Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Fidko 12. 5. 2017 18:22

Takto. Co sa tyka EVF, suhlasim s tym, ze korigovat to len podla toho co vidis nie je uplne stastne, pretoze ako si -pisal ... jas, farby ... proste sa uplne netrafis.

Na druhej strane, neviem ako to je inde, ale E-M1 a tipujem, ze asi vsetky minimalne novsie Olympusy to robia podobne, dokaze vyfarbovat oblasti ktore su prilis preexponovane, alebo prilis podexponovane. To iste vedelo aj 7D, ale az po expozicii. Tu si tocim kolieskom tak aby som mal co najmenej modrej a oranzovej a ked sa mi podari, som zahojeny. Konkretne tuto featuru fakt milujem, pretoze oproti Canonu naozaj dokazem exponovat rychlejsie.

Na druhej strane, co sa tyka ovladania fotaku, som pomalsi. Rovnako tak ostrenie. Zvycajne je rychle, ale niekedy (spominal som napriklad kvetinu, ale vcera sa trochu trapil aj ked som dal prst pred objektiv) odmieta zaostrit a len preskakuje z miesta na miesto, resp otri tam kam nechcem. To mi 7D nerobilo. Tiez WB mi pride, ze je tu podstatne horsie. Spominal som pripad s monitorom, ale nedavno mi fotky z nocneho mesta vyplulo zelene. Nemyslim teraz ze boli do zelena. Boli zelene. To su potom veci, ktore fotenie a PP nezrychluju.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JSP070 12. 5. 2017 21:19

ForeignerOnEarth píše:...a od roku 2008, tedy před 9 lety je správná expozice od modelu D300 dál prostě vyřešena, takže je úplně mimo mísu, že by fotoaparát exponoval tak špatně, že by mělo nějaký smysl korigovat expozici podle obrazu v EVF...

LOL
JSP070
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 12. 5. 2017 21:33

ForeignerOnEarth píše:...a od roku 2008, tedy před 9 lety je správná expozice od modelu D300 dál prostě vyřešena, takže je úplně mimo mísu, že by fotoaparát exponoval tak špatně, že by mělo nějaký smysl korigovat expozici podle obrazu v EVF...

Asi bych to nezatracoval, někdy jsou blikající části obrazové plochy na LCD (mimo rozsah DR), což můžeme brát jako analogii se zobrazením EVF, dobrým pomocníkem. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 12. 5. 2017 23:04

Puntík: je rozdíl mezi indikátorem přepalů a podpalů a mezi tím, co říká Ganec, tedy posouzení expozice podle jasu v hledáčku. To opravdu ne. A kromě toho po těch letech nemusím mít ani s sebou ten foťák, abych věděl jak by bylo vyfocené to, na co koukám. ;-)
ForeignerOnEarth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 13. 5. 2017 00:45

Toto je nějaká fáma, že zrcadlovkáři mají potíže s expozicí a mirrorrlessáci ne. U mně je to inverzně. Pokazil jsem plno fotek s X-E1, protože jsem si hnul s voličem kompenzace expozice a nevšiml si toho a ani hledáček mi to neprozradil kvůli kvalitě náhledu, mizernýmu DR a inherentní tendenci cvičit s expozicí v EVF při každý drobný změně kompozice. S X-T10 se mi to díky tužšímu chodu kompenzačního voliče stává podstatně méně ale ty teoretický Gancem jemnovaný výhody jako zobrazení přepalů v EVf považuju za vtip, jelikož se s tím pak nedá fotit. Jak mám jako komponovat, když mi půlka hledáčku bliká a snaží se mě tím přinutit, abych si zavolal psychiatra s uklidňující injekcí. Tyhle věci jsou tak neskutečně otravný, že je vypínám. Jediná praktická věc je histogram, ale ten teda sleduju, jen když mám čas, čili výhradně u statických záběrů. ...A D750? Ten exponuje perfektně napoprvé, stačí nebýt lama.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Radek71 13. 5. 2017 06:32

To s tou korekci je soucast kultury. To je neco jako kdyz v treti kapitole romanu prijde hrdina po mesici domu, nanosi vodu, nastipe trisky a a za hodinu ma doma utulno a pije u toho caj. Psalo se to takto 500 let a dobre se to cte a nekomu nevadi ze bydli v apartmanech na Baarove. Problem Gance je, ze je ryba a nikdy nemovitost nevidel, protoze z rybniku vidi jenom kolmo nahoru.
Jinak toto je moje tema 10 let zpet. Napostuj 5 fotek co ti pokazila spatna expozice. Jakoze zodpovednych fotek, ne fotka smrku z balkonu. Nektery matrixy v roce 1995 umely i snih.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Grimjaur 13. 5. 2017 06:58

Radek to napsal přesně. Cvach si projektuje do okolniho sveta své představy. A když realita neodpovídá té představě tak tím hůř pro realitu.
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 13. 5. 2017 08:33

ForeignerOnEarth píše:Mně v roce 2005-2006 podexponovávala D70-ka, 2006-2007 na některých motivech přeexponovávala D80-ka a od roku 2008, tedy před 9 lety je správná expozice od modelu D300 dál prostě vyřešena, takže je úplně mimo mísu, že by fotoaparát exponoval tak špatně, že by mělo nějaký smysl korigovat expozici podle obrazu v EVF hledáčku.
Ja som nepísal o tom, že by foťák exponoval zle. Ale o postprocessingu a preprocessingu.
Že veci ktoré sa robia "potom" je v určitých prípadoch možné úplne vynechať. Vďaka možnostiam foťáku.

A ohľadom expozície: foťák exponuje tak, ako mu to japončíci naprogramovali. No nemôže vedieť, ako to chcem ja.
Teda sú situácie, kedy chcem aby bol výsledok svetelejší, alebo tmavší. A vtedy treba expozíciu korigovať.

Aj v takých situáciách môže foťák pomôcť (a mne aj pomáha): napr. keď fotím tvár, tak na ňu optimalizuje expozíciu. Vtedy zvyčajne ani nemusím meniť expozíciu. U zrkadlovky ale:
- buď foťák exponuje na stredne šedú - a fotograf vtedy musí skorigovať expozíciu manuálne
=> teda v tej situácii fotograf buď musí urobiť niečo navyše
- alebo foťák optimalizuje expozíciu na tvár - fotograf vtedy skorigovať expozíciu nemusí
=> tu zase fotograf nemôže bez náhľadu vedieť (*), či foťák spravil tú optimalizáciu (a on už nemusí)
(no a samozrejme, ak aj foťák optimalizuje expozíciu, tak fotograf nedokáže posúdiť, či dostatočne správne)

Ja, s preprocessingom, proste MÁM ISTOTU (keď treba), že som to nastavil správne. U DSLR taká istota nikdy nebude.
ForeignerOnEarth píše:A kromě toho po těch letech nemusím mít ani s sebou ten foťák, abych věděl jak by bylo vyfocené to, na co koukám.
Tieto silácke reči poznám. Kamoš mi to raz predviedol: "keď chcem mať správne telku, podexponujem -1.7 EV a je to .. aha" => a ukázal mi správne exponovaný cvak, kde tá telka bola fakt správne.
No keď prišlo "na lámanie chleba" a spolu sme fotili jednu babku (tú, čo som tu pred polrokom priložil), tak vtedy mal výsledok beznádejne prepálený.

-- 13. 5. 2017 10:00 --

Radek71 píše:Problem Gance je, ze je ryba
ako vieš, že som sa narodil v marci? :shock: ^^

Radek71 píše:Jinak toto je moje tema 10 let zpet. Napostuj 5 fotek co ti pokazila spatna expozice.
To je ale inak trochu podpásovka. Alebo ty si vari pokazené fotky nechávaš? Nezmazávaš ich rovno na mieste? ;-)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Grimjaur 13. 5. 2017 09:05

Cvachu.meleš kraviny
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 13. 5. 2017 09:20

Žádný moderní foťák neexponuje na středně šedou. Má databázi snímků, barevný senzor expozimetru, informaci o použitém AF bodu,... a to všechno používá pro zvolení "nejvhodnější" expozice, ať už je to bez nebo zrcadlovka. Krom toho má měření také různé režimy, možnosti trvalé korekce atd. A že si v EVF můžu kontrolovat expozici, platí jen v případě, že je na to čas - např krajina nebo statické foto, kde mi ale nic nebrání použít u DSLR LV a být na tom úplně stejně. S X-T10 kontroluju snímek po focení stejně jako se zrcadlovkou, a v obou případech to má hlavně kontrolní funkci - kompozice, výraz lidí... Jistota je jistota.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod standavfr 13. 5. 2017 10:00

Ganec,to jsou neuvěřitelný hlody.Tvoje uvažování je opravdu ve stylu levou nohou za pravým uchem aneb vytváření problémů tam,kde nejsou.
standavfr
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 13. 5. 2017 10:04

Dolgor píše:Žádný moderní foťák neexponuje na středně šedou.
S tou "strednou šedou" som to myslel tak, že fotograf si vtedy dokáže predstaviť aký asi bude výsledok.
Je samozrejmé, že foťák pri tom prihliada ešte na mnohé iné informácie (ako si popísal).
Keď ale na základe interných algoritmov aplikuje nejaké korekcie (pre jednoduchosť som to opísal detekciou tvárí, lebo sa to dá ľahko vizualizovať), výsledná expozícia už môže byť iná ako si fotograf myslí.

No a neverím, žeby FOE dokázal v každej situácii vedieť vopred, aký bude výsledok.
Tých zásad, ktoré treba zvážiť je proste príliš veľa a častokrát na to ani nie je čas si ich všetky uvedomiť.
(okrem toho sa môže vyskytnúť aj "nová" situácia, ktorú ešte doteraz nemal nacvičenú)
Aby vôbec mohol aspoň niečo predpovedať, tak si musí povypínať všetky detekcie scény a podobné veci
(ako to občas spomenie, že "chce mať všetko pod kontrolou a nie tak ako to chce nejaký japonec")

A navyše, každý nový foťák môže exponovať inak (lepšie) a teda s každým novým foťákom sa tomuto exponovaniu treba prispôsobiť (aj FOE nedávno menil).
Tu nejde o "roky skúseností" .. s každým novým foťákom treba "všetko dovtedajšie zahodiť" a prispôsobiť sa novej situácii
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 13. 5. 2017 10:33

Ale praveze tu ide o roky skusenosti a nic netreba zahadzovat...bozemoj to su take kok.tiny, ze to uz hadam ani nie je pravda.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Grimjaur 13. 5. 2017 10:38

Zahodit všechno? Tobě uz vážně kape na karbid ( ta lampa v dole) takže opáčko, meleš kraviny.
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 13. 5. 2017 11:05

Chytáte za slovíčka? Nevidíte tam tie úvodzovky? :-\
Keď FOE zveličuje, tak je to v poriadku, no keď ja použijem podobný výrazový prostriedok (a ešte špecificky kvôli vyrývačom to oddelím úvodzovkami, aby aj ten najväčší troll pochopil, že to nemá brať doslovne), tak zrazu meliem kraviny? :oboze

-- 13. 5. 2017 12:12 --

Ale chápem takúto reakciu: je v povahe človeka preceňovať to, do čoho investoval množstvo času/prostriedkov.
(a potom obhajovať aj to, čo je v konečnom dôsledku menej efektívne .. ako napríklad zrkadlovky ^^ )

Zjavne vás muselo stáť strašne veľa pokusov a omylov, kým ste sa naučili exponovať aspoň dostatočne správne ;-)
To by zároveň aj vysvetľovalo odporúčania vyhýbať sa automatického módu, ktorý už používa sofistikovanejšie nástroje a bolo by si na ne najprv treba zvyknúť (inými slovami: znova vykonať to množstvo pokusov-omylov, nepoužívať rokmi nadobudnuté postupy) :hm
Ganec
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka