Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod FotoABC 16. 7. 2015 14:02

dadajax: v protisvětle fotím hodně. Ručně neostřím vůbec kromě close-up - makro. Vždycky pokud mám pocit, že takzvaně selhává autofokus, reaguji tak, že si uvědomím, jak pracuje, a předhodím ostřícímu bodu to, na co zaostřit umí. Prakticky všechny problémy s autofokusem (samozřejmě kromě neseřízenosti po nákupu a nekompatibilit) řeším tak, že si řeknu, že já jsem blbej a chybu napravím u sebe. Už mně to asi tak 10 let funguje.
Pokud na něco opravdu nezaostřím ručně bych to nezvládl taky, protože je to buď bleskový děj anebo úplná tma.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 16. 7. 2015 15:18

chel píše:
Ganec píše:
FotoABC píše:Nikoliv D750 není nejlehčí, D600 a D610 jsou lehčí.
Podľa dpreview:
- D610: 850 g
- D750: 750 g
Podle Nikonu
D610 approx. 760 g/1 lb 10.8 oz (camera body only)
http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d610/spec.htm
D750 approx. 750 g/1 lb 10.5 oz (camera body only)
http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d750/spec.htm

neni nad overene cisla ...
Na dpreview majú u D750 chybu, no stále je najľahšia :-)

No ale aj tak:
- D750 s batériou (bez nej sa fotiť nedá): 840 g
- A7II s batériou: 599g
Podľa mňa to je citeľný rozdiel.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 16. 7. 2015 15:37

"Podľa mňa to je citeľný rozdiel."
Přesně jak psal ten chlapík, k Sony si můžeš vzít místo jednoho banánu dva.
A protože si k Sony musíš vzít (a koupit) ještě tak o několik akumulátorů víc, tak.....
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 16. 7. 2015 16:01

Pro nekoho to rozdil byt muze, napriklad metodou "mimochodem". Ja to ted vidim, mam sebou fotak mimochodem, co je uplne jiny level, nez "beru brasnu". Jinak velka slava, fotil jsem na plnou diru cloveka 35mm 35EQ na APSC (F2) a nahodou to vyslo uplne presne, ma vobe oci! To by se mi s 35mm na FF nestalo!!! :)

-- 16. 7. 2015 17:14 --

ostry

-- 16. 7. 2015 17:25 --

Ale kdyby Leica udelala hybridni hledacek, dodala nevymenitelny 35mm Summilux a dala na grip rejnoci kuzu.... :(
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pavel Breit 16. 7. 2015 16:41

FotoABC píše:"Podľa mňa to je citeľný rozdiel."
Přesně jak psal ten chlapík, k Sony si můžeš vzít místo jednoho banánu dva.
A protože si k Sony musíš vzít (a koupit) ještě tak o několik akumulátorů víc, tak.....

Když jsem fotil na kinofilm měl jsem absolutně maximální výkon v počtu cvaků někde kolem 5-7 filmů za týden cesty po Německu, Belgii a Lucembursku, tj. 7*36=250 cvaků. Takže asi tak poměřuji dostatečný počet na jednu baterku. Kolik z tohoto počtu cvaků kdo dokáže udělat skutečných fotek/obrazů ? Někdo ani z 1000 nic. A proto se možná tolik okecává pro 99,9 % šikovných fotografů nezajmavá vlastnost výbavy.
Pavel Breit
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 16. 7. 2015 17:08

Pavel Breit:
Takže pokud je výdrž akumulátoru nezajímavá vlastnost výbavy, pak bych chtěl vidět ty zajímavé. Nebude to ten výběr ostřícího bodu palcem pravé ruky na displeji? I když to jsem s kinofilmem taky nepotřeboval. Nicméně pokud bychom měli porovnávat s kinofilmovými foťáky, já jsem celkem pro.
EVF - neexistovaly, nezajímavé
Optické hledáčky - existovaly, zajímavé
Stabilizace snímače - neexistovalo, nezajímavé.
Stabilizace objektivu - existovalo, zajímavé
WiFi - neexistovalo, nezajímavé
Detekce úsměvu - neexistovalo, nezajímavé
Elektronická 1. lamela - neexistovalo, nezajímavé
dotykový displej - neexistoval, nezajímavé
m4/3 formát - neexistoval, nezajímavé
F-mount - existoval, zajímavé
Hranol, matnice - existovaly, zajímavé
Pixel Shift - neexistoval, nezajímavé
Video v kinofilmovém foťáku - neexistovalo, nezajímavé
... proč ne, když to chceš porovnávat takhle
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 16. 7. 2015 17:18

To je cele takovy omyl. Cilem foceni je mnohdy pokus podelit se s ostatnimi. Autisti, co si foti supliku jsou nezajimavi. No ja vzdycky nejvic elektriny spotrebuji prohlizenim fotek vecer na hotelu/bivaku. Jinak je to o cene portfolia, zde je bohuzel zcela zrejma neprima umera, pravdepodobnost, ze nekdo doveze z Belgie 2000 fotek a 40 bude vybornych je nulova. To ale nemeni nic na tom, ze "starat" se o baterku jednou za kvartal je prijemnej bonus a nema to nic spolecnyho s nejakou strelbou do davu. Jako sobecky bonus neopak velmi vnimam situaci, kdy zmacknuti spouste stoji 3 az 5 Kc v roce 1995, tak clovek ktery zvlada remeslo je buh. Nekdo kdo chodi po svete s Zenitem a udela pul filmu za den je neuveritelne bonitni clovek, i kdyz neumi nic extra. Dnes se to v prach obratilo, vsude fotek a kvalitnich.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 16. 7. 2015 17:30

Trefení na první dobrou je mýtus, to jako hole-in-one v golfu.

Vysoká úspěšnost může být, pokud je fotograf hodně zkušený, záběr je předem definovaný a podmínky jsou studiové. Nebo musít všichni slepecké brýle a nebo musí stačit, že je to z Afriky.

Minulý týden jsem viděl nějaké fotografy, jak s tunou výbavy fotí nějakou prsinu u veteránu, ani za dvě hodiny to nedali :-)

A mimochodem, nefotili to bezzrcadlovkou.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod bob222 16. 7. 2015 18:24

No práve! :-D
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod reign 16. 7. 2015 18:33

Ganec píše:- D750 s batériou (bez nej sa fotiť nedá): 840 g
- A7II s batériou: 599g
Podľa mňa to je citeľný rozdiel.

Vzhledem k velikosti těla bude používání D750 mnohem komfortnější. 600g tělo s parodií na grip je jistě sen každého fotografa.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 16. 7. 2015 18:49

Trefeni na prvni dobrou neni mytus, jenom to neni pak styl fotky, ze je na ni vsechno de jure v poradku, casto je to krivy, je to spatna kompozice, nekdy je i trochu blbe ostreny, presto je to dobry. Nekdy se dokonce rika, ze prvni fotka je jedina z serie, ktera za neco stoji, takze druhou nema smysl fotit. A videl jsem na hrade Veveri asi hodinovy staveni stage, kde byl i nahledovy stan, kde si sedla obsluha, fotograf udelal dve fotky, sel do stanu za operatorem na nahled, za dve minuty vylezl a jelo se domu.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ice.man2 16. 7. 2015 22:06

Hoši když to tak čtu... tohle celkově nemá smysl a nemůže vyhrát ani jedna strana - každému bude vyhovovat něco.. přeji všem dobré světlo a foťte čímkoliv vás baví, protože o to jde hlavně... na papíře naštěstí nic jako "made by FF DSLR nebo CSC" atd. nenajdeme a tak s klidem můžeme v hospodě dál krafat nad super fotkama na papíře aniž bychom někomu vysvětlovali že zrovna to naše "nádobíčko" je to pravé.. tady je to jak děti na písku s nedostatkem lopatiček ;)
ice.man2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 17. 7. 2015 09:00

To je taky dobra diagnoza "vyhrat". To je jako ambasador, co potrebuje premuvit vsechni v ulici, aby si kupovali Pežoty. Napriklad to, ze ma Ganec PENa mi dava velky, nekonecny smysl.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 17. 7. 2015 09:56

To je tak když někdo přijde do hospody a hned je "chytrej" místo aby chvíli poslouchal. Ale což, štamgasti mají trošku obveselení :)
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 17. 7. 2015 12:18

Však sem pro to obveselení chodíme, ne? :-)

Ale teda to co tady vzniklo po návratu z týdenní dovolené a navazující týdenní služebky, to asi přečíst nestihnu :-D
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Předchozí stránkaDalší stránka