Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 11. 2. 2017 19:11

Čeština pláče.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod standavfr 11. 2. 2017 19:36

Už ne.
standavfr
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 11. 2. 2017 19:55

Ještě trošinku jo :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ganec 11. 2. 2017 20:10

rammstein píše:Nedávno jsem vyhrabal staré časopisy o focení, o kterých jsem ani netušil, že je ještě pořád mám doma. Jsou tam nějaké plátky jako Fotovideo, Foto life, Fotografie, všechno ročníky 2004-2006.
Ja som si pre zmenu pozrel štatistiky predajov od roku 2003 a po oznámení bezzrkadloviek to začalo byť zaujímavé :nenapadne

rammstein píše:Mezi zrcadlovkami tam jsou modely od Canonu (přelomové EOS 300D a 350D, které konečně za normálnější cenu nabízely slušnou obrazovou kvalitu, jsou tam taky recenze první 5D), jsou tam samozřejmě Nikony a Pentaxy a potom značky, které trh se zrcadlovkami opustily - Olympus, Konica Minolta, Kodak a jiné. V té době byl fakt rozkvět digitální fotografie i pro obyčejné lidi, protože kvalita šla strmě nahoru a cena klesala.
Presne: cena za foťák začala klesať => predaje zrkadloviek začali rásť.
(v roku 2004 stúpli predaje DSLR na 290%, no keďže klesali ich ceny, tak tržby stúpli "len" na 217.7%)

Spravil som si grafy tržieb za foťáky a priemernú cenu:
Obrázek

Pekne tam vidno, že odkedy vznikli bezzrkadlovky (biele pozadie):
- začali klesať predaje kompaktov - teda nemajú to na svedomí len mobily...
- prvý krát poklesli aj tržby zrkadloviek
- ceny zrkadloviek začali prudkejšie klesať

A je toho viac (analyzujem v článku http://www.gancovky.sk/2017/02/priemern ... kadloviek/)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Obšák 11. 2. 2017 22:06

Pro zajímavost sem dám porovnání velikosti zrcadlovek a hledáčků zrcadlovek. Největší hledáček má Olympus OM-1, který byl uveden na trh v roce 1972. Následuje Minolta X-700 z roku 1981, jejíž hledáček dosahuje cca. 95% velikosti hledáčku Olympusu. Nejmenší hledáček má Nikon D800 z roku 2012, velikost je cca. 77% velikosti Olympusu.
(P.S. - Tento příspěvek nemá za cíl způsobit orgasmus u některých fanatických obdivovatelů Olympusu)
Přílohy
01.jpg
02.jpg
03.jpg
04.jpg
05.jpg
Obšák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 2. 2017 06:26

Jak je vidět, výrobci by mohli obraz v hledáčku zvětšit, pokud by chtěli. Je jasné, že pro manuální ostření potřebuješ lepší hledáček.

Jak ale ukázala předchozí diskuse, není to pro uživatele zrcadlovek to nejdůležitější.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod landov 12. 2. 2017 06:28

konecne bol vcera pekny den, N 200-500/5,6
BTW, hladacik je pre mna extremne dolezity, ani nie jeho velkost, ale v prvom rade jeho pritomnost. EVF ma vobec neoslovil, OVF mi plne vyhovuje + este aj ten hybridny v mojej Fuji x100s. Mame doma roky este aj Oly E-PM1, ale ten nechce ani zena (radsej foti mobilom). Skusal som ho predat aj cez bazos, ale nikto po nom absolutne netuzi :D
Obrázekimage hosting over 5mb
Obrázekpicture share
landov
Expert

Odeslat příspěvekod ltokar 12. 2. 2017 08:44

Obšák: ta zrkadlovka je mensia ako sucasny Pen :), z toho nebude mat Ganec radost :D
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 12. 2. 2017 09:36

Ty hledáčky by opravdu mohly být větší, asi nejhorší to bylo na (z fotoparatů, které jsem měl od Nikonu) na D50, u D7100 to bylo lepší a u D500 je to nejlepší. Co se ale třeba týče používání světelných MF skel, ani jeden z hledáčků není ideální, trochu by sice pomohla změna matnice, dokonce mám jednu doma, ale nechce se mi s tím piplat. S EVF jsem světelné MF sklo nezkoušel, jen s nástavce na LCD, problém byl, když se to hýbalo, na namačkáváni lupy nebyl čas a byl tam podle mne i problém se zpožděním displeje.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 2. 2017 09:53

Určitě existuje dolní i horní závora praktické použitelnosti pro velikost hledáčku.

Z toho, co jsem viděl na vlastní oči, tak 0,92x není určitě ještě ta horní závora, ale je jí to blízko IMHO.

A 0,6 - 0,65 je pro mě zase ta dolní, a mám obavu, že spousta foťáků se pohybuje poblíž této hranice.

Další hledisko je "světlost" a v tom tedy také ty levnější zrcátka dost smutně kulhají. Oproti tomu stály ty strašné první EVF, které byly neostré (malé rozlišení) a barvy a kontrast opravdu nemohly žádného fotografa přesvědčit.

Mám pocit ale, že dnes aktuální dostupné hledáčky typu EVF začínají být dosti zajímavé a ukazují, co budou mít profi stroje v blízké budoucnosti. A není to určitě žádné příkoří, už teď a když uvážíte, že zcela jistě lze zlepšit úplně vše, i lag, i barevnou a jasovou stránku věci, tak myslím, že se máme spíš na co těšit, než se bát.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Grimjaur 12. 2. 2017 18:40

S hledáčkem na Panas G80 zatím maximální spokojenost. Jednak je dost velký a jemný a druhak lze použít foucus peaking i na starých manuálech, takže pochopitelně s novými skly není poblém. Pokud to porovnám se starší generací na GH2 a G3, tak je to dost podstatný rozdíl ve všech směrech.
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 13. 2. 2017 08:22

Nikon cancels all three DL cameras because of “profitability concerns”

http://nikonrumors.com/2017/02/13/nikon ... ment.aspx/
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 13. 2. 2017 08:51

Super porovnání velikosti hledáčků, díky!
Šlo by je porovnat (subjektivně) i z kvalitativního hlediska? Nemůže být třeba rozdíl i v tom, že hledáčky moderních DSLR jsou jasnější, ostřejší s lépe korigovanými vadami, což vyžaduje větší optické prvky a pokud bychom chtěli moderní hledáček velikost Olympusu OM, tak by se do těla prostě nevlezl?

-- 13. 2. 2017 09:52 --

Petr Luňák píše:Nikon cancels all three DL cameras because of “profitability concerns”

http://nikonrumors.com/2017/02/13/nikon ... ment.aspx/

Mazec
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 13. 2. 2017 09:27

Jj. Hledáčky a matnice u MF SLR jsou kvalitativně úplně jiné, optimalizované na MF, tmavší, hrubší. ...Pocit velikosti hledáčku může navodit i optika okuláru. Když se mrknem na CsC - Fuji X-T1 a T10 mají identické displeje v EVF, ale díky optice se zdá být EVF X-T1 větší. Je to ale zase vykoupeno nutností víc "nacpat" oko k hledáčku/ sundat brýle, pokud chce člověk lépe vidět do krajů a info v dolním řádku. Kamarád má na X-T1 kvůli tomu EVF přepnuté do menšího náhledu. Nosí brýle a v maximální velikosti se mu stává, že nevidí do krajů.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Lotrandor 13. 2. 2017 13:26

DL byl tak trochu Yety už delší dobu. Pořád se o něm mluvilo, ale nikdo ho neviděl.
Lotrandor
Moderátor

Předchozí stránkaDalší stránka