Jsem také pouze amatér, ale něco podobného mi už několikrát napadlo. Nechtěl bych se tím živit(a určitě na to nemám), ale jak píšeš "pokrýt tak část nákladů" na techniku.
Jde asi o to, jaké máš možnosti a kolik času tomu můžeš věnovat. Já bych se např. nerad stal otrokem fotoaparátu jenom proto, abych ho zaplatil. To raději pořídím kompakt a budu se více věnovat přítelkyni. Mezi amatérem a profesionálem je jeden zásadní rozdíl. Jaký? Amatér může, ale profesionál musí. Dostal, nebo dostane za to zaplaceno.
Použitelný mi přijde bod 1. Z části 2. Když někoho ukecáš, nebo máš známé. 3 a 4 pokud jsi dostatečně zkušený. Začal bych u přátel a známích a doufal, že mě doporučí i neznámím za "něco do kapsi". Na zbytek bych raději zapoměl, na to jsou tady jiní, vesměs profesionálové, nebo lidi, co opravdu "UMÍ". Ve fotobance se asi moc vidělat nedá, navíc tvé fotky nemusí vůbec přijmout a nabízet k prodeji.
Určitě bych zřídil webové stránky. Ukázat se světu je v době wedu základ. Vyplatí se jim věnovat dostatek času při navrhování a hlavně zvolit zkušeného, nebo šikovného programátora a spolehlivého poskytovatele domény. Nezanedbatelnou roli hraje i název stránek. Určitě se vyplatí doména prvního řádu. Např.www.kaeo.com. Něco to stojí, ale stojí to za to.
Jinak jsem stejného názoru jako E-Ryc.
Na fototechniku si raději přividělám jinde. Já to dělám tak, že chodím do práce pokud to jde v sobotu( tak 2-3x za měsíc na 6hod.). S příplatkem za přezčas to dělá 800-1000kč neto(prostě nic moc, ale makám rukama). To mi pokryje náklady za techniku a výletování za focením až až. Bohužel to má i druhou stránku. Sobotní rána, která bych mohl věnovat focení jsou pro mě pracovní. Ale jinak to prostě nejde.
Chci jen naznačit, že dobrých fotografů je víc než nadbytek a většina amatérů se prostě nechytne. Ať jsou dobří jak chtí. Fotografování zabere obrovské množství času a nálokdo ho dneska má. Nelámal bych to přes koleno.
Uvažuji asi tak, že nás stejně politici prožerou. A budeme mít dofoceno.
Ale vážně. Když vezmu cenu průměrné amatérské fotovýbavy čítající : tělo, 2-3 objektivy, stativ, filtr-y, stativ, blesk, brašna, batoh, PC a monitor, software, bavíme se o nějakých 50-70 tis.kč. Skoro každý z nás má auto. Jeho cena klesá každým rokem o nějakých 20-30tis.kč. Samozřejmě než dosáhne "své" ceny, která se už tolika nemění a náklady na provoz prevyšují cenu vozu. Pokud přemýšlím o prodeji a výměně vozu za novější, řeknu si" vydrží mi ještě 2-3 roky?" odpovím si sám. Musí. Rozvodový řemen, brzdy, pneumatiky, svíčky, baterie, povinné ručení. To všechno, pokud koupím ojetinu budu muset během roku vyměnit. V tom lepším případě. V tom horším se auto za 3-4 měs. zastaví a oprava bude hoodně drahá. Nebo zjistím, že je kradené a zabaví mi ho,....Raději si dám do pořádku své stávající a za ušetřené peníze si pořídím fotovýbavu. Manželka, nebo přítelkyně to musí pochopit. Pokud ne, nemá to s ní cenu, protože z Vás sedře kůži. Ale protože jsou mezi námi i fotografující ženy a dívky( mnohdy velice šikovné), pro ty platí opak toho všeho. Hučet do manžela, nebo přítele, ať si nechá svojí popelnice ještě chvíly a za ušetřené peníze udělá radost Vám. Za to mu ho pusťte na pivo, nebo po něm pár let nechtějte aby se neotáčel za jinejma kočkama a všichni si zafotíme až nás to nebude bavit.
Dost jsem vykolejil, ale připadá mi to související s tématem. Je to jen jedna z možností, jak ušetřit. Nebo přestaňte žrát, jsme stejně národ obézních tvorů a za dietu si nakoupíme fotovýbyvu

.A ještě udělám něco pro zdraví.