Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod ltokar 19. 3. 2015 10:05

Mirrorless != format 4/3
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 19. 3. 2015 14:06

kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 19. 3. 2015 20:58

Už ho mám nainstalovaný, vypadá intuitivněji a jsou tam nové funkce. možnost porovnat výsledky s jinými uživateli, zlepšené reporty, nové algoritmy, vyšší rychlost, intuitivnější interface.

Více tady:

http://www.reikan.co.uk/focalweb/index. ... 1-is-here/
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod kozakm 20. 3. 2015 00:08

Diky, ze jsi sem dal ten samy odkaz jako ja :)
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 20. 3. 2015 09:13

Tak už je o dalšího fotografa se zrcátkem méně, tenhle týden jsem přešel k Fujifilmu a svou současnou Canon výbavu rozprodám :)

(to jen pokud to někdo eviduje, ať si může do notýsku připsat další čárku...abychom se pak konečně dozvěděli, kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky ;))
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 20. 3. 2015 10:19

A co byl důvod? V poslední době mi přijde, že nejčastější důvod je, že člověk "chce změnu". Dřív to bylo takové to kolečko digi-digi FF-kinofilm-filmový SF-pauza od focení-digi a další kolo. Občas někdo došel až na filmový VF... Dneska mi přijde, že lidi mají víc možností v rámci digi, tak to točí tam :-))
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod dadajax 20. 3. 2015 10:39

Nebudu popírat, že touha po změně v tom odehrála taky nějakou roli. Fuji foťáky jsem si půjčoval několikrát a už od X-Pro1 jsem si je nějak zamiloval - pocitově mi přišlo to focení s nimi zajímavější, ale ještě nějakou dobu trvalo, než ten systém vyspěl natolik, abych jej mohl bez větších problémů používat k obživě (portrétní focení).

Pro mě je zásadní výhoda EVF, který mi vyhovuje mnohem více, než optický. Taky je super přesnější ostření a možnost si kdykoliv zvětšit v hledáčku část obrazu a jemně doladit zaostření. Taky se mi líbí ta velikost a vzhled foťáků, je radost s tím fotit. A s výstupem Fujifilmu jsem taky spokojený - s těmi rawy se dá docela dobře pracovat.

Každopádně se chystám časem sepsat trochu podrobnější článek, pak tady přihodím odkaz.

EDIT: ještě mi došlo, že už jsem dříve psal o tom, proč přemýšlím nad tím přechodem. V podstatě bude ten další článek docela podobný: http://www.fototipy.cz/2014/05/13/proc- ... fujifilmu/
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 20. 3. 2015 12:15

dadajax: další stanice je Sony A7II, otázka je, kdy do ní dojedeš :)
Naposledy upravil Lotrandor dne 20. 3. 2015 12:29, celkově upraveno 1
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Radek71 20. 3. 2015 12:16

Vetsina veci co se dejou je nejaky podvedomy rozhodnuti a pak uz se to jenom racionalizuje. Nakup PC v roce 1992 na "pět samyc", tedy s iluzorni racionalizaci, ze tam bude mit "katalog MC kazet a VHS", rotoped na cviceni abych byl krasnej, DSLR na foceni aby "mel lepsi fotky", CSC abych to mel spravne odladeno, protoze "zrcatko neni potreba", nebo v roce 1995 auto bez karburatoru, protoze karburator je "za horizontem", jediny co jsem lidem kdy veril byl kinofilmovy kompakt. Navic ty lidi nevi proc to chteji a vymysli si ty pohnutky expost. Spoluzak mel v letech 1990-1995 posilovnu a sledoval program kin a TV a kdyz byl v TV "RAMBO" tak dalsi dny prodluzoval oteviraci dobu, otviral bar a udelal specialni pernamentku cilenou na lidi co prijdou max 3-5x, tedy predplatne na 100 vstupu za polovicni cenu. A ty lidi co jich tam chodilo pak po odvysilani o 300% vic vubec nevedeli ze jsou tam kvuli tomu co bylo vcera v TV. Zasadne o tom uvazovali delsi dobu a ted si na navstevu posilovny teprve udelali cas.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Němec Jan 20. 3. 2015 22:23

dadajax píše:Nebudu popírat, že touha po změně v tom odehrála taky nějakou roli. Fuji foťáky jsem si půjčoval několikrát a už od X-Pro1 jsem si je nějak zamiloval - pocitově mi přišlo to focení s nimi zajímavější, ale ještě nějakou dobu trvalo, než ten systém vyspěl natolik, abych jej mohl bez větších problémů používat k obživě (portrétní focení).

Můžu se tě na něco zeptat? Nemyslím to nijak zle, ale opravdu mne to zajímá.

Kouknul jsem k tobě na stránky a FB. Tebe takové fotografie opravdu uživí? Nemáš to jako přivýdělek? A pokud ne, fotíš jen portréty? Nebo i nějaké plesy atd?
Němec Jan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 21. 3. 2015 08:03

Je to trochu složitější. Ano, v poslední době tvoří focení hlavní část mých příjmů (doplňuje to pak prodej ebooku, triček a nějaká ta koruna z reklam). Ale loni jsem zkrachoval (viz http://www.nogol.cz/2014/10/zivot-na-vo ... l-na-nohy/ ) a nasekal jsem nějaké dluhy a abych se odrazil ode dna, tak jsem si kromě podnikání vzal ještě brigádu, která mi končí teď v dubnu.

Takže zatím ještě dočasně kromě focení ještě na částečný úvazek i někde pracuji, ale od května už se budu zase živit jenom focením. A fotím opravdu jen portréty. Občas se nechám ukecat na něco jiného, ale to jen když mě o to požádají mí známí a jsou hodně neodbytní :) (nějaký ten maturitní ples, nemovitosti, produktovky...ale obecně se tomu vyhýbám a posílám lidi k jiným fotografům).
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 21. 3. 2015 11:10

Osobnostne je to kladna zalezitost, tah na branku, zodpovenost, ale strategicky to neni dobry pruchod zivotem, asi dobre jako vojensky vycvik, ktery se bude hodit nekde jinde. Pokud mam foceni rad a chci aby to celkove davalo smysl a zaroven se musim zivit a nedejboze rodinu, tak je dobre nejake OSVC povolani typu projektant a brat si praci podle toho co mi foceni dovoli. Kamarad je ve firme ktera dela nejake geo sluzby, meri v terenu a kresli GISovy veci, jsou tri a on si muze dovolit jezdit po svete, jezdi tak 3 mesic v roce a kolegove nabiraji tolik zakazek aby byla prace kdyz tam je i kdyz tam neni. JEstli je clovek schopny, vydela si v klasickych oborech pul a milion rocne, je nahovno byt schopny, fotit dobre a nemoci koupit na deckam lyzarskou skolu nebo vylet se spoluzakama.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 21. 3. 2015 13:20

dadajax: je to zajímavý čtení. Já jsem to kdysi taky počítal, jako že kolik musím účtovat, abych měl alespoň nějaký životní standard (děti, manželka, hypotéka) a k těm min. 5000,- jsem taky došel. Tam jsem někde pochopil, že na malém městě (40k obyvatel), se tím prostě slušně uživit nedá, aniž bych musel fotit školy, školky a svatby (rozuměj samotné obřady, málokdo tu chce něco víc). A to mě nebaví. Nakonec to mám tak jak popisuje Radek71.
Každopádně držím palce. Jsi mladej, můžeš zkoušet a šance prorazit je vždy.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Radek71 21. 3. 2015 13:32

Na toto musi byt stredni trida a normalni kapitalismum jako je v Nemecku. Tam kdyz budes v 100t meste mit firmu na veseni zaclon, tak se normalne uzivis, protoze ty lidi otaci penize. Tady si lidi sami i betonujou chodniky na zahrade a projektujou interier v ukradenym CADu.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 21. 3. 2015 16:57

U nás je takový ten klasický problém - rozdíl mezi Prahou a zbytkem je bohužel v tomhle obrovský. V Praze se ještě relativně uživí kdejaká živnost, protože se tady ještě aspoň nějak točí peníze, ale jinde je to často už problém.... Na druhou stranu v Praze je celkem obrovská konkurence a vysoký náklady, takže to chce opravdu nějaký nápad, co ještě nikdo neměl (třeba ty záclony).

Německo má v tomhle výhodu a je opravdu celkem výjjimka (Švýcarsko, řekněme i Rakousko, severní Evropu neznám), že jsou peníze tak nějak všude. Ve velkých městech, malých i na vesnici. Akorát ten bývalý východ je slabší. Ale když člověk vezme jih, tak tam je životní úroveň i na vesnicích neskutečná. Na druhou stranu, Německo je v tomhle celkem výjjimka. Jinde to je často jako u nás - nahnaný kolem pár největších měst (doporučuju zajet třeba v "bohatém" USA na venkov, nemyslim tim bohatý předměstí, to je až neskutečný jaký je tam rozdíl životní úrovně).
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Předchozí stránkaDalší stránka