Fotografie drobných předmětů na e-shop

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tinkao 23. 6. 2011 10:44

Já to ještě trochu doplním, abychom se do toho nezamotali. Samozřejmě, jedná se o můj pohled, někdo fotí produkty úplně jinak, je to hodně o tom, co komu vyhovuje.
Já občas fotím šperky (a to i na bílém pozadí) a vyhovuje mi toto: světelný zdroj je pouze sluneční světlo, ale nějak změkčené. V podstatě je tedy jedno, jestli použiju difuzér (ano, bývá součástí odrazné desky, ale pokud chci použít jak desku tak difuzér - difúzní desku, tak je lepší mít koupené oba) nebo stan. Focení ve stanu je asi rychlejší (dám, nafotím, vyndám), ale pro mě není až tak úplně pohodlné (cítím se být omezena v pohybu). Stan má větší výhodu, až když použiješ k osvětlení jiný světelný zdroj než sluneční světlo. Taky jsem experimentovala s lampičkami, ale nebylo to ono, s vyšším zacloněním byly samozřejmě delší časy, což mělo za následek šum, barva díky teplotě světla byla taky jiná než jsem chtěla...to jsou limity lampiček. Sháněla jsem se tedy po profesionálnějším osvětlení, stavební halogeny mi bylo řečeno nebrat, dívala jsem se tedy dál, ale to už by přišlo na několik tisíc a to zatím dát nemůžu. Takže mi stan leží doma a vytáhnu ho jen občas a spíš používám kombinaci deska - difuzér. Neříkám ale, že je to jedinný možný způsob.
Neznamená to ale, že pokud budeš mít stan a světla, pořídíš profesionální fotku. Důležitější totiž je rozumět si s foťákem, dokázat nastavit vše potřebné, umět zacházet se světly, atd. To není úplně jednoduché. Proto bych na začátek doporučila zaměřit se na svůj foťák, jak už jsem psala, vyzkoušet fotit s prioritou clony, umět nastavit korekce expozice, vyvážení bílé...plus pořídit si stativ, protože bez stativu se žádná pořádně ostrá fotka makra neudělá. Pak jít ven a někde pod stříškou (nebo počkat, až bude zataženo), udělat pár zkusmo fotek. Pokud to ani potom nenaplní tvé představy, pak pořizovat další věci, o jakých jsme už psali. Jde o to, aby se ti nestalo, že si nakoupíš fotopotřeby, které "ti někdo poradil" a ony ti pak ležely doma.
tinkao
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jeremy07 23. 6. 2011 11:36

Děkuji moc za připomínky a za upřesnění. A prosím, co říkáte fotografiím na webu? (www.earrings.cz) Je potřeba hodně změn? :-)
jeremy07
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod E-Ryc 23. 6. 2011 12:51

Ja si myslim, ze by to chtelo trochu sjednotit styl ;) - ve smyslu, nekde je pozadi nejaka latka, jinde nic ruzneho stupne sedi, ruzne silne nasvetleni... Z hlediska vypovidaci hodnoty bych rekl, ze ok, ale o foceni sperku vim prd, snad se vyjadri nekdo povolanejsi...
E-Ryc
Návštěvník

Předchozí stránka