od ForeignerOnEarth 1. 9. 2017 11:22
Já v novějších verzích Adobe Camera RAW (asi tak 2 roky zpátky) úplně žeru to automatické srovnávání linií a perspektivy. To pracuje úplně skvěle. A taky po letech, kdy jsem vymaskovával různé expozice téhož záběru ručně, protože všechny HDR udělátka produkovaly příšernosti, tak teď s Adobe Camera RAW se to většinou dá udělat pohodlně a nastavitelně tak, aby to nevypadalo jako HDR. A ještě přibylo to odstranění oparu, což občas taky funguje slušně. Ještě má trochu Adobe Camera RAW rezervy v zesvětlování stínů a ztmavování světel tak, aby to mělo trošku nějakou inteligenci, protože musím tahat za černou, za stíny, za světla, za bílou a nakonec ještě upravit kontrast, takže to je 5 táhel, přičemž by možná stačilo jedno, které by to inteligentně dělalo jako firmware foťáků třeba u Active D-Lightning a jak se to jmenuje u jiných značek. Jenže pochopitelně lépe uživatelsky ovlivnitelné.
Já mám Active D-Lightning vypnuté, protože nemám zájem na tom, aby foťák zbytečně podexponovával podle svého uvážení a pak tahal stíny jako blázen. To si raději z RAWu udělám sám, ale přivítal bych, aby to nebylo pokaždé 5 šoupátek, ale někdy jedno inteligentní.