Kdy je nutný souhlas fotografovaného?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 5. 12. 2011 19:36

Nějak se mi nedaří najít odpověď a určitě tady s tím má spousta lidí zkušenosti :-)) Pokud nafotím fotky v rámci reportáže (do časopisu), tak odle zákona nepotřebuju od fotografovaných souhlas, abych mohl fotky zveřejnit. Otázka je, jestli to platí i v případě, kdy fotky nafotím v rámci focení reportáže (třeba ze sportovní akce), ale fotky nepoužiju k článku o dané akci, ale třeba později k článku na uplně jiné téma (například článek o daném sportu apod), kam se daná fotka hodí. Díky za info.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod tinkao 6. 12. 2011 08:34

Myslím, že to je jedno. Podle zákona na ochranu osobnosti můžeš ty snímky vyfotit a přiměřeným způsobem použít díky umělecké či zpravodajské licenci (výjimce). Fotka je tvoje, a tak ji můžeš použít klidně vícekrát. Jedině, pokud bys je chtěl nahrát do fotobanky, atp., tak chtějí souhlas, tím se tyhle instituce chrání, aby je lidé, kteří jsou na fotkách, náhodou nežalovali. Je to trochu rozpor, ale tak to v českém soudnictví chodí...
tinkao
Návštěvník

Odeslat příspěvekod k.o.v.b.o.j 7. 12. 2011 01:56

Naopak, myslím, že to jedno není. Pokud je fotka reportážní z nějaké akce, tak souhlas zúčastněných nepotřebuješ, ale pokud je to tzv. ilustrační foto, tak na to souhlas už, dle mého, potřebuješ. ale např. idnes to moc neřeší.
k.o.v.b.o.j
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tinkao 10. 12. 2011 19:56

Podle mě souhlas se vyžaduje jedině tehdy, kdy to dáváš do fotobanky, do novin, kde nejsi jejich redaktorem, apod. Ale to je ne kvůli těm lidem na fotce, jako spíš kvůli firmě, která fotku přijme. To ONA se chrání, protože dotyčný by případně žaloval ne tebe, ale je. Jinak podle zákona na ochranu osobnosti můžeš lidi vyfotit a fotky PŘIMĚŘENÝM ZPŮSOBEM POUŽÍT (na svůj web, výstavu, apod.). Samozřejmě, vždycky je lepší se před focením dovolit, ale ne vždy to jde. Tím, že se nedovolíš, ale zákon nepřekračuješ, právě kvůli té umělecké licenci. A jen tak čistě mezi námi, i kdyby se s tebou někdo CHTĚL soudit kvůli nějaké fotce, na které je, musel by u soudu prokázat, že mu zveřejněním tvé fotky vznikla škoda (zesměšněním, zostuzením, apod.) Já lidi v takových situacích nefotím, takže to mám vyřešené :-)
tinkao
Návštěvník