotografie na sociální síť, Nikon to umí jen přes smartphone, já používám aktuálně iPhone. Bezzrcadlovky, co jsem si stačil všimnout, se snaží dohonit zrcadlovky v oblasti AF nebo výdrže baterie, ale ohledně úpravy fotografii a konektivity také nejsou schopné konkurovat mobilům, v kompaktnosti také nemají šanci.

To jsou fakta, a pokud je pro někoho priorita dostat fotky co nejkratší cestou na sociální síť, fotoaparát už není tím nejlepším na fotografování, viz výše.
pemar
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka