od Mikeczcz 13. 5. 2025 22:03
Tak jsem se po pár letech zalogoval a vidím, že mezi DSLR a MILC je veskrze dobojováno. Já měl možnost si nedávno zafotit s kompletním SONY gearem a stojím před otázkou co s tím. Doma mi sedí D750 a sklenářství, kompletně funkční, ale dneska už morálně za zenitem.
Nechci říct, že soňák zklamal, ale pro svoji potřebu jsem nepocítil takový rozdíl, že bych D750 chtěl rovnou poslat do koše. Nabízí se vlastně dva scénáře:
1) spolknou hořkou piluli, která mě stejně čeká a vzít něco typu A7iv nebo Z7ii se základním zoomem a něco udělat s technikou co mi leží doma. Damage cca 100k (chtěl bych 24-70 2.8 ).
2) double down na DSLR a upgradnout sklenářství na holy trinity. Damage cca 60k (v bazaru) a v klidu fotit dál. Případně upgradnout D750 na D850 za dalších ca 35k, tímpádem damage stejná, ale s neporovnatelným zasklením.
2.1) nabízí se samozřejmě varianta časem dokoupit Z tělo a FTZ redukci, ale nemám dojem, že by tenhle setup někdo dlouhodobě používal.
Další upgrade budu dělat zase tak za 10 let, za tu dobu se to všechno v pohodě zaplatí i po malých jobech pro známé a já pak nemám takové výčitky.
Když jsem projel pár vláken, tak se zdá, že všichni už skočili do MILC. Ale mně se pořád nějak nechce vyhodit staré sklenářství, které pořád dobře slouží. A v podstatě kromě AF a hledáčku nevidím na MILC nic v čem by D750 tolik zaostávala.
Za každou nasdílenou zkušenost budu rád.
Howg.