Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 10. 10. 2017 11:12

mám se bát ? :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Puntík 10. 10. 2017 11:25

Ad vlákno - "Hospoda"..... nejde o zdejší, ale o náhodné, neregistrované návštěvníky, kteří se rozhodují co koupit a jiný zájem nemají. A může jich být mnohokrát víc, než těch zdejších, kteří tohle vlákno tvarují. Mimochodem, procházet celkem zbytečně vlákno plné nechutných urážek, co si asi takoví lidé nejen o odborné, ale i o morální úrovni zdejších diskutujících mohou asi myslet. Vždyť fotograf by měl být v první řadě estét, ne ? :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 10. 10. 2017 12:19

Davidof píše:mám se bát ? :-)

Prečo báť?
Náhodou som staršiu verziu kúpil synovi a je nadšený. Decká to asi fakt baví viac ako jednoduché fotenie.

-- 10. 10. 2017 13:21 --

Puntík píše:Ad vlákno - "Hospoda"..... nejde o zdejší, ale o náhodné, neregistrované návštěvníky, kteří se rozhodují co koupit a jiný zájem nemají. A může jich být mnohokrát víc, než těch zdejších, kteří tohle vlákno tvarují. Mimochodem, procházet celkem zbytečně vlákno plné nechutných urážek, co si asi takoví lidé nejen o odborné, ale i o morální úrovni zdejších diskutujících mohou asi myslet. Vždyť fotograf by měl být v první řadě estét, ne ? :-)

Zdravím

Puntíku Ty si asi nezlomný optimista. Osobne neverím že do tohto vlákna vlezie niekto, kto si chce vyberať foťák. Leda náhodou...
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ltokar 10. 10. 2017 12:50

lukas_highenergy.cz píše:Tak ono jde hlavně o to, že dneska lidi řeší řekněme méně grafickou kvalitu, ale o to víc si cení aktuálnosti. Takže lepší nic moc fotka just-in-time než krásna o dva týdny později... Teda bavim se o běžné dokumentaci, na co většina lidí používá foťák. Ne o nadšencích.

V tom kontexte o tom aj pisem. Dnesna GoPro da fotku, ktora je lepsia ako kdejaky bezny kompakt. Z toho Casio fotaku videa nebude imho ani na urovni pouzitelnej dokumentacnej fotky na urovni stareho mobilu.

-- 10. 10. 2017 13:52 --

Hospodu ste si z tohto spravili vy .. zacalo to topankami a tym, ze sa hlboko ignoroval OT. Vlakno malo sluzit na debaty, ale v suvislosti s fotenim. Preto hadky Puntik vs PL, dokial boli o fotkach boli ok. Podobne Ganec. Ale to dalsie uz nie. A co ste predviedli posledny tyzden, tak to uz je moc aj na mna. Kludne to mozte zavriet :) .. ostatne, vsetko uz bolo povedane, fotaky aj tak uz rok ustrnuli a nemaju ist kam dalej. Je cas bud zmenit konicek, alebo zacat fotit :D
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 10. 10. 2017 13:19

bob222

Myslel jsem to tak, že ty fotky budou velmi dobrý. Takže zjistím, že peníze vražené do techniky a objektivů by šly nahradit jednou mini krabičkou :-)

Zatím jsem je nehledal, ale podívám se.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ganec 10. 10. 2017 13:21

bob222 píše:Videl som novú generáciu gopro a obávam sa, že mnohým to časom nahradí aj beznosorožca.
Dokiaľ to nemá aj dlhší dosah (alebo zoom) .. čo asi ani mať nebude .. tak určite nenahradí.

Davidof píše:taky vzniká obava, že kvůli mobilům přestanou vyrábět naše hračky. Protože BFU si už nemusí na své špatné fotky kupovat foťák.
Ako som už napísal, kvôli dosahu a zoomu sa neobávam.
A ani kvôli komfortu pri fotení .. foťákmi sa predsa len fotí pohodlnejšie. A ešte sa to zlepšuje.

V poslednej dobe ma napríklad baví "silent" fotenie. Normálne mi už zvuk uzávierky vadí :eh
Je to síce ešte taký zvláštny pocit (fotiť bez hluku) .. a má "svoje muchy" (jello efekt) .. ale aj mi to príde lepšie .. asi preto, že s E-P5 sa tak fotiť nedalo, tak som to vtedy musel pretrpieť .. a teraz už nemusím :-]

Zaujímavé ale je, že hoci bez cvakania fotievam aj na mobile, tam ma to pre zmenu vôbec nebaví.
Asi ešte neviem ako si mám mobil chytiť, aby som sa neobával, že mi nejako vypadne z rúk :-S
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 10. 10. 2017 13:26

...jj, cas zmenit konicek.
Přílohy
IMG_20171010_142553.jpg
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 10. 10. 2017 13:27

:-)

to je samozřejmě silná konkurence

-- 10. 10. 2017 14:31 --

Ganec

Naštěstí zatím zoom je u mobilů těžko představitelný.

A ovládání - pro mě je mobil tragický a to mám Sony, který má aspoň spoušť jako samostatné tlačítko.

Ale to ovládání pozor - mladší generace to takhle podle mě vůbec necítí - ti jsou s ním srostlí a dělají s mobilem v ruce všechno ... a tím myslím úplně všechno :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Flor.cz 10. 10. 2017 13:56

zoom už je u mobilů realita, řeší se to dvěma foťáky - jeden má širokoúhlý objektiv a druhý cca 50mm eq a dopočítává se mezi nimi. No a pak digitální zoom. Na Facebooku nějaké horší technická kvalita stejně není moc poznat.

No a mobily už taky umí HO skoro jako pevná světelná skla, něco málo jsem k tomu napsal na blogu https://www.flor.cz/blog/iphone-7-a-pro ... t-co-zrat/ a dal tomu lehce bulvární titulek :)
Naposledy upravil Flor.cz dne 10. 10. 2017 14:03, celkově upraveno 1
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 10. 10. 2017 14:03

flor

56 ekv. je málo, naštěstí.

Nevím, jestli jde (půjde) něco jako 200-300 opticky, v mobilu. To už by bylo (bude) průlom.

Ad bokeh - co dodat, na web jistě více než dostatečné.

Ad příběh - to je pravda.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 10. 10. 2017 14:36

Tak zase měnit koníček kvůli tomu, že lidi chtějí něco jiného nebudu. Ještě bych pochopil měnit živnost. Ale fotim protože mě to baví + protože chci něco zdokumentovat a na téhle úrovni to můžu provozovat, i když všichni kolem budou fotit mobilem. Ale tady se přiznám, že tim mobilem fotim taky čim dál tim víc. Je to prostě praktický....

Btw. se divim, že tady nejde vlákno o mobilná fotografii...

Jinak nové koníčky to chce, takže sem si v létě pořídil drona, od té doby poskládal ještě dva menší a FPV lítání se zdá jako dobrý mix relaxi, stavění něčeho a hraní si s novýma technologie. Přes zimu bych chtěl postavit ještě jeden s GoPro kamerou, čimž vbudu zase trochu blíž k focení (videu). No a na "důchod" by to chtělo toho Catrhama nebo nějaký veterán Cabrio. Na to fakt teď nejsou peníze :-D
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod ondrasheq 10. 10. 2017 14:52

Btw. se divim, že tady nejde vlákno o mobilná fotografii...

Na pixel peeping fóru, kde technika znamená víc (nebo rovnou vše) než tvorba, je to naopak zcela v souladu.
ondrasheq
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 10. 10. 2017 15:15

No já myslim, že z pozorování pixelů 1:1 tady už většina lidí vyrostla a co se tady v poslední době používá jako arguemnt je HO, autofokus, ergonomie a cena. Občas se objeví dynamický rozsah. Což teda mobilům taky nehraje moc do karert, ale i tak bych čekal, že to tady někdo založí...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Melancholický Trol 10. 10. 2017 15:34

Tak to založ, budu tam co dva dny přispívat.
Melancholický Trol
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ondrasheq 10. 10. 2017 15:49

Já fotím občas s Huawei P9. Je pod tím podepsaná Leica. Má to pěkný výstup co se barev týče, skvělý B&W mód, trochu mi to připomíná Fuji. Auto WB funguje spolehlivě, narozdíl od Nikonu. Jediný, co teda nedává je větší DR, kdy z toho vznikají takové pichlavé patlanice (nicméně toho pořád subjektivně pobere víc než iPhone 6S).
Má to PRO mód, kde jde nastavovat expozice. Ale za dobu než tam naťukáte kompenzaci všichni odejdou, setmí se a ztvrdne pečivo.
Na nouzové focení ale fajn.
ondrasheq
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka