Ganec:
Detekce fáze znamená, že informaci o vzdálenost a změně vzdálenosti má systém vždy u jakéhokoliv kontrastu zcela bez ohledu na fotografovaný motiv a především (!!) nepotřebuje k tomu žádnou úspěšnou detekci scény!
Prostě 3D vidění je při detekci fáze fyzikální vlastnost, nikoliv umělá inteligence.
Jakýkoliv "patent" pro 3D vidění u detekce kontrastu znamená, že je správně vyhodnocena detekce scény a že teprve z několika navazujících snímků ta umělá inteligence zjistí co je co a ze změn celého obrazu usoudí, co se pohybuje dopředu a co dozadu.
Takže jakýkoliv dnešní i budoucí patent detekce protipohybu je principiálně závislý na úspěšnosti vyhodnocení obrazu a umělé inteligence.
Důsledky byly přesně vidět na tom, co jsi mně Ganče vyčítal u toho videa, na kterém zpívala ta zpěvačka. Olympus E-M5 II tam neustále přeostřoval ze zpěvačky na mozaiku na zdi a tj si mě Ganče obvinil z toho, že jsem udělal jako kameraman chybu, když jsem v záběru se zpěvačkou měl ještě tu mozaiku na zdi, která mohla připomínat lidský obličej, i když to lidský obličej vůbec nebyl. A to jsme u umělé inteligence vyhodnocení statického pohybu. Teď si ještě představ, že vyhodnocení směru a rychlosti konkrétního objektu je průšvih na druhou!
Nejen že se musí vyhodnotit jeden obraz (jako například obtížný rozdíl mezi zpěvačkou a mozaikou na zdi), ale ještě se musí na následných snímcích vyhodnotit co je co, co se zmenšuje nebo zvětšuje proto, že se to pohybuje dopředu či dozadu, co se tam objevilo náhle a na předchozím snímku to nebylo, no a pokud máš malou hloubku ostrosti, tak se to rozostří, čímž se ztíží možnost detekce, že je to furt ono. Takže úspěšná detekce protipohybu je možná především v případech, kdy je tak velká hloubka ostrosti, že tu detekci protipohybu vůbec nevyužiješ, jelikož objekt nevyleze z hloubky ostrosti. Pokud potřebuješ přeostřovat, pak se ta schopnost snižuje tím více, čím více to potřebuješ. Nádhera.
A teď si představ, že ono to ještě navíc během detekce toho co je co a kam se to pohybuje, změní směr pohybu. No to už je problém, na to budou potřeba další patenty a do 10 let budeme umět nejen detekovat vlak jedoucí šikmo, ale dokonce i změnu směru v zatáčce. A až inženýři zvládnou jedoucí vlak na několik patentů, tak třeba zkusí auto a pak možná i psa.
Detekci fáze je to jedno, ta potřebuje jen zřetelný kontrast a slušný stupeň rozostření ve fázovém posunu. No a na to potřebuje ideálně zvlášť snímač s předřazenými optickými členy. tj. to, co házíš do jednoho pytle s detekcí fáze na hlavním snímači. Je to "detekce fáze" podle názvu, jenže úspěšnost v reálném životě se nestanovuje názvem v reklamním materiálu ani v návodu. Úspěšnost se měří praktickou úspěšností. A ač to má stejný název, tak to v praxi není totéž. A to, že to není totéž, pozná každý, kdo si to vyzkouší, tedy kromě Gance, který přes růžové brýle nevidí nic.