Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 1. 9. 2015 16:36

Puntík píše:Nepředvedu, nezájem.

V tvem vlastnim zajmu vlastne dobre delas, stacilo bohate, kdyz si predvedl, jak "take umis pracovat s malou DOF" :lol:
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod VencaD 1. 9. 2015 17:25

rodri píše:
ltokar píše:
Ondrej Bobek píše:Ganec: tu je porovnanie 10r rozdielu - v niecom je Oly uz lepsi :)
http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/ ... __176_1006

Zda sa, ze m4/3 snimac stale nedobehol v low light 10 rokov stary FF. Cim to asi bude :hm

Tak v low light ten deset let starej Canon nedoběhla ani žádná APSC zrcadlovka, i když Nikonu chybí už jen kousíček. Čím to asi bude ;-) .

http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/ ... ___176_998 ;-)
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 1. 9. 2015 17:37

FotoABC píše:fakt je, že jsem to s tím OM-D E-M5 II zkoušel po celých cca 15 minut létání malých dravců a vždycky to dopadlo takhle - viz dole:
http://www.tomx.eu/Texty/OMD_D7100/OMD_a_D7100_02.html
A zkoušel jsem nastavovat co se dalo i nedalo.
No a výsledky na dpreview.com s tím cyklistou jsou hodně podobné, proto se opatrně zkouším domnívat, že přecijen jsem to nezkazil jen já tím, že bych D7100 uměl držet v rukou a směrovat a OM-D ne nebo tak něco....
Naproti tomu s DSLR většina fotek dopadne z hlediska zaostření takhle:
http://www.tomx.eu/Texty/OMD_D7100/DSC_6360_1.jpg
No schválne, čo si nastavil? :oops:
(veď píšeš "dovolím si říci výhradu: při rychlé sérii by měl být fotoaparát defaultně nastaven smysluplně", teda akoby si žiadne nastavenie nerobil .. mimochodom: v rýchlej sérii foťák nepreostruje)

Skúsil si napríklad vypnúť detekciu tvárí, aby sa ti foťák nesnažil zaostrovať na ľudí v pozadí?
Ako dopadli tie isté fotky so zrkadlovky .. veď si ju so sebou mal a už to máš natrénované?
(nevrav, že si to ani len neskúsil, to by som ti neveril, keďže si porovnával 2 foťáky)
Keď už ukazuješ podarené fotky so zrkadlovky, máš aj dáku, kde v pozadí sú ľudia?
(či vyšli ti len tie, kde v pozadí nebolo absolútne nič rušivé, čo by mohlo AF zmiasť?)
Akým časom boli exponované tie z Olympusu? Odhadujem na 1/250s (podľa rozmazania krídel) .. a ty to porovnávaš so zábermi na 1/1600s?

EDIT: a stalo sa ti presne to, čo som popisoval - najprv si nestíhal sovu sledovať a potom si ju predbehol
Naposledy upravil Ganec dne 1. 9. 2015 19:33, celkově upraveno 1
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rodri 1. 9. 2015 17:49

Tak beru svoje tvrzení zpět :-! :-D . Nenapadlo mě, že že vlajkový model APSC u Nikona na tom bude hůř než střední třída, bral jsem za etalon D 7200. Tož pardon.
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 1. 9. 2015 18:46

Nie je jediný .. už som písal
Ganec píše:V skutočnosti ho už 2 predbehli.
A Samsung NX1 zaostáva len o 5 bodov.
(hoci nespomenul som, že to je práve tá najlowendovejšia D3300)

Všimol som si aj jednu zaujímavú vec:
- EOS M3 (skóre 1169) je na 52 mieste (prekonáva D7000 a 7D mark II)
- no 750D (919) a 760D (915) sú až na 90/91 mieste
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 1. 9. 2015 19:15

Esteze existuje dxomark. Neviem si predstavit, co by sa robilo bez neho .. zrejme by muselo dojst na vlastne fotky :D
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metatron 1. 9. 2015 19:21

Puntik, Ganec... odkazujete tu na testy vsade na webe, na vselijake skore... ale ze by ste sa pokusili aspon trochu o fotku podporujucu vase teorie to nie.

Ad Pentax, ano ma trap focus, co je iste super vec... ale so Samym 85-kou, na plnu dieru fotit manualne protipohyb uz len pri 1-2 fps. by som si fakt pozrel... seriozne.
metatron
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 1. 9. 2015 19:39

Puntík: ten focus trap je teda už dobře vymakanej, že to není AF-C je jasný, takže možná jako příklad ne úplně na mísu, ale jinak super fičura - na K-x mi to nešlo ani omylem, tohle je jiný kafe. :tleskani
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 1. 9. 2015 20:43

Ako dopadli tie isté fotky so zrkadlovky .. veď si ju so sebou mal a už to máš natrénované?
Na to tlak nebyl, fotil jsem to s ní vícekrát, takže mám dost materiálu. Ano, počítal jsem s tím, že pak to budu fotit i zrcadlovkou, ale vzhledem k tomu, že jsem s OM-D nebyl schopen udělat slušnou sérii, zkoušel jsem to tak dlouho, až produkce skončila.

Skúsil si napríklad vypnúť detekciu tvárí, aby sa ti foťák nesnažil zaostrovať na ľudí v pozadí?
Jistě, snažil jsem se povypínat co nejvíce automatiky, aby mohlo ostření probíhat bez nadbytečných nesmyslů. Takže jsem zkoušel vždy dva možné způsoby - něco, co by mohlo pomoci a pak to vypnout.

Keď už ukazuješ podarené fotky so zrkadlovky, máš aj dáku, kde v pozadí sú ľudia?
(či vyšli ti len tie, kde v pozadí nebolo absolútne nič rušivé, čo by mohlo AF zmiasť?)

:D Tak takhle to NAŠTĚSTÍ u mé zrcadlovky, konkrétně při řekněme profesionálním nastavení nefunguje. Zrcadlovka si nevymýšlí, co je na pozadí, jestli na to má přeostřit, protože je to hezčí, než to, na co ostřila předtím. Ne, prostě zrcadlovka si zvoleným a pomocnými body drží ten konkrétní kontrast, jelikož z detekce fáze ví, jak je daleko, no a stále ví, jak daleko je, takže těžko ji může splést něco na pozadí, o čemž ví, že je to úplně jinde. Na rozdíl od detekce kontrastu, kdy foťák neví kdy je co jak daleko.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 1. 9. 2015 21:26

Tak mě zase bezzrcadlovka zklamala. Fotil jsem akty na kopci a pohoda, už jsme chtěli končit a fotili pár posledních snímků. Najednou se pořádně rozpršelo, tak jsme běželi rychle na vyhlídku. Holčina nahodila pózu, já dal hledáček k oku a ... koukám na nápis že karta je plná :) No a co teď dělat. To že mokne modelka i já se dá ještě zvládnout, ale věci co jsme měli pohozené opodál začly docela rychle moknout. Tak jsem běžel co nejrychleji pro kartu a začal ji lovit z batohu. A měnit kartu v takovém dešti není žádná sranda. Do toho byla náhradní karta taky plná, takže jsem musel navíc kartu naformátovat...

No prostě hrůza, ty foťáky by měly mít nějakou funkci která mi takových padesát fotek před zaplněním karty začne řvát "připrav si náhradní kartu!" :) Když se něco posere, tak v tu nejnevhodnější chvíli. Stát se to kdykoliv jindy během focení, tak se nic neděje. A pršet tak po dvou minutách přestalo.

Ještě že alespoň pro to své focení nepotřebuju fotit nic v pohybu, to už bych byl úplně v háji :D Tady je alespoň ještě jedna ukázka z dneška, ještě předtím než jsme se vyšplhali na kopec.
Obrázek
https://instagram.com/p/7Gde35gzYG/
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 1. 9. 2015 21:41

dadajax: Takže zklamala bezzrcadlovka, nebo to byla "chyba operátora" a nepřipravenost (mít plný karty a být ve stresu kvůli pár vteřinám formátování... :D )?
Jakej je rozdíl mezi měněním karty v dešti a mimo déšť?

Ještě že fotíš a nemaluješ třeba portréty olejovejma barvama - ta panika, když zjistíš, že při další zakázce nemáš volný plátno, nebo zrovna došla nějaká barva... :nenapadne
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 1. 9. 2015 21:41

metatron píše:Puntik, Ganec... odkazujete tu na testy vsade na webe, na vselijake skore... ale ze by ste sa pokusili aspon trochu o fotku podporujucu vase teorie to nie.....
Ad Pentax, ano ma trap focus, co je iste super vec... ale so Samym 85-kou, na plnu dieru fotit manualne protipohyb uz len pri 1-2 fps. by som si fakt pozrel... seriozne.

Nevím o čem píšeš, zamysli se ještě jednou. Na žádné testy ani score nepoukazuji a to, co na svých stránkách píše mara42 si pročti ještě jednou. Je tam uveden Samyang 85/1,4 na plnou díru. Sám občas fotívám MF 55/1,2 bez potíží. ;-) :-))

Zdravím
Naposledy upravil Puntík dne 1. 9. 2015 21:50, celkově upraveno 1
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 1. 9. 2015 21:49

T-Lama: samozřejmě zklamala bezzrcadlovka, má být blbuvzdorná, to by hodně problémů vyřešilo :D

A když se přižene pořádná přeháňka, které chceš využít pro focení, je každá vteřina vzácná. Jak jsem psal, asi po dvou minutách přestalo pršet. Mezitím jsem musel ještě poladit expoziční čas tak, aby byly kapky dostatečně máznuté, ale aby byla slečna alespoň trochu ostrá. No prostě boj, ještě jsem ty fotky ani pořádně neviděl :)
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 1. 9. 2015 21:57

FotoABC píše:vzhledem k tomu, že jsem s OM-D nebyl schopen udělat slušnou sérii, zkoušel jsem to tak dlouho, až produkce skončila
Inými slovami: nevieš fotiť ;-)

Keby si čítal moje články pozorne, vedel by si, že fotenie pohybu bezzrkadlovkou je iné a treba si ho najprv natrénovať.
Spomínam tam napríklad vyjadrenie Thoma Hogana (ktoré mi veľmi pripomína tvoj pokus):
The only thing I’d suggest is that to maximize focus performance, you’re going to need to spend some time learning how these new systems work and how to optimize your use of them. At the start of the trip I was having a difficult time getting more than one in-focus shot of a fast moving subject, but by the end I was starting to get solid sequences of images of moving subjects.
(neviem ako dlho na tom výlete bol; no podľa slov "I hit buffer full twice in two weeks" predpokladám že mu to trvalo 2 týždne, kým sa to naučil)

Neviem čo si skúšal, ale na tvojom mieste by som začal týmto:
- zapnúť "Frame Rate" na "High" => zo záberov bolo zjavné, že nestíhaš sledovať tú sovu
- prepnúť si na prioritu času a dať aspoň 1/800s => kedže si použil nesvetelné tele a mal to máznuté
- začať s AF-C + Tr a keď sa už naučíš sledovať objekt, môžeš skúsiť určovať zaostrovací bod
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Melancholický Trol 1. 9. 2015 22:09

Jojo, už vidím bílou hvězdu na jeho pancíři...
Melancholický Trol
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka