Fotografie drobných předmětů na e-shop

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod jeremy07 22. 6. 2011 12:04

Dobrý den,
mám dotaz - potřebuji nafotit do e-shopu drobné předměty (šperky, bižuterii, náušnice apod.). Přečetl jsem si řadu diskuzí a problém možná bude s osvícením. Fotky jsou neostré a nemohu docílit kvalitního bílého pozadí. Vzhledem k velikosti předmětů asi nebudu potřebovat nic moc složitého, ale jsem úplný laik. Můžete mi prosím poradit, co si mám pořídit, jak a hlavně konkrétně čím si to nasvítit, případně jaký software byste mi následně doporučili? Jde mi o čistě bílé pozadí a ostré a barevné fotografie, aby zkrátka zaujaly.
Fotoaparát mám tento: Sony DSC T300 - zpočátku vypadal dobře, ale poslední dobou se jakoby vytratila ze všech fotek ostrost... O fotkách do e-shopu ani nemluvím.
Budu rád za každou radu a tip...
Děkuji
jeremy07
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tinkao 22. 6. 2011 12:47

No, tak jestli se "poslední dobou vytratila ostrost", tak za to možná může špinavé sklo :-) Kup si hadřík a vodičku na objektivy, v každém lepším fotoobchodě jsou k dostání. Drobné předměty se nejlépe fotí makroobjektivem, ale ten, předpokládám, nemáš, takže navol co nejdelší ohnisko, které máš k dispozici. Zvol nějakou oporu, nejlepší je samozřejmě stativ. Nezdá se to, ale ruce se dost chvějí a to pak má za následek neostré fotky. Jestli fotíš na automatiku, tak tam toho moc nenaděláš, hlavně ne s bílým pozadím, protože automatika to prostě pořád bude dělat šedé. Nejlepší je fotit na Av, A (priorita clony), dát nižší clonu, čas se ti bude dopočítavat a kvůli bílému pozadí navolit kompenzaci expozice do plusu (tak 2/3 i více). Ono to pozadí jasně bílé nebude, to bys to musel přepálit, což by zase utrpěla kvalita fotky, ale bude jasnější. Věnuj taky pozornost vyvážení bílé (WB), pokud je nesrávné vyvážení, budou fotky více do žluta, modra - záleží na tom, jaké to nastavení máš. Automatické WB není špatné, ale má svoje limity. Důležitá věc: šperky se nefotí na ostrém slunci, to vůbec nevypadá dobře, radši nějaký stín, pod stříškou třeba. Jojo, focení je věda :-)
tinkao
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 22. 6. 2011 12:53

S ostrostí těžko radit. Ideální je mít světelný stan a nasvítit to pak můžeš klidně lampičkou, nebo dvěma. Důležité je správné vyvážení bílé a dát si záležet s expozicí. Automatika bude mít s bílým pozadím tendenci podexponovávat a bude tak třeba ji korigovat do plusu. Fotit na co nejnižší ISO tzn. potřeba bude nějaký stativ.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jeremy07 22. 6. 2011 12:55

Děkuji za rady. S tou ostrostí se přiznám je problém od začátku. Přitom v recenzi tenhle fotoaparát nedopadl úplně nejhůř... Přemýšlel jsem nad lepším foťákem, ale jestli to není unáhlený. Četl jsem, že je dobré to mít dobřé osvícené, ale otázka je čím.. Nemáte tip, jak dobře nasvětlit právě šperky a bižuterii? Někdo někde píše o stanu pak o nějakém boxu, ale jak to přesně funguje to nevím a také nevím, jestli to pro moje potřeby není úplně zbytečné... Cílem je mít zkrátka opravdu pěkné fotky :-) A to se nedaří..
jeremy07
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jan_Tomanek 22. 6. 2011 13:00

bud poridit fotostan, nebo si ho vyrobit, staci nejaka lepenkova krabice vyrezat steny a nechat jen hrany a napnout tam nejake bile hustejsi platno, na osvetlovani pozit stavebni halogeny (jsou levne)

foceni popsal velmi slusne kolega vyse, v tvem pripade je to proste pokus omyl protoze predpokladam ze ten kompakt nezna RAW tak neni mozne do fotek brutalneji softwarove zasahovat

krome Photoshopu a Lightroomu nic jineho neznam tak asi moc neporadim, vzhledem k tomu jaky mas kompakt jsou asi cenove mimo

doufam ze jsi to nevzal jako privydelek :)
Nikon D3 prodano -> Hasselblad 503 CX, D300 + nejaka skla, Mamiya 645, Fujifilm Neopan 100 Acros, Fujifim Velvia 50
Jan_Tomanek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jeremy07 22. 6. 2011 13:14

:-)) Nene, to focení jako přivýdělek jsem opravdu nevzal, tohle je zcela mimo můj obor a fušovat do řemesla profíkům opravdu nechci. Je to eshop mojí manželky, má moc pěkný věci, když to lidi vidí na vlastní oči, 8 z 10 si to koupí, proto bysme to chtěli mít i co nejlépe nafocený na eshopu. Další možnost byla to dát profíkovi, aby nám to nafotil, ale jelikož se sortiment mění a jsou nové věci, to bysme se nedoplatili.. :-( Proto se to chceme naučit tak nějak sami, ale nemáme s tím zkušenosti. To spíš manželka je na takový věci šikovnější. Proto bych chtěl pro níc co nejvíc informací sehnat, dát hlavy dohromady, zdejší praktické rady uplatnit a výsledek se snad dostaví. Největší vědu vidím holt v tom osvětlení... To budeme muset pořešit. KDyž si zadáš do google název toho foťáku co píšu výše, vyjede ti ta recenze. Tam jsou ty možnosti i nemožnosti vypsaný, moc možností asi opravdu nemá.. Ale něco manuálního tam je, např. to AV apod. :-) Apropos, ještě jde o jednu věc, jak vyříznout fotku tak, abych jí vložil na bílé pozadí, jde to vůbec technicky? :-)
jeremy07
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jan_Tomanek 22. 6. 2011 13:31

fotku vyrziznout lze, zalezi na pouzitem softwaru (ale to uz se nebavime o nejakych jednoduchych softwarech za par koru Zoner, Lightroom), samotne vyriznuti neni takovy problem jako nasledne upravy aby se tomu objektu vratila nejaka plasticita ktera se vyriznutim ztrati
Nikon D3 prodano -> Hasselblad 503 CX, D300 + nejaka skla, Mamiya 645, Fujifilm Neopan 100 Acros, Fujifim Velvia 50
Jan_Tomanek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tinkao 22. 6. 2011 13:36

Světelný alias difúzní stan bych zatím neřešila, to se sice na produktovou fotku používá, ale musel bys právě mít k tomu nějaká světla a to už není jen tak. Světelný stan je dobrý hlavně k tomu, že dáš do něj šperk, nasvítíš, a i když máš bílé pozadí, šperk je prakticky bez stínu, což vypadá dobře a zjednodušuje to i práci v případě složitějších grafických úprav. Zatím bych se soustředila na to ovládání foťáku - Av, kompenzace expozice, vyvážení bílé. Najdi si místo ve stínu a epxerimentuj. Můžeš investovat do odrazné desky a difuzeru, na makro ti stačí malé 30 cm desky. Manželka ti podrží z jedné strany difuzer (tím získáš měkčí světlo) a z druhé strany může držet odraznou desku (tím se prosvětlí stíny, které tam přeci jen trochu budou). Jinak, vyříznout produkt a dát ho na jiné pozadí samozřejmě jde, a někoho to i baví, mně ne, já si to radši co nejlíp vyfotím, abych pak nemusela ve Photoshopu nic vybírat, pro mě to je pruda :-)
tinkao
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jeremy07 22. 6. 2011 13:46

A kde bych mohl tyhle věci, co jste popsala prosím dobře koupit (odrazná deska, difuzer). Přeci jen bych pak chtěl vytvořit i ty fotky bez stínu, jak popisujete, vypadá to lépe. Tudíž podobná otázka :-) kde pořídit daný světelný stan plus případná ta světla? A jak to finančně vychází. Nicméně asi bych začal těmi jednoduššími kroky :-)
jeremy07
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod E-Ryc 22. 6. 2011 13:59

ebay, dealextreme, v nejhorsim pripade treba u skody ;)
E-Ryc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tinkao 22. 6. 2011 15:20

Nebo Aukro, tam jsem koupila jak stan, tak odrazné desky (desky vyjdou kolem 500, často jsou jako 5 v 1, difuser stojí možná i míň, stan teď nevím). Se světly zatím neporadím, nemám zkušenost. V tom stanu fotím sporadicky, jako zdroj světla mi slouží sluneční světlo, experimentovat se dá taky s různými lampičkami, ale to chce fakt stativ, protože tam vycházejí dlouhé časy. Stan je dobrý, když člověk fotí sám, odpadá, kdo bude držet desky, i když já si větš. nějak poradím (difusér přichytím na šňůru kolíčky, desku držím jednou rukou, foťák mám na stativu a druhou rukou ho ovládám :-) Ještě jsem zapomněla zmínit, že použitím difúzního stanu nebo difuzéru se eliminují lesky, takže je to zvlášť vhodné na focení šperků. Tady něco o focení ve stanu: http://www.fotografovani.cz/art/fo_tipy ... -stan.html

-- 22. 6. 2011 16:25 --

Jinak se omlouvám za tykání, nějak mi to samo leze do pusy (klávesnice)...
tinkao
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vasp 22. 6. 2011 18:02

Bezestinovy stan bude stat cca od 1000,-Kc ( zalezi na velikosti, 50cm bude na drobne predmety bohate stacit ), takze to oproti odrazne + difuzni desce o moc draz nevyjde, vzhledem k pouziti stativu a foceni nehybneho predmetu by nemel byt problem s delsim casem, takze na nasviceni by mela stacit trvala svetla - at uz stavebni halogeny ( zhruba 1000,-Kc svetlo + stojan - zalezi na "akci" ) nebo trvala studiova svetla ( set dvou svetel se stojany bude od 3500,-Kc ), kde je vyhoda jednak presneji definovane "barvy svetla" a druhak lepsi moznosti pouziti dalsiho prislusenstvi ( destniky, barevne filtry..... ). No a v nejhorsim se to da svitit i dvemi stolnimi lampami se 100W zdrojem... Jestli se investice do vybavy vrati si uz musis posoudit sam... :-)
vasp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jeremy07 22. 6. 2011 21:14

Všem moc děkuji za rady. Našel jsem si už na internetu nabídky, kde prodávají uvedené pomůcky pro osvětlení. Jinak se můžete podívat na stávající fotografie na našem e-shopu www.earrings.cz a budu rád, pokud mi k tomu řeknete Vaše odborné názory.. :-) Zaměřte se prosím na fotografie s bílým pozadím, jsou tam některé s tmavším pozadím, na nich se zatím pracuje. Pokud byste měli i jiný postřeh k eshopu, klidně mi řekněte. Tykání mi nevadí, naopak, je to méně formální :-)
jeremy07
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jeremy07 23. 6. 2011 09:03

Zdravím,

tak jsem našel obchod, kde mají tento difuzer: http://www.kronium.cz/led-svitilny-feni ... d_262.html (ale nevím, jestli je to přesně ono, co si mám pořídit, možná k tomu ještě něco bude potřeba) a pak možnost koupě odrazné desky 5v1 např. zde http://www.phototools.cz/detail.php?pro ... ne-desky-2.
Je to takto myslíte dostačující? Případně ještě koupit stan?

Ze stativů k mému foťáku lze toto pořídit:

http://stativy.heureka.cz/sony-vct-r100/

http://stativy.heureka.cz/sony-vct-r640/

http://www.nejlepsiceny.cz/stativy/sony-vct-tk1.html

Který z těch tří byste doporučili? Ten nízký asi nemá smysl, že? Potřeboval bych nějaký, který mohu sklopit dolů, tzn. foťák nasměrovat na místo, kde budou náušnice, šperky. Dělá se to tak nebo mám "naivní" představu? :-)
jeremy07
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vasp 23. 6. 2011 09:48

difuzer je neco jineho... v odrazne desce 5v1 mas 4 ks ruznych odraznych ploch - cerna, bila, stribrna, zlata a jednu zakladni difuzni - to je ten difuzer, ktery tu byl zminovan...
na stejnem obchodu je i ten bezestinovy stan - http://www.phototools.cz/detail.php?pro ... ny-a-stoly

stativ k tvemu fotaku lze poridit jakykoliv, musi byt jen dostatecne pevny ( coz u tveho fotaku ted nebude az tak problem, ale kdybys chtel casem poridit jinej, tak uz je to na zvazeni ) a spis vyssi ( pohodli pri praci ), jen pocitam, ze bez loga sony bude levnejsi :-)
vasp
Návštěvník

Další stránka