Jakou zrcadlovku?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod houbacz 30. 5. 2008 12:50

Ahoj
Chci si nechat poradit jakou zrcadlovku do začátku. Do teď jsem měl jen kompakty a poslední co mám půl roku tak je superzoom Panasonic DMC-FZ8
Pprosím o rady předem díky
houbacz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kelav 30. 5. 2008 13:43

Tyhle otázky jsou šílený :-) Jak na ně odpovědět? Být tebou, tak si pročtu spousty recenzí, a podle toho se rozhodni sám. Nenapsal jsi nám sem co fotíš, jaké máš záměry. Jiné požadavky budeš mít na foťák, který použiješ na rodinné výlety a jinné na umělecké fotky. Jiné požadavky bude mít táta od rodiny na výletu a jiné fotograf fotbalového utkání na Slávii :-D

Předpokládám, že jsi doposud cvakal fotky na svých výletech, ať už s rodinou nebo ne. Pokud budeš fotit to samé, s rodinou na výletech, případně děti, spokojíš se se základním objektivem, ne zcela kvalitním hledáčkem (tím myslím světelnost) tak Ti stačí nějaký entry-level (Canon 400D, 450D, Pentax 100D, Nikon D40, D40x, D60).

Pokud ale budeš chtít časem fotit nějaké "lepší" fotky a za tímto účelem budeš případně rozšiřovat svou sbírku objektivů, tak ti doporučím zrcadlovku o třídu výš.

Jen věz, že Nikoni D40, D40 a D60 nemají v těle ostřící motor, tudíž musíš kupovat objektivy s vlastním ostřením, tzv. AF-S objektivy.

Canon ani v základních modelech zrcadlovek tohle mínus nemá.

Zkrátka sem napiš něco víc, cenový strop, co bys chtěl přikupovat dále, co rád fotíš apod. Napsal jsi to moc abstraktně. To je jako bych napsal, chci auto, poraďte mi prosím :-)
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houbacz 30. 5. 2008 14:12

No vida já ani nevěděl na co se ptát :) ale s tvého příspěvku už si asi dělám představu.

- co chci fotit?
-- No jelikož jsem i "táta od rodiny" tak samozřejmě i fotky na výletech ale chci zkusit i "lepší fotky"
Mám informační portál a zatím mi fotí akce kamarád ale asi to nepůjde do nekonečna takže focení akcí jak venku tak uvnitř (různé recesistické běhy, kácení máje, kouzelnické šou, ...)
Dál bych chtěl zkusit i portréty, krajiny, makro a architekturu + další

- cenový strop
-- co se týká ceny tak asi něco jako když si kupuji PC nejlepší poměr výkon/cena ale nemusím mít naprostou špičku myslím že mi takový nějaký střed bude stačit

- přikupování
-- rád bych abych si prozatím vystačil se základem ale samozřejmě počítám s tím že bych si něco přikoupil
nevím co je výhodnější jestli jak píšeš tělo s ostřícím motorem nebo bez

díky
houbacz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ypres.bass 30. 5. 2008 14:16

houbacz píše:- přikupování
-- rád bych abych si prozatím vystačil se základem ale samozřejmě počítám s tím že bych si něco přikoupil

to rád přikoupil jsem poznal po několika dnech

podle toho cos říkal že chceš fotit, tak budeš mít stejné pocity jako já - na tyhle akce ti seťák nepostačí - min 28-80, ideálně asi 18-135
www.stanislavkolarik.cz
ypres.bass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 30. 5. 2008 14:36

houbacz píše:No vida já ani nevěděl na co se ptát :) ale s tvého příspěvku už si asi dělám představu.

- co chci fotit?
-- No jelikož jsem i "táta od rodiny" tak samozřejmě i fotky na výletech ale chci zkusit i "lepší fotky"
Mám informační portál a zatím mi fotí akce kamarád ale asi to nepůjde do nekonečna takže focení akcí jak venku tak uvnitř (různé recesistické běhy, kácení máje, kouzelnické šou, ...)
Dál bych chtěl zkusit i portréty, krajiny, makro a architekturu + další

- cenový strop
-- co se týká ceny tak asi něco jako když si kupuji PC nejlepší poměr výkon/cena ale nemusím mít naprostou špičku myslím že mi takový nějaký střed bude stačit

- přikupování
nevím co je výhodnější jestli jak píšeš tělo s ostřícím motorem nebo bez

díky

Tak jak tu píšeš, co chceš fotit... tak to vidím na nějaký Canon 40D, nebo Nikon D80. To jsou kvalitní těla, na které si budeš moct přikoupit časem i objektivy podle svého gusta (na portréty, makro, krajina, apod.) Určitě časem budeš potřebovat i externí blesk.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houbacz 30. 5. 2008 16:05

kelav píše:... tak to vidím na nějaký Canon 40D, nebo Nikon D80. ...

No tak něco levnějšího by tam nebylo?
Nechce se mi za první zrcadlovku dávat skoro 30K
houbacz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ypres.bass 30. 5. 2008 16:54

houbacz píše:

z toho levnějšího, co se může dle mého rovnat zde zmíněným - Pentax K10D
www.stanislavkolarik.cz
ypres.bass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Boyda 30. 5. 2008 17:00

houbacz píše:

Tak predtim jsi psal, ze nechces zadnou spicku, ale stredni tridu,... a 40D, resp. D80 je stredni trida... koupil bych nakou lepsi amaterskou zrcadlovku na tvem miste, bud od Canonu (400D nebo novej 450D), Nikonu (ten ma ale low-end bez ostriciho motorku jak uz bylo zmineno, takze leda ten D80, coz je dobrej kousek:)), popripade od Olympusu E-510, nebo nakej Pentax( K200D). Procti si to vse na internetu, ohledne objektivu si asi budes muset vystacit se zakladakem, nebo koupit do zacatku nakej sirokorozsahovej. Psal si zee chces fotit taky architekturu, krajinu nebo makro a na to jsou celkem rozdilny skla, takze to asi planujes az do budoucna...

Jo, to je fakt, nebo jak pises ypres.bas tak se koukni po Pentax K10D, ten uz ma sice novyho nastupce K20D, ale je to super fotak a ted ho sezenes vyhodne.
Do what you like, and like what you do.
Boyda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houbacz 30. 5. 2008 17:59

No tak nevím pro co se rozhodnout... pročtu nějaké recenze ... pak dám vědět k čemu se chystám a ještě to tady proberu abych neudělal nějakou blbost
houbacz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 30. 5. 2008 19:25

houbacz píše:No tak nevím pro co se rozhodnout... pročtu nějaké recenze ... pak dám vědět k čemu se chystám a ještě to tady proberu abych neudělal nějakou blbost
Doporučuji nějakou značku, která se DSLR vážně zabývá a má v tomto ohledu tradici a dobré výsledky: Canon, Nikon. Levný je Olympus, ale nabízí dobrý poměr cena/výkon. Pentax má na rozdíl od ostatních odopnost proti vlhkosti i u levných modelů; na druhou stranu se svou starou DSLR Canon 50e jsem fotil v opravdu vydatných deštích a vytrvale sloužila dokud jsem ji neprodal. Sony je úžasný výrobce televizorů, mp3, ..., ale pokud jde o prozatimní DSLR, dívám se na ně střízlivě. Konkrétně bych Vám doporučil Canon EOS 450D. Je to úžasný foťák, kterému k dokonalosti chybí jen větší grip a kovové tělo, ale fotografie dělá úžasné. Nikon D60 je o půl třídy níže, ale to vůbec neznamená, že by to byl špatný foťák (o absenci motoru v těle jste už slyšel, ale myslím, že to není nijak velká závada). Koneckonců je také podstatně levnější než Canon.
A naposled: Canon a Nikon podávají nejlepší výsledky při fpcení do JPEG. Fotíte-li do RAWu (pokud nevíte co je to formát RAW, mrkněte na http://www.fotoroman.cz), rozdíly se do jisté míry stírají.
A opravdu naposled: I když Vám někteří "experti", i třeba v dobré víře, budou tvrdit, že ta která DSLR je úplně tragická, nebo že seťáky jsou naprosto nepoužitelný, berte to trochu s rezervou :-!
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 30. 5. 2008 20:12

Jak Čerbák to tu napsal hezky. Je to tak, v dnešní době už i ty nejlevnější modely zrcadlovek dovedou dělat dobrý fotky. Nemluvím tu o vlastní invenci, kterou je třeba při focení do fotky dát.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 30. 5. 2008 20:43

kelav píše:Jak Čerbák to tu napsal hezky. Je to tak, v dnešní době už i ty nejlevnější modely zrcadlovek dovedou dělat dobrý fotky. Nemluvím tu o vlastní invenci, kterou je třeba při focení do fotky dát.

Díky, na druhou stranu v určitých situacích je o desetinu rychlejší AF, nebo o fous "intuitivnější" (jako by to šlo měřit) ovládání otázkou mezi povedenou a nepovedenou fotkou. Určitě všichni znáte ten okamžik, když fotíte svou nemilejší polovičku a ona se usmívá, poslušně udržuje oční kontakt, směje se Vašim narážkám a laciným fórkům. A pak se na Vás podívá přesně tak, jak byste ji chtěli mít zvěčněnou, přirozenou, usměvavou s leskem v očích a tím nepopsatelným způsobem, díky kterému ta fotka nevypadá tuctově. A ten okamžik trvá desetinu vteřiny, někdy i méně. Jak říká Panasonic "na všem záleží" :tleskani BTW nekupuj si Panasonic 8-P
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Miloš 66 30. 5. 2008 21:03

Víc záleží na skle než na těle zrcadlovky co neprojde sklem to ani sebelepší tělo nevyfotí. Podívej Jaká skla budeš potřebovat a pak se rozhodni.Také by ti měla vyhovovat ergonomie aparátu,co kde je a jak umístěné.U nikonů D40 - D60 není motorek v těle,myslím,že to nevadí už i tamron začal dávat motory do objektivů a sigma je dává déle.Levný a kvalitní objektiv neexistuje vyjde konpromis...
Miloš 66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 30. 5. 2008 21:51

Tak to bezesporu, ale přeci jen vybrat si kvalitní sklo už vyžaduje trochu více znalostí a je lepší, když desetitisíce za objektivy vydává fotograf, který ví co chce. "Náš" tazatel má zatím zkušenosti jen s kompakty, takže možná bude chtít širokorozsahový zoom, jako je Sigma 18-200 OS, nebo Nikkor 18-200 VR, nebo ho nadchne hraní si s hloubkou ostrosti a koupí si pevnou padesátku se světelností F1,8, ale to myslím teď není na pořadu dne. Souhlasím s tvrzením, že objektiv je často důležitější, než DSLR (a často i dražší).
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houbacz 31. 5. 2008 13:14

Tak jsem se díval na olympusy a co byste řekli na toto?
http://www.megapixel.cz/olympus-e-510-dz-kit
houbacz
Kolemjdoucí

Další stránka