Rodri: snad ti neuniká nic

Při zacloněném objektivu jde dobře nastavit HO ve zvětšeném náhledu a to je ta výhoda (odpověď pro Qwertse), zejména u objektivu bez stupnice vzdáleností. Další výhodou je pro mě ještě možnost vidět charakter rozostření při zaclonění. Takhle to používám, venku. Určitě je to podmíněno osobním způsobem využití, protože proostřené věci ze stativu při horším osvětlení vevnitř dělám stále zrcadlovkou a nejspíš jsem se tak vyhnul situacim se zašumělým hledáčkem, které má Qwerts na mysli. A když je málo světla, bezzrc z ruky si stejně odcloním a jsem na tom jako vy. Nastavil jsem si hodně věcí “jednou provždy“ a zapomněl - proto mě ten váš přístup překvapil, nic víc. Je fajn, že spoustu věcí si můžeme nastavit podle svého. No a FOE mi připadá jako fanatik připravený konvertovat, ale až bude EVF ještě lepší, hladší, rychlejší a s plným gamutem – úplně si představuju, jak si v reálu projíždí krajinku z rohu do rohu při 100% zvětšení a hledá, zda 44mm nekreslí líp než 42,5mm, ale zase přijde o támdletu jablůňku 100m daleko, vlastně je to hruška, ještě že mám ten 100% náhled, já hrušky stejně nerad