Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar. 16. 5. 2025 21:50

Z8, což je ekvivalent D850, stojí zhruba o 1/4 více. A skla mne nezaujaly.

Aktuálně jsem koupil Voigtlander 15/4.5, zítra ho jdu otestovat na Strahov. Takhle by měl vypadat Nikon, mám na mysli rozměry, hmotnost a provedení.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 17. 5. 2025 09:08

Čelní torzo budovy ze zrušené VTK aglomerace (duben 2024). Občas padají cihly na hlavu. Podnikatel, vizionář a mecenáš umění Jan Světlík zvažoval z onoho torza udělat kavárnu s galerií. Snem či slibem nezarmoutíš. :-)
Obrázek
50R | GF63
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 17. 5. 2025 10:12

Pěkný industriál. Nevyšlo by to lépe v barvě ?

Jinak test Voigtlanderu 15/4.5 vyšel nad očekávání dobře. Takže asi začnu řešit, co s těmi ostatními širokými skly :-).
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 17. 5. 2025 10:19

pemar. píše:Z8, což je ekvivalent D850, stojí zhruba o 1/4 více. A skla mne nezaujaly.

Aktuálně jsem koupil Voigtlander 15/4.5, zítra ho jdu otestovat na Strahov. Takhle by měl vypadat Nikon, mám na mysli rozměry, hmotnost a provedení.

Len to by asi Nikon veľmi rýchlo zavrel krám. MF sklo s cenoukou 800+ EUR nie je snom úplne každého fotografa.

Každopádne nech ti to dobre fotí!
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 17. 5. 2025 10:32

Který 15mm objektiv od Nikonu pro Z řadu je levnější (a ideálně při alespoň stejné optické kvalitě)?

Tohle je poctivý kus skla a kovu. Má jedno slabé místo, a tím je vinětace, ale DxO ji dobře koriguje.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 17. 5. 2025 10:35

pemar: profil "Film standard", cihlové odstíny selektivně zvýrazněné, odstíny nebe a zeleni naopak lehce potlačené.
Obrázek

EDIT: tohle je z března 2017. Neupravený raf, profil stejný. X-Pro2 s XF 35/2. Jinak, otisk obrazovky, proto je to neostré - platí i pro všechny předchozí ukázky, co tu dávám.
Obrázek

Komín "strakáč" šel dolů v roce 2019 v červnu (to jsem zrovna ležel se zlomenou páteří v nemocnici). A během COVIDu i krátce po něm pak všechny ostatní stavby byly zdomolovány. Nyní je tam průmyslový park plný nových hal.
Naposledy upravil wikxzen dne 17. 5. 2025 10:51, celkově upraveno 1
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 17. 5. 2025 10:51

wikxzen: oboje vypadá zajímavě.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 17. 5. 2025 11:16

Ze stejného dne 2017. Škoda, že jsem to už nestihl více zdokumentovat. Díky vysokým porostům se to dalo fotit prakticky jen v únoru, březnu, kdy listí stromů ještě nezahalilo pohled na aglomeraci z této výškové úrovně.
Obrázek
Obrázek

Kvůli mohutnému 101 metrů vysokému komínu "strakáči" se dokonce rozjely i demonstrace a petice v Ostravě na jeho záchranu před demolicí v 06/2019 se záměrem prohlášení za technickou památku - tou dobou to byl jediný nejvyšší cihlový komín v ČR. Nicméně, byl v takovém stavu, že jeho případné opravy, úpravy, aby se nerozpadl, by asi stály nemalé prostředky. A hlavně stál v místě, kde byly už několik let předtím naplánované developerské projekty, které posvětil průmyslník J. Světlík.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 25Paladin 17. 5. 2025 11:49

pemar. píše:Který 15mm objektiv od Nikonu pro Z řadu je levnější (a ideálně při alespoň stejné optické kvalitě)?

Tohle je poctivý kus skla a kovu. Má jedno slabé místo, a tím je vinětace, ale DxO ji dobře koriguje.

Ak dáš do podmienky len 15mm ohnisko. Tak žiaden :) Nie som si vedomý že by Nikon vyrábal 15mm pevné ohnisko.

Inak tento objektív by mi viac pasoval k Zf ako Z9.
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 17. 5. 2025 11:59

Není to tak disporoporční, jako třeba Voigtlander Ultron 28/2, je to podobné, jako Nikon 28/2.8.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 17. 5. 2025 14:01

Já jsem ho měl vyhlédnutý a byl vyzkoušet u Škodů, ale u širokáče bych nesnesl, že nejdou osadit filtry - pro mě nepostradatelná věc. Proto jsem ho nakonec nekoupil. Jinak souhlas, provedení, velikost, celkový pocit perfektní.
Asi jedinou reálnou a zajímavou konkurencí je Viltrox 16mm. Ale to je úplně jiná váhová a velikostní kategorie.
Mimochodem podobně dobrý pocit jsem měl z Voigtlanderu 20mm pro Nikon F. Vinětace také znatelná, ale jinak špičkové sklíčko.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 17. 5. 2025 14:16

Verze III, kterou jsem koupil je vybavena závitem pro šroubovací filtry o průměru 58 mm, což umožňuje snadné použití běžných šroubovacích filtrů, jako jsou ND, polarizační nebo UV filtry. Integrovaná sluneční clona je sice pevná, ale navržena tak, aby nebránila montáži filtrů. Tato verze je dostupná pro bajonety Sony E, Nikon Z a Leica M.

Jinak filtry jsou pro mne postradatelná věc, dost často je nemám s sebou, když by se hodily.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 17. 5. 2025 15:46

Aha, tak to mi uniklo, že filtry už jdou. Já bych právě pro širokáč bez ND a polarizáku víceméně neměl využití. Aspoň pro mé použití ultrawide skla. Ale chápu, často je to opruz ;-). Tak pak přihoď nějaké foto, jsem docela zvědavý.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 17. 5. 2025 16:20

Test z dnešního rána:

Obrázek

Moje standardní místo pro testování širokoúhlých objektivů :-). Velmi dobrý výsledek mám i na f5,6 a f11.

A na foťáku to vypadá takhle:

Obrázek
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 18. 5. 2025 07:29

landov píše:V piatok budem asi pol dna v Olomouci. Nejaká rada, čo si určite nenechať ujsť? Samozrejme foto.

V piatok poobede sme teda pobudli v Olomouci. Pekne mesto. Zobral som so sebou S9 + S20-60. Budu to take standardne cestovatelske fotky, ale niektore sa mi celkom pacia...
Obrázek
landov
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka