Cesta letadlem s foto technikou - prosim o pomoc.

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod fotografmax 17. 4. 2012 18:45

Dobrý den,

s kolegou se chystáme , za účelem jednoho projektu, cestovat po Evropě.. Budem cestovat do UK, Skotska a pak dále Evropou. Jde o to že jedeme pořizovat k projektu specifické snímky. Takže sebou plánujeme vzít každý cca 3 kusy fotoaparátu, a drahé objektivy. Část je naše a část zapůjčená.
Problém ale nastal v okamžiku kdy jsem začal bookovat letenky. Můj problém je , že se chci zeptat zda někdo často cestuje s technikou hlavně letecky. Upřímně foťáky a sklo které mám, bych rád vezl u sebe.
1. Věc náklady na speciální boxy ve kterých bych mohl techniku vézt by cena byla asi hodně vysoká.
2. Viděl jsem pár videí na internetu jak zaměstnanci zacházejí se zavazadly než se dostanou do letadla. Upřímně i já sám nemám dobré zkušenosti z vlastních cest kdy i přes to že jsem na kufru měl nálepku FRAGILE a podobně. I kdy zavazadlo šlo přes speciální bránu s odbavením kde se s tím mělo jednat v "rukavičkách" tak tomu tak rozhodne nebylo. Upřímně nechat pojistit celou techniku na cestu.... Další nemalé náklady. Nehledě na to že vyřizovat pak s pojišťovnami peníze z a poškození,krádež, nebo ztrátu , běh na dlouho trať a my jedeme fotit, takže by nám jaksi v nějaké destinaci bylo asi na nic , zjistit že jsem bez techniky a pojišťovna nám to proplatí za pár týdnů... ( spíš měsíců) až se dopátrají proč se to ztratilo......
3. Zatím jsem se všude dočet l že příruční zavazadlo je limitované váhou. Když jsem volal na leteckou společnost a řekl jim svůj problém , odpověděli mi že mi nedokážou pomoct. Což je teda zarážející- že si to mám poslat jako sportovní náčiní, nebo golfové hole....... Objektiv není na to aby s ním někdo šlehnul jak s kusem železa někdo do kouta....... ( Můj názor) .

Má tu někdo zkušenosti z cestováním s více jak 3 fotoaparáty na osobu, a vícero objektivů ?? Kufr malý přenosný co jsem si na to pořídil, a speciálně upravil už teď má váhu přes 15 kg. Limit je 10. :/ Prosím pokud má někdo zkušenosti , jak takovou techniku přepravit nebo kam se obrátit, nebo z jakou společností letět uvítám jakékoliv informace. Pokud profi fotografové lítají na focení jak to dělají??? Nevěřím že letí s jedním fotoaparátem........ ?

Děkuji za pomoc a názor.
fotografmax
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod T-Lama 17. 4. 2012 22:15

Nějak nevidím smysl v tom vozit víc jak dvě těla + objektivy, ale pokud už je takový požadavek, zabalil bych pečlivě těla (a všechny postradatelnější/odolnější kusy vybavení)a dal je do hlavního zavazadla, objektivy pak do příručního na palubu. Mám taky pocit, že v případě připlacení si na "Business class" jsou povolené větší váhové limity, alespoň tedy u hlavních zavazadel tomu tak bývá, u příručních nevím jistě, ale nebylo by od věci se na to informovat.
Ten kdo vozí haldy techniky (takové ty skromné kombinace jako 6 těl a 15 extra velkých teleobjektivů) asi spíš použije přepravní boxy, pojištění a všechny ty srandičky okolo.. ale náklady jsou pak pochopitelně někde úplně jinde.

Jinak tohle či velmi podobné téma se tu už řešilo, zkus pohledat na fóru. ;-)
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod honcka 18. 4. 2012 12:41

easy jet nema hmotnostni limit pro prirucni zavazadlo, je akorat rozmerovy 56 x 45 x 25cm, akorat chtej, aby clovek s tim byl schopen sam manipulovat
JVC DLA-X30
Sonos Playbar
honcka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pota 18. 4. 2012 12:54

Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by někdo vážil příruční zavazadla. Takže, pokud se to rozměrově vejde, mělo by to být ok. Také jsem četl na fotografovani.cz dost dlouhou diskuzi o létání s technikou a jeden člověk psal, že měl domluveno, že si to sám přinesl k letadlu, dali mu to dolu do prostoru pro zavazadla a při příletu si to opět hned vyzvedl u letadla. Problém může být, pokud se bude nastupovat/vystupovat tubusem.
pota
Návštěvník

Odeslat příspěvekod AndrewJ 18. 4. 2012 14:14

Já jsem četl někde, že je vhodné k tomu přibalit plynovku. Je to zbraň, takže to nahlásíš a dostane to zvláštní zacházení atd. Ale osobně bych to narval do příručního zavazadla všechno.
AndrewJ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Oops! 18. 4. 2012 14:50

Záleží na letecké společnosti. Některá ti bude nějaké to kilo či rozměr navíc tolerovat, další ne. Hlavně lowcoasty neodpusti ani kilo. Třeba wizz či ryanair má přímo u odbavení klece pro příruční zavazadla ... pokuď se zavazadlo nevleze do klece, tak pešek a jedině odbavit a poslat. U odbaveného zavazadla taky může být problém, že ti jej zašantročí a může se objevit na příletovém letišti klidně až po 3 dnech. Pokuď vás teda jede více, tak si to rozdělit...
Oops!
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Shoehardt R. 18. 4. 2012 20:37

pri cestovani letadlem me nikdy do vahy (cabin / registered laguage) nezapocitavali to co jsme mel povesene na vlastnim tele. ale pokud budes oveseny tremi fotaky s velkym teleobjektivy, mozna to bude jina situace, nehlede na to, ze let nebude zrovna nejprijemnejsi (zas na druhou strnau let po evrope netrva moc dlouho).. kazdopadne jeden fotak a tele by projit mel bez problemu a nejake to kilo tim usetris.. ja osobne jsem vzdycky fotak a objektivy tahal na palubu, ale sef bezne posilal laptop v zavazadlaku a nikdy se mu s nim nic nestalo..
Shoehardt R.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vasekk 18. 4. 2012 22:25

Moje zkušenost z minulého léta, kdy jsem letěl s kompletní fototechnikou. Vše na co je potřeba dávat bacha jsem nabalil do fotobatohu (těla, objektivy, notebook + drobnosti jako filtry a pod.) Fotobatoh měl 15kg což vím přesně, protože mi na Pražském letišti vážili i příruční zavazadlo (zdálo se jim trochu větší :)). Nicméně, když jsem jim ukázal že v tom je fototechnika a zeptal se, jestli to mám na sebe navěšet aby se batoh dostal do limitu 8Kg pustili mne s tím dál. Kolegové co letěli se mnou a měli +- stejně těžké fotobágly s tím problém neměli vůbec a bez problémů prošli.
Jediné na co je potřeba si dávat pozor jsou rozměry batohu aby odpovídaly maximálním rozměrům a vešli se do přihrádek nad hlavou. Mimochodem, doporučuji do letadla nastupovat mezi prvními, ať je ten fotobágl kam dát, jak se letadlo naplní už s velkými batohy bývá problém.
vasekk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod belrok 19. 4. 2012 09:43

Ahoj,
takže úvodem...dělám na letišti dvanáct let a mimo jiné jsem dělala i na reklamacích zavazadel a tudíž přesně vím co se jak dělá s kuframa :). Rozhodně si to vem sebou na palubu, v žádném případě to nedávej dolu do letadla. Problém jedna...již zmíněný...ikdyž to necháš odbavit jako křehké...tak je možné, že s tím někde nějaký blb flákne. Je to totiž tak, že jako křehké to vezme speciální služba do třídírny (čili nejede to pásem) a tam se to dá na místo k tomu určené pro ten let.Jenže dole v třídírně dělají lidi za pár šupů, který celý den nedělají nic jiného, než že zvedají kufry a někteří z nich (ne všichni) s těma kuframa prostě řežou (to by asi s označením kufru křehké neudělali...ale neriskovala bych to). Navíc z praxe musím na jejich obranu říct, že vlastně všechny ty kufry jsou namačkaný na sobě a nějak se tam musí naskládat a že občas při tom něco rupne je prostě normální přirozený fyzikální jev. Další věc proč to nedávat dolu jsou krádeže....nevím, kam letíš...u nás se moc nekrade (je to hodně hlídaný), ale jsou destinace, které jsou tím vyloženě pofláklé). Teď jak odepisuju tak nevidím tvůj příspěvěk, ale myslím, že si psal, že letíš s přestupem? Jestli jo, tak u přestupu je vždycky zvýšené riziko, že se kufr nepřeloží. Bohužel se to stává ne úplně málo. Takže moje rada je, narvat do příručního limit nelimit. O tom, jeslti ti to budou vážit nebo ne, to je spíš na náhodě, kdo bude na check-inu sedět. Limit je jaký je a mají právo to zvážit. Ale počítejme, že s tvým slušným vysvětlením a ne snad totální smůlou na checkináře projdeš bez problémů. Alespoň co já vím, tak nad váhou přivřou oko...nikoliv nad rozměrem. Takže pokud nepřekročíš velikost, myslím, že to bude ok. Tak držím palce :) :)
belrok
Návštěvník