Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod bob222 2. 3. 2017 08:06

Už sme to tu preberali .. proste optický hľadáčik to nedokáže zobraziť ..

Proste Ty si sa tak rozhodol. A blbo.

Ja som hĺbku ostrosti videl v optickom hľadáčiku už v 80-rokoch. Skús niekedy pozrieť do aparátov ako olympus OM-1 alebo pentax LX a možno pochopíš, ako je všetko to dnešné EVF OVF trápne úbohé....
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ganec 2. 3. 2017 08:36

pre pripomenutie:
dadajax píše:u zrcadlovek (nebo alespoň u Canonu) v OVF nikdy nevidíš plně odcloněný objektiv, viz třeba http://www.dphotoexpert.com/2007/09/21/ ... iewfinder/

Jem se tenkrát divil proč mi třeba s 85mm na f/1.8 vychází fotky jinak než jak je vidím v hledáčku. A protože fotím z 90% na plně otevřenou clonu, bylo to hodně nepraktické.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 2. 3. 2017 08:49

Me to tu prijde, jak kdyz na pionyrskym tabore tyden prsi a decka maj jenom knizku kosmonautiky, ale tu pro dospely lidi. Pak se vecer sejdou v jidelne a vykladaji si o kosmonautice, spravna terminologie, spravne temata, spravne nastolene otazky ale je to takovy ... svazacko-detsky... takovy naivne detsky, takovy malej/velkej.
Vzdycky kdyz jsem nekoho potkal od koho bych se chtel ucit, tak si nestezoval na hledacek nebo aufocus, ale na bercovy vredy, diabetes, praskajici rty, spatnou dopravni dostupnost oravskych vesnic, plynovy kotel, sestru a kvalitu masla.
To je takova zajimava vec, ze kdyz je nekdo v produkci, denni produkci, tak nema energii neco resit, treba takovej PL, foti kazdy den nejaky zakazky a "skoro zakazky", ne ze by to byl nejaky muj vzor, to bych Puntikovi neudelal, ale on mi tady soudruzi nebreci, on nepopisuje co by bez ceho nevyfotil, pritom se mu ty ganocoidni hracky co budou mit za 14 dnu ten spravny FW nezdaji a komentuje je. Proste clovek kdyz kope studnu tak je z tech 6m hloubky slyset uplne jinak nez sedi pod jabloni. Toliko moje ranni kava.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 2. 3. 2017 09:38

T-Lama píše:lukas_highenergy.cz: Twl, seznam věcí, co musíte stihnout před narozením druhého dítěte? :shock: (viz. Emil Nádeníček)
Používáte dvouleté, nebo pětileté plánování? :hm

Zas tak kritický to neni - většina z těch úkolů pochází ze seznamu "co musíme stihnout, než se narodí dítě" a buď sem to neudělal vůbec nebo sem to udělal "provizorně" a doufal, že tím to končí. Takže budeme třeba vyhazovat dílenské regály s nosností 400kg police, co sem koupil do technické místnosti (hodně unesou, nikdo tam normálně nechodí, max k pračcce, montáž byla snadná a cena/užitnost super) a nahrazovat je nějakým sofistikovaným nástěným policovým systémem (možná taková ta skládačka IKEA, možná něco lepšího). No a pak je problém nepořádek v garáži, ze které se udělalo skladiště od doby, co se nám tam velký auto nevejde na výšku do vrat a to samé v suteréní místnosti (kam nechodí vůbec nikdo). Ale snad to vyřeší spousta policových systémů a bude klid :-D Jen to teda vychází v poměru policový systém/místnost = zeiss AF sklo k A7....

No a pak mam takové ty klasické nedodělky jako že 4 měsíce po rekonstrukci ložnice nejsou lišty pod dveřma (tenkrát neměly lišty, co jsme chtěli, tak jsme řekl dělníkům, že si uděláme samy) no a v garáži mam podobnou dobu nové dveře (co je potřeba zaříznout podle těch prahů) atd. Klasika.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod sesty 2. 3. 2017 10:37

Ganec píše:Veď aj s bezzrkadlovkou je možné určiť bod a miesto zaostrenia; dokonca viac: dá sa nastaviť aj veľkosť zaostrovacej plochy! (čo sa u zrkadloviek nedá a nemusí vedieť zaostriť na skutočne malý detail, keďže kvôli pevnej veľkosti AF bodu môže chytať pozadie/popredie)

Ale dá. Dá se zvolit buď jeden ostřící bod. Nebo jeden bod a stím že se chytají i čtyři okolní, nebo se dá zvolit jen střed ostřicího bodu. Aspoň tak to má Canon 7D co si pamatuju. Považuju to za totožné jako nastavení ostřícího bodu "L", "M" a "S" co mám teď u A7, akorát ten střed ostřícího bodu u zrcadlovky mi přišel menší než malý ostřicí bod na bezzrcadlovce. Ale to srovnávám jen tyhle dva konkrétní případy. Jak mají skutečně fyzicky velké body ostatní scs nevím.
sesty
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 2. 3. 2017 10:53

Tak jsem si udělal radost a koupil si nový 600W blesk :) Jen už ta má fotovýbava není tak skladná, musel jsem si pořídit nový větší fotobatoh:

Obrázek

Obrázek
Když k tomu připočítám ještě stativ a 95cm softbox, už je to celkem otrava tahat :)
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod basa333 2. 3. 2017 10:54

zvláštní, o čem všem se tady diskutuje a ani moderátorovi to nevadí. nechápu, proč tohle vlákno nepřejmenujete na "besedu o gancovi a dalších nesmyslech". tyhle bláboly se normálně řeší v hospodě.
basa333
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DUDISKO 2. 3. 2017 11:20

Možno to je dobrý nápad.. Vlákno "hospoda"
Premenovať to tu by už bolo metúce
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 2. 3. 2017 11:38

dadajax: Musíš udělat downgrade tedy upgrade na Olympus, polepšíš si o půl kila :) Ten batoh je 450aw že? Co ta váha samotného, přijde ti to ok? Budu muset zajít ke Škodovi nebo Megapixelu a vyzkoušet naživo.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 2. 3. 2017 11:43

hoax: přesně, je to on. Dost jsem se bál té váhy a rozměru, ale naživo mi ten batoh přijde dost malý a lehký. Na zádech se nosí příjemně - když jsem ho nesl z prodejny prázdný, tak jsem o něm ani nevěděl. Když jsem včera chodil po Praze s plně zatíženým batohem včetně toho softboxu, tak se už celkem pronesl, ale pořád to bylo dost pohodlné. Hodně mi vyhovuje, že se dá odepnout ten popruh kolem pasu. Dojmy ze zpracování jsou hodně dobré, působí na mě hodně bytelným dojmem. Jen ještě ladím to nastavení vnitřího prostoru, abych ho využil co nejlépe. Jen ta cena by mohla být nižší :-/
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 2. 3. 2017 11:54

Mě na něm akorát vadí, že nemá skoro žádný větší vnější kapsy. Momentálně u mě trochu vede Tenba 24L, ale jak říkám, musím to vidět naživo, pak uvidím. Dík za info.
Naposledy upravil hoax dne 2. 3. 2017 11:55, celkově upraveno 1
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 2. 3. 2017 11:54

Kruci, potrebuji prodat Tamrac expedition 7x. A ne ze si budete kupovat novy.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Amalary 2. 3. 2017 11:56

Dadajax: to musí být docela dřina to tahat. Jeden známý, co jezdí fotit po firmách si nechal vyrobit dvoukolák. Něco obdobného, co se používá jako nákupní vozík na dvou kolech. On už má totiž po operaci kýčle, tak to musel řešit tímto způsobem. V podstatě se takto skro vůbec netahá, vše má na kolečkách :-)
Amalary
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 2. 3. 2017 12:09

basa333 píše:zvláštní, o čem všem se tady diskutuje a ani moderátorovi to nevadí. nechápu, proč tohle vlákno nepřejmenujete na "besedu o gancovi a dalších nesmyslech". tyhle bláboly se normálně řeší v hospodě.

Ale moderátori to tu určili ako hospodu, kde sa môže kecať o všetkom okrem konšpiračných teórií.
Hospoda u Nikona bolo aj vlákno na starej grafike...
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dadajax 2. 3. 2017 12:11

Jsem nedávno sepsal shrnutí co jsem používal, hledání "dokonalého" batohu/brašny je nekončící boj :D https://www.facebook.com/notes/david-no ... 7483610263

Chybějící vnější kapsy jsou celkem problém, ale na druhou stranu to do města celkem oceňuju, hodně často se pobybuju v davu lidí a takto je to bezpečnější. Na tůry do přírody se na ty venkovní úchyty dají připevnit další věci. S batohem jsou přibalené i dva popruhy, jeden držák na spodní část stativu, pak držák na láhev a nakonec jedna menší kapsa na různé drobnosti. Podle toho co jsem četl by se na ty popruhy daly připevnit jakékoliv MOLLE příslušenství, tak se časem chci podívat jestli se na to nedá sehnat třeba nějaké větší pouzdro
dadajax
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka