Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Lotrandor 12. 4. 2015 17:03

Ganec píše:
Lotrandor píše:nepodsouvej srovnání na ISO 200, sám dobře víš, že základní ISO APS-C Nikonu je 100. Nemůžu za to, že to Olympus neumí
Ale "umí". A dokonca lepšie ako ISO 200 (vtedy nepatlá ani s defaultným nastavením odšumovania).
Vidno to napríklad v recenzii E-M10 :
ISO 100: Obrázek ISO 200:Obrázek

We usually avoid expanded low ISO settings for our image quality comparisons as we don't normally see much improvement in image quality, and they often come at the cost of reduced dynamic range. However, like the E-M1 before it, the Olympus E-M10 is a different story. The E-M10 offers an expanded LOW ISO, which is stated as "approximately ISO 100." As you can see above, it shows significantly more detail compared to the lowest standard ISO of 200, especially in our fabric crop. (This was also the case with the E-M1's LOW ISO setting.) Dynamic range is usually more limited in extended-low ISO settings, but if you have a well-lit and modest-contrast subject, you may want to use the E-M10's extended low-ISO setting, for maximum detail.

Prosím tě, Ganec, přečti si aspoň co tam píšou. Tedy přesně to co ti já i PL říkáme. To není defaultní ISO, top je něco jako ISO 64 u D810. Na něco je to dobrý, ale je to suboptimální konfigurace snímače, zesilovače a procesoru.

K tomu snad už jen to, že pokud tam nevidíš ten barevnej šum, kterej u Nikonu není v takové míře, tak snad doporučím jen návštěvu očního lékaře a příslušný test na barvoslepost.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod pemar 12. 4. 2015 17:18

Radek71: Co si budeme povídat, jsou tací, co takový stroj mají proto, že velcí zákazníci jsou schopni si to dát jako podmínku do VŘ. pak jsou zakázky, kdy je zapotřebí extrémní rozlišení, kromě módní fotografie a dalších produktových věcí jsou to prý i zahraniční muzea nebo knihovny, které potřebují super vysoké rozlišení a nemohou z nějakého důvodu použít skenování.

I u nás jsou takové firmy, co fotí Hasselbladem, např. 2inOne, které dělají pro Sazku, RWE, Českou pojišťovnu, Českou spořitelnu, ... nebo ty, co dělají pro velké mezinárodní firmy. Jestli jsou jich 2%, nebo více nebo méně, to nevím, já jich znám jenom pár.

To jsem ale odbočili, snad to nevadí :-)
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Fryw 12. 4. 2015 17:43

Jak se dívám na ty grafy. No, já mám lowendovou sony a levná skla. Ale od té doby co fotografie tisknu (10*15, a4) si říkám, že bych klidně část té obrazové kvality vyměnil za lepší ergonomii, druhý roler a stavový display. Dokonce mě napadá kacířská myšlenka, že bych koupil wr seťák na starý pentax a používal jej (ten má totiž vše vyjmenované). Tak nevím, to jen k těm číslům v grafech. Ale těch přístupů může být milion. A taky vy jste "profíci" a máte už něco nafoceno, to má taky obrovský vliv. Ale taky to o co se dohadujete nemusí mít v reálu pro někoho vůbec žádný význam. Pro vás ale asi ano.
Fryw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 12. 4. 2015 18:21

CSC vs DLSR comparison RAW 6400 NOISE.JPG

Tak mi to nedalo a podíval jsem na ten rozdíl mezi DLSR a CSC také. Z prohlížení fotografií vím, že až na A7s mi na bezzrcadlovkách, na které jsem se díval, dost vadil buď šum, nebo následky jeho odstraňování. Olympus mne zatím ničím nezaujal, spíše ta Leica, když je dost světla a nepitvám rohy, výsledek je asi i díky objektivům Leica opravdu pěkný, má rád ty barvy, tu ostrost, bokeh, atd.

Na dpreview jsem si potvrdil, že nejlepší kompromis, z toho, co jsem viděl, je v oblasti šumu zatím asi Nikon D750. Čekal jsem více od toho PENu i od Samsungu, jejich výstup je z hlediska šumu pro mne zklamáním, zklamala mne i A7r, která dává za horšího světla výsledky horší i než D810.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Radek71 12. 4. 2015 18:44

Fryw -> tak nejvyssi model je fotit tak, aby nikoho ani nenapadlo to zvetsovat (pod zaminkou ze si to chce vychutnat v plne kvalite). Me se to teda kryje ve 100%, nejlepsi autori jsou takovi, kde cucim na 640/480 a vubec mne nenapadne, ze bych se mel podivat jak vypada sum nebo kresba v krajich. Treba Cudlin se ted zase odnekud vynoril.
Pak samozrejme staci 6 mpix fotak.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod IvanGS 12. 4. 2015 18:48

A já myslel, že přítelkyně Drákula (D5200) má lowendový šunt. A ona má přitom o cca 30% lepší foťák, než jeden z nejlepších fotoanalytiků s vlastními odbornými stránkami, konzultanta a sportovního fotografa... Ale počkám si na jeho reakce, bude to jistě složitější a nějaký háček v tom najde. Věřím mu.
IvanGS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 12. 4. 2015 19:04

Vkus je strašně individuální, ale když se dívám na toto:

http://www.cudlin.com/

tak se mi to nelíbí, jako dokument je to sice dobré, ale jinak to mám v kategorii nelíbí a v kategorii TESLA, tj, technicky slabé. Na tohle stačil Zenit EM a Fomapan, ale takových fotek vidím v každém albu z té doby mraky. A z těch politických a správně angažovaných fotografií je mi přímo na zvracení, tento typ fotografií bytostně nesnáším.

Pro mě je na samé hraně tohle:

Obrázek

což je dokonce k tématu, protože je to focené Fuji X100T.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Ganec 12. 4. 2015 19:05

landov píše:ty si naozaj bozie hovado...sorry, nezvyknem takto ale to sa uz neda pozerat. Ked ta uz neraz nachytali na hruskach, tak si k.rva uznam chybu, ale ty nie...a urobis zo seba este vacsieho ch.ja ako si !!! Chlape, chod uz prec odtial, zaseries kazdy topic, nech sa tyka coho chce...
A tvoj príspevok je v čom prínosný v téme o bezzrkadlovkách a APS-C zrkadlovkách?
Jediné na čo si sa v ňom zmohol sú nadávky mimo tému.

Keď už to spomínaš, kedy ma "nachytali na hruskach"?
Posledných pár strán som to bol ja kto druhých "nachytal" a poskytol k tomu názorné dôkazy.
No nestíham všetky ich chybné tvrdenia vyvrátiť, sú takmer v každej druhej vete!

Lotrandor píše:Prosím tě, Ganec, přečti si aspoň co tam píšou. Tedy přesně to co ti já i PL říkáme
Viem čo tam píšu. Vo voľnom preklade:
"Zvyčajne nepoužívame nižšie ISO, lebo neposkytuje lepšiu kvalitu. Ale "expanded ISO 100" Olympusov poskytuje citeľne viac detailov"
Teda presne to, čo Luňák Olympusom vyčíta: detaily na najnižšej citlivosti.

Nikde tam nepíšu že "Je to procesorem podexponovane ISO200" (ako tvrdí Luňák) - to možno bolo u starých Nikonov - merania DxO marku naopak poskytujú dôkaz že ISO 100 Olympusv je skutočných (+/-)

Jediné čo si doteraz ty tvrdil o ISO 100 je, "že to Olympus neumí". A to nie je pravda.
{landov: koľkokrát som ich nachytal na hruškách len v týchto nevinných dvoch vetách?}

-- 12. 4. 2015 20:07 --

IvanGS: naozaj "má o cca 30% lepší foťák" ako Luňák ;-)
pemar: Fuji X100T nie je bezzrkadlovka ani APS-C zrkadlovka
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 12. 4. 2015 19:11

No hygiena na ulici. Ta Cudlinova moc close up na tu hlavni postavu. Je tam horko, tak clovek neni komfortni. Tak jedna nema smysl to je o nejake linii pribehu, minimalne 7-10 fotek v rade.
Obrázek
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 12. 4. 2015 19:16

Jo jo, Fuji X100T to je taková ta malá potvora, co tváří jako Leica, ale fotí hůř :-)

A bezzrcadlovka, to je taková malá potvora, co se tváří jako zrcadlovka, ale fotí hůř.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Radek71 12. 4. 2015 19:21

To jsou moulove na tom megapixelu, koukam na to - APSC ale 35mm, to je 35EQ asi 50mm. Pak kouknu na objektiv a tam je napsany 23mm. Coz je tech 35mm 35EQ. To je mimochodem presne pro mne. Respektive pockam na FF cip a 35mm real, F2 mi asi staci. Kolem 50ti let veku bych mohl dopochopit, ze to jedno ohnisko staci. Uz to skoro vim ted.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 12. 4. 2015 19:22

Tak tuhle fotku jsem od Mgr. Karla Cudlina neviděl (pokud máme na mysli stejnou osobu), tohle je v jiném stylu, modernějším. Klasika z cesty, dobré barvy, přiměřeně zvolené HO, nepolitické téma, to mne neuráží.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod ltokar 12. 4. 2015 19:24

Ganec píše:16M Olympus už prekonal aj 24M Nikon, takže aj samotný Nikon bol donútený prísť s novým procesorom a odstrániť AA filter.

Myslim, ze na toto je v MKCH diagnoza , nechces s tym nieco robit ?

Ganec píše:
Petr Luňák píše:Ty si se dosud nezmohol na dodani dukazu pro sve tvrzeni, ze vyssi FPS ma za nasledek mene spolehlive ostreni u DSLR. Stale na to cekam.
Poskytol som ti logické vysvetlenie (čím je meranie dlhšie, tým môže byť presnejšie a spoľahlivejšie).

Ty radsej ziadne logicke vysvetlenia neposkytuj, 3 roky na fore si nechapal podstatu fazoveho ostrenia a neviem vlastne, ci si ho niekedy pochopil :)
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 12. 4. 2015 19:25

To ovsem fotil nekdo jiny. Tedy ja. Zase moc zavrena strelba do lidi. Bez okoli, bez zasazeni do prostredi. Obet 70-200.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 12. 4. 2015 19:26

Ganec píše:
Petr Luňák píše:Nikde jsem nenapsal, ze je moire citelny problem. Lzes.
Napísal si o tom dokonca s troma výkričníkmi:
Petr Luňák píše:(mimochodem i D3200 s AA filtrem umi vymrsknout v praxi nepekne moire!!!)

Vazne sa chod k psychiatrovi vysetrit, trpis ocividne poruchou vnimania. Nikto iny, len ty dokazes tak prekrutene pochopit vcelku zjavnu informaciu, ktoru PL napisal.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka