Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 6. 7. 2015 09:27

Vyrazil jsem neplánovaně s rodinnou na 5 dni na Lipno, protoze mi odpadla jedna sluzebka. Je to tady mix cesi a Němci. Tu a tam nějaká zrcadlovka (rozhodne míň než dřív a spíš entery level a starší modely se seťáky), minumum starých kompaktů (asi vymírají), pár odolných a dražsích kompaktů (určitě víc než zrcadlovek), bezzrcátka sem viděl asi 3ks mimo skupinky dívek v minisukních s růžovými Nikony 1 (4slečny a 4 nikony). Všichni se fotí mobilem.

Takže dneska bych to zhodnotil tak, že zrcadlovky vymírají (lidi asi kupují jiné věci na hraní), bezzrcadlovky je nahrazují jen sporadicky, zbytek fotí mobilem a kdo chce víc tak opět začínají lepší kompakty.

Jo a já mam za celou dobu asi 5-6 ks mých fotek s A7 a asi 100 fotek s Nikon D7100 a tamron 18-200, kdy mě nějaké slečny poprosily, jestli bych je nevyfotil (zrovna sem fotil Máťu u vody), když se večer koupaly, že nemají žádné společné fotky :-) Tak sem zabrzdil kočárek s Máťou u vody a ujal se role plážového fotografa.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod bob222 6. 7. 2015 09:40

No a foto koupajících se slečen NIKDE!!!!!

:-\ :-\ :-\
8-D
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 6. 7. 2015 09:45

To byl jejich foťák.. Bohužel. A teda obsahově by ty fotky byly jistě zajímavé. Fotograficky určitě ne :-D
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod ice.man2 6. 7. 2015 10:02

Hele z osobní zkušenosti fotografa s DSLR a nyní i na bezzrcadlo mohu říci jedno. Pokud nejde vyloženě o profesionály, hodně lidí si koupí DSLR už jen proto, aby to vypadalo co nejvíc "profi". A čím větší tím lepší a ideálně na to nasadit nějakou velkou rouru :D... nemá to nic společnýho s kvalitou fotek nebo fotografa, ale když jsem ze srandy přišel na svatbu s Nikonem s gripem a 70-200/2.8 tak jsem sice věděl, že je to kombinace téměř na nic, ale ty pohledy a uznalé "pokyvování" laické veřejnosti :D ... kdežto co když člověk přijde s bezzrcátkem a nedej bože na tom má třeba 16-70 zeisse tak přede mě doslova skáčou i babičky s kompaktem aby si vyfotili co potřebují :D ... Je to sranda, u lidí co s tím pracují je snaha mít výbavu co nejlehčí a pokud možno ne tak rozměrnou při zachování IQ.. u amatérů jde často čistě o to, aby to vypadalo giganticky a cool :D Viz moje přítelkyně, která si vyšla do Zoo tenkrát s C 50D a na tom měla nějakou Bigmu vskutku gigantický rozměrů na plný zoom.. kvalita skla byla nevalná, ale vzbuzovala zájem širokého okolí :D
ice.man2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 6. 7. 2015 10:26

" nemá to nic společnýho s kvalitou fotek nebo fotografa, ale když jsem ze srandy přišel na svatbu s Nikonem s gripem a 70-200/2.8 tak jsem sice věděl, že je to kombinace téměř na nic"

To som prosím celkom nepochopil, to ako sklo 70-200/2,8 je nanič? WTF?
Alebo ste ho len zvolil nevhodné sklo? Ale to je chyba len fotografa....
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JSP070 6. 7. 2015 10:46

Co nechapes? Napisal, ze na tu prilezitost to bolo nevhodne sklo na fotenie, ale velkostou zostavy budil respekt. Preto asi na tu svadbu isiel :-)
JSP070
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 6. 7. 2015 10:52

Tak to keby došiel na svadbu s 400/2,8, tak by bol ešte za väčšieho "frajera"?
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Puntík 6. 7. 2015 10:57

Pro naprostou většinu laiků ano. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod golem2 6. 7. 2015 11:20

ice.man2 píše:...ale když jsem ze srandy přišel na svatbu s Nikonem s gripem a 70-200/2.8 tak jsem sice věděl, že je to kombinace téměř na nic, ale ty pohledy a uznalé "pokyvování" laické veřejnosti

Najväčší záujem vzbudí, keď sa narve do nohavíc.
Canon 6D, 17-40, 24-105,70-200/2,8,100/2,8 IS,
golem2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 6. 7. 2015 11:48

Puntík píše:Pro naprostou většinu laiků ano. :-)

Zdravím

Len kde sa to láme, tá požadovaná veľkosť na frajera? Lebo keby som nakráčal na svadbu s veľkoformátom, statívom od geodetov a jeptiškou, bol by som asi pre srandu králikov. :D :D
Alebo je to limitované veľkosťou skla? :shock:

P.S. A pritom z tých fotiek z veľkoformátu by možno padli svadebčania na *****. :lol:
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Lotrandor 6. 7. 2015 12:14

Ano, mít menší foťák než strejda co umí taky fotit méně podporuje ochotu platit vyšší sumy. Proč taky, když si fotograf přinesl spotřební nádobíčko. Někdo kvůli tomu tahá PhaseOne.

Nám kdysi fotil svatbu kamarád ultrazoomem, dostal přiměřeně zaplaceno, jenže to bylo v době, kdy ostatní fotografové fotili na film a měli problém odevzdat fotky na digitálním nosiči.

Osobně bych s dneska focením svateb nechtěl živit, protože lidi nejsou ochotní sáhnout do kapsy a zaplatit, když se to jen "cvakne" a je to hned, ne?
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod bob222 6. 7. 2015 12:36

Súhlas, svadobný fotograf je dnes dosť náročná profesia na uživenie sa. Samozrejme je ich pár čo si môžu zapýtať, ale hádám že to bude tak dvojmiestne číslo....
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Puntík 6. 7. 2015 13:07

Kde se to láme, společenstvo svatebčanů je různorodé, nejlépe asi zapůsobí fotograf ve vestě, ověšen dvěma těly s obřími objektivy lhostejno zda nakonec fotí krabičkou od mýdla. Ale jinak velký objektiv, zrcadlovka Canikon a hlavně aktivní vstupování profesionála - režiséra.
Fotky nerozhodují, pokud na nich nejsou vyslovené úlety, všechno je to, až na pár kousků, stejně v pohlednicích či tabletu. Nevzpomínám si, že by někomu visela svatební padešede nad manželskou postelí, spíš mám pocit, že tato kategorie má jepičí život a po několka málo létech jdou fotky pečlivě rozervány do popelnice. Chraň bůh, aby na ně náhodou narazil nový partner. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 6. 7. 2015 13:49

Zrovna s tím režírováním je to ale snad i dobře. To se hodí i při focení portrétu, málokdo si umí stoupnout tak, aby to k něčemu vypadalo a i malá rada může mít velký efekt.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Radek71 6. 7. 2015 14:40

Foceni svateb je za bodem zlomu, uz to neni jako pred 5 lety. Aktualne od zari prechazi dalsi znamy na plny uvazek na foceni z uvazku polovicniho u nadnarodniho molocha, dalsi znami z Photopostu dokonce jezdi fotit do Nemecek, nevim proc to, jestli se to nejak vycistilo od nicmochru a zvedly se ceny. Tady na Morave je to minimalne 10 000 Kc, v Praze asi i vice, to Nemecko nevim jiste, ale snad 1000EUR + naklady.
Jinak od doby co si lidi kontroluji reference na webu, tak vybava neni az tak dulezita, ale ze by kuvli tomu nevzali 70-200, tak to ani nahodou, na druhou stranu hodne lidi drzi sestavu jakou mam ja (24,85/70-200 a FF) prave kvuli svatbam.
Radek71
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka