Autorske pravo k fotkam

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod 4daPeace 11. 12. 2010 17:49

Pozadal jsem o fotoakreditaci na jednu akci, dostal jsem ji, nafotil jsem si to, vybrane fotky dal k prezentaci na FB/web, odkaz jsem poslal organizatorum. Defakto to takhle delam pokazde.

Jednou mi od organizatoru prislo: Nebyl Vám udělen souhlas s uveřejňováním těchto fotografií. Na všechny fotografie umělců spadají autorská práva a není možné bez našeho svolení tyto uveřejňovat!

Co to? Jsou to prece moje fotky umelcu a spadaji na ne moje autorska prava, ne? Navic, kdyz vyfocene osoby fotky videli a nemeli s jejich zverejnenim zadny problem. Ma organizator, ktery ty umelce zaplatil a privedl na akci, takoveto pravo k mym fotkam?

Diky
4daPeace
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 11. 12. 2010 20:16

toto by zaujimalo aj mna... v pripade, ze chce fotograf pouzit fotky na zarobkovu cinnost (dalej ich predavat), tak limity pochopim - tam moze manager umelca / usporiadatel urcit presne mantinely (bolo vobec urcene, na co sa smu pouzivat? - napr. na webe usporiadatela/skupiny/managera).... ale ak su len na vlastnu prezentaciu, tak je to skor o ich vlastnej "blbosti", lebo pomoct to moze aj im a este k tomu "gratis" :hm
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bob&Dave 11. 12. 2010 22:20

Tak autorske pravo ma samozrejme autor - fotograf. Jina vec je, kde a za jakych podminek byly nafoceny. Pokud se jedna o dokument z verejne akce - nemuze vam nikdo nic, ani kdyby na nich byla naha vereska (pokud se svlikne uprostred vaclavaku). Pokud se jednalo o soukromou akci, musite mit souhlas tech osob, pripadne poradatele.
Napr. nemuzete v atelieru vyfotit modelku a pak ji pouzit na cokoliv a kdykoliv. Vetsinou (pokud neni uplne blba) se podepisuje souhlas na konkretni kampan v konkretnim mediu.
A kdyz si Vas pozvu na svatbu (promoci, vecirek) jako fotografa, nemate pravo to nikde zverejnovat. Samozrejme autorska prava jsou Vase, ty vam nikdo neveme.
Bob&Dave
Kolemjdoucí