Podle toho testu monitorů soudím, že je celkem snadný koupit z hlediska fotografa šunt. Mám v kanclu úplně nový tento: https://www.czc.cz/benq-bl2420pt-led-mo ... 18/produkt
Neprošel skoro žádným z těch testů, u černých čtverců je vidět jen poslední řada, u bílých dokonce jen první obrázek, gradienty vycházejí na nedostatečný color depth atd. Hrál jsem si s nastavením ve Windows i OSD, nahrál aktuální ovladače, nemá to žádný efekt. Je to na kancelářskou práci a nejdůležitější je rozlišení a ergonomie bez únavy a v tom vyhovuje. Na fotky teda nevím nevím. Předtím jsem měl nějaké full HD IPSko od LG, tenhle typ testů z větší části zvládalo, ale okometricky zobrazení nedosahovalo toho, co mám doma, navíc blikal.
Moje domácí 6,5leté Eizo S2243W prochází skvěle a určitě mi ještě několik let vydrží. Je to hobby photo model s 95 % Adobe RGB, stál 14 tis. Jak tak koukám po okolí na monitory jiných značek, nejspíš bych si tehdy musel koupit monitor jiné značky v podobné ceně, protože levnější modely mají různé vady kvůli kterým bych je už vyměnil a ve výsledku by mě to vyšlo cenově stejně nebo ještě hůř než s Eizem.