Mě vždycky děsně baví ta nekonzistence názorů a postojů fotografující populace. Jak lidi na jedné straně srovnávají 0,001% reálně neviditelných rozdílů mezi modely a značkami fotoaparátů a na druhé straně ten výsledek pak posuzují na kancelářských displejích, do kterých svítí zářivky jakési barevné teploty neúplného spektra, na LCD displejích fotoaparátů a na displejích mobilních telefonů. A výsledek pak už skoro nikdo netiskne a když už, tak na digilabech nebo plotterech, které dávají výsledky jak se zrovna obsluha vyspí. Když si člověk kupuje kvalitní Ilford papíry, tak aby je sháněl jako detektiv, protože má pocit, že je poslední v republice, kdo je ještě za ty prachy chce. A že rozdíl Ilford Galerie Gold Fibre Silk papír versus běžný papír je dramaticky větší, než je rozdíl v kvalitě výstupu nejlepšího a nejhoršího fotoaparátu řekněme stejné velikosti snímače. O barevném podání objektivů a kvalitě barev Olympus, Nikon, Canon, Fuji a další dokáží lidi vést nekonečné debaty, ale že ve výsledku pak ušetří i za ten tisk v Droxi drogérii a fotky zobrazují pouze na vyšeptalém monitoru nebo televizi v kvalitě, u které je úplně jedno čím to fotografovali....
-- 4. 10. 2017 13:04 --
ondrasheq: já jsem se vždycky staral o barvy, dynamický rozsah či prokreslení z hlediska fotoaparátu, objektivu, úpravy barev či zobrazení a tisku výhradně z důvodu dojmu výsledné fotografie, ovlivnění nálady a navození vzpomínek či komplexnosti vnímání fotografie.
A z tohoto hlediska nechápu, proč by se měl člověk šidit ve srovnání s profesionálem. Mají snad zákazníci profesionálního fotografa nějaké lepší, kvalitnější vnímání, než my amatérští fotografové? Když jdeš do restaurace na výborné jídlo, asi by ti taky vadilo, kdyby ti to přinesli v zaflákaném hrnci a nechali ti to jíst vařečkou studený. A stejně když budeš dělat slavnostní večeři jen pro rodinu a přátele, tak jim neřekneš: "Vylízejte si hrnec na sporáku, sice je to přesolený, ale to je jedno, stejně to není špičkové jídlo a já nejsem michelinský kuchař." Vjem z fotografie je komplexní a hlavně barvy a tonalita velmi výrazně ovlivňují ten dojem a výsledek. K čemu je dobré, když i amatérský fotograf čeká na optimální světlo, když pak blbej kontrast, dynamika a barvy udělá z té krajiny totálně, ale totálně něco jiného - jiné roční období, jinou denní dobu, jiné počasí, jinou oblohu a jinou krajinu, než co jsi viděl. Myslím, že to fotíš proto, abys měl fotografii, která ti v ideálním případě vyvolá dojem, pocit a náladu, jaké jsi tam měl, když jsi tam stál. O co jde jiného?
A když nad tím mávneš rukou, tak proč to vlastně fotíš?????
Když jseš na místě, působí na tebe atmosféra místa, to, že je všude okolo, co se tam děje, co jsi zažil.
A teď stojíš před úkolem tohle všechno nacpat do plochého obrázku, který se bude zobrazovat někde v obýváku v klidu. Takže do toho plochého výřezu musíš nacpat tu atmosféru a třeba dramatičnost jinými prostředky. A ty malé rozdíly v barvách, kontrastu a podobně s tím hnou nějakým směrem děsně moc.
Výsledný dojem a atmosféra je úplně jiný. No a to má být závislé na mizerném monitoru co s tím udělá? Anebo papíru, inkoustu a driverech tiskárny za pár šupů?