Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod milann88 30. 10. 2024 19:54

Pánově děkuji, musím říct, že ten čtenář mi udělal velkou radost, tohle jsou takové ty fotky, kvůli kterým chodíte fotit poměrně často a čekáte, kdy se objeví moment, který nemá vyfocený každý. Klidně by fotka jako taková mohla být i v některých ohledech lepší, ale ten specifický moment si hodně cením.

Obecně poslední dobou cítím, že jsem si ve street fotkách už o něco jistější, což jsem měl před pár lety jako málo pravděpodobné. Doufám, že zvládnu využít na příští dovolené, že mám teď trochu natrénováno. To mě přivádí k dotazu, nemáte nějaké osobní tipy na zajímavá místa v severním Vietnamu? Koncem listopadu se chystám do Hanoje a okolí :).

Zároveň trochu zvažuju, jak poskládat výbavu, asi pojedu s Fuji, klidně ještě nějaké objektivy dokoupím a v plánu je hlavně street a krajina. Zatím uvažuji nad širokáčem, momentálně mám Fuji 10-24, ale je ve hře výměna za 14 2.8, Touit 12mm nebo kdyby se objevil na bazaru tak ideálně Sigma 10-18. Zoom mám jasný Fuji 16-50mm je na travel super. Jako pevné objektivy budu brát asi Fuji 18mm a 33mm, to by mělo být fajn kombo na trhy a podobné věci. Ještě uvažuji dokoupit Fuji 90mm na portéty na ulici a kompresi perspektivy v krajině, plus uvažuji zkusit Voigtlander 27mm F2. Vidíte tam nějaké extra mezery?
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 30. 10. 2024 20:32

Otázka, chceš tú 10-24 vymeniť alebo doplniť?
Pretože považujem ten rozsah pre širokáč za ideálny.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 31. 10. 2024 07:04

Jednoducho jesen...
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod houghs 31. 10. 2024 15:18

milan88: Pro cestovatele, kteří milují komfort a čistotu, Hanoj asi moc nebude. V tomto ohledu je Danang nebo Saigon určitě lepší. Hanoj působí také mnohem skromněji, ale má úžasný, jedinečný, kolorit. Na street foto je to skvělá volba. A večer až do pozdních nočních hodin je na ulicích opravdu živo, takže dají se udělat i velice zajímavé noční snímky. Já teda na street foto moc nejsem, takže na svých fotkách to úplně nejsem schopen demonstrovat, nicméně všechny fotky z Vietnamu mám uploadované v galerii na Zoneramě.

Nejsem si úplně jistý tou objemnou fotovýbavou, to indikuje spíš fotovýlet než dovolenou. Ona ty sklíčka můžou být užitečná, pevná skla můžou být fajn i na ty noční fotky, ale nevím zda to stojí za to. To si musíš zhodnotit sám.

My měli na severu cíl Hanoi a Halong Bay. Nic víc. Ono také červenec není na cestování v této oblasti úplně nejlepší. Teď to může být jiné.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 31. 10. 2024 15:45

O street se snažím taky a moc se mi Milane nezdá ta představa o znatelném rozšíření počtu skel. Za mne je streetphoto buď o zoomu s širším rozsahem anebo naopak o koncentraci na jediné pevné sklo (styl Leica Qx), ale prohazování skel mi moc nefungovalo nikdy. Člověk má až příliš často nasazeno něco jiné, než by chtěl a je to dost na hlavu.

Trochu jiná debata je travelfoto obecněji, kdy člověk hodně fotí i krajiny, věci v městech a tak, street s lidmi má spíš jako doplněk. Pak už se trochu víc pracovat se skly dá, pokud jsi to ochoten nosit, ale má to i své háčky.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 31. 10. 2024 19:54

Já to zkusil jen s jedním ohniskem v Berlíně, Ttartisan 27mm na Fuji X-E2 a za mě super kombo. Inspiroval mě Milan, tak jsem taky zkusil něco podobného. Výsledek ... nevím no ;-)

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 1. 11. 2024 08:31

Houghs: další zmiňovaná města jsem lustroval a přišlo, že Hanoj by mohla mít víc genius loci a lépe se mi tam bude fotit, tak uvidíme. Dovolená za komfortem to být úplně nemá.

Tomáš: všechny zmiňované objektivy nejsou zamýšlené jen na street, tam toho nafotím nejvíc pevnou 27mm, ale 18 a 33 F1.4 se docela hodí, to se mi osvědčilo v lete na Sicílii, jeden zoom je samozřejmost a to krátké a dlouhé ohnisko jsou spis doplněk. Na druhou stranu to nevidím jako těžkou sestavu, po městě nosím batoh Tenba Fulton 14l, který asi budu brát i tam a s fotoaparátem přes rameno a zbytkem na zádech to je hodně v pohodě.

Noxx: za mě super, takové fotky mě baví vozit z výletů. Ten Mustang a chlapec v kostele mají super atmosferu. Jen malý tip, je škoda nechat jediné postavy v obrazu mimo ideální kompozici, když jsou blízko kraje snímku, tak to působí, jakože tam jsou omylem a přitom je to naopak, mířím na ty celky.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 1. 11. 2024 10:54

Takovej klasickej mobilní podzim během svižného vycházkování/běhání se psem (2,5 yo).

Obrázek

Výcuc průběžně vybírá iP13mini během nočního nabíjení mezi "doporučené fotky" v nativní apce Fotky. Jen jsem z toho vzal říjnové snímky. Já nemám čas se tou hromadou 2000+ fotek z 9. a 10. měsíce tohoto roku v telefonu sám zabývat. Zas mě dostihl typický problém - tzv. rychlocvakálismus.
:-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oldbas 1. 11. 2024 17:41

wikxzen: Hezký fotky. Snad se neurazíš, ale tohle jsou přesně ty fotky, které i mě opravdu baví fotit a kvůli nim často vytahuju foťák. Ale většinu bych s klidným srdcem smazal. Nechal bych tak 2, možná 3. Jinak do koše s tím. Alespoň já to takhle dělám. A za ty roky se mi i tak nahromadilo několik set fotek. Je to hrůza, když to skoro nic nestojí a je to hotový během mrknutí oka
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 1. 11. 2024 17:47

Když už jsme u toho podzimu, tak ještě něco málo přidám. Foceno mou snad nejoblíbenější kombinací, tedy D750 + Sigma 70-200/2,8 HSM II.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 1. 11. 2024 17:50

noxx_cz: za mě dobrá podívaná, mustang je vítěz. Tu fotku, kde jsou kola a sloupy kazí pohled do kamery toho kluka
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Róbert Štrauch 1. 11. 2024 20:58

Tiež sa pridám k jesennej pohode ;-)
Přílohy
A7402316-Edit_~2.jpg
A7402343_.jpg
A7402330-Edit_.jpg
Róbert Štrauch
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod wikxzen 2. 11. 2024 11:21

oldbas píše:wikxzen: Hezký fotky. Snad se neurazíš, ale tohle jsou přesně ty fotky, které i mě opravdu baví fotit a kvůli nim často vytahuju foťák. Ale většinu bych s klidným srdcem smazal. Nechal bych tak 2, možná 3. Jinak do koše s tím. Alespoň já to takhle dělám. A za ty roky se mi i tak nahromadilo několik set fotek. Je to hrůza, když to skoro nic nestojí a je to hotový během mrknutí oka

Naprosto v pohodě. S aktivním psem (a být k tomu na to sám) není úplně ideální scénář, abych s sebou tahal cokoliv většího než fotomobil. Tady má prioritu se proběhnout, udělat něco pro sebe a vyvenčit, tedy hlavně řádně unavit, toho malýho ďábla. A co není nadšený, když se na moment zastavím a začnu fotomobilem cvakat. Pro mě to také není ok, protože mě to vyvádí z rytmu a v těch dnešních dnech můžu snáz prochladnout, jelikož si ještě stále beru lehký oblečení na běh. Máme už pravidelné 2-3 trasy, dle počasí i pohody se volí jedna z nich, od 8 nebo 10 do max. 15 km poklusem i během. Naměřené to mám z mapy.cz a iPhone to taky zaznamenává.
Bez mučení se přiznám, že mě občas mrzí, když zrovna v tu chvíli, kdy je fakt pěkný světlo, zajímavý podzimní barvy a celkově dobrá scéna, tak mám s sebou jen ten telefon. Na druhou stranu se od toho odprostím a kvituju tu možnost to sejmout v rychlosti fotomobilem - vzniká tím i jakýsi archív vzorků, které pro příště cvaknu něčím lepším. Třeba za rok. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 2. 11. 2024 12:31

Wixzen - zrovna na tohle není marný nějaký kompakt s rozumným snímačem, tedy na focení dost stylem mobilu, ale prakticky kapesní. Styl Ricoh GRIII v APS-C, případně něco s výměnným sklem v kombinaci s pancake jako Fuji X-E4 či nově X-M5, u MFT pak třeba PEN E-P7. A případně dnes i něco jako Lumix S9 ve fullframe.
Ono se to poskládat opravdu malé, ale přitom už s kvalitou výstupu i pro poměrně velké nároky. Problém je pořád pokud by člověk chtěl řešit více skel, tam už se od toho mobilu dostane velikostí úplně jinam, ale pro jedno ohnisko s vysokou kvalitou obrazu to dnes už “kapesně” jde. Minimálně do kapsy od bundy absolutně bez problémů, ale některé alternativy (GRIII) jsou i v úrovni kapsičky od košile :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 2. 11. 2024 18:25

S9 + S 20-60
Obrázek
landov
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka