Pomer zvetseni APS-C a makro objektiv?

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod durandal 3. 4. 2008 19:04

Ahoj vsichni, mel bych jeden dotaz, mam Canon 400D a k tomu objektiv Canon EF 100 2,8 makro. Jak vsichni vite, je i na full size, ale mam jeden dotaz. Vsichni vsude (časopis Digifoto atd.) píšou, že na APS-C bych měl dostat obraz 1,6 krat větší než ve skutečnosti. No koukal jsem na pravitko zkrz něj a vidim 2,2 cm, což je delka snimače, ne? Takže mam zvětšení jen 1:1. Je to tak?
Diky
Naposledy upravil durandal dne 3. 4. 2008 19:26, celkově upraveno 1
durandal
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 3. 4. 2008 19:14

Snímač ve 400D je 1,6x menší, než políčko kinofilmu. Tím se vlastně udělá výřez a tedy zmenší obrazový úhel. Objektiv se tedy chová, díky velikosti čipu, jako by měl ohnisko 160 mm.

Mrkni na http://www.fotoradce.cz/vybirame-objekt ... enosti.php
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod durandal 3. 4. 2008 19:24

Jojo, to je mi jasne, jen me prekvapilo, ze to je jenom 1:1, kdyz vsude pisou neco jineho...vude pisou: diky crop faktoru se dostane na priblizeni 1.6 x vetsi atp. No tak nic:)
durandal
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 3. 4. 2008 20:05

To je přece jedno, poměr 1:1 znamená, že 1cm brouk bude na snímači mít taky jen 1cm. Nezáleží, jak je ten snímač velký. Akorát na APS-C bude zabírat větší část snímače, než na FF. Ale velký bude pořád stejně!
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod durandal 3. 4. 2008 20:10

aha, takze na full size bude tam bude vice okoli, ale na snimaci zabare 1cm...aha, no tak diky za vysvetleni. Tedy kdyz to dam na full size tak uvidim na svem pravitku 36mm, jo?Diky za vysvetlenou:)uz jsem fotil pravitko pro nazornost:)
Naposledy upravil durandal dne 3. 4. 2008 20:13, celkově upraveno 1
durandal
Návštěvník

Odeslat příspěvekod durandal 3. 4. 2008 20:15

Jo diky goleme, ja to pochopil z toho clanku od pana Pihana az po tuknuti vyse:)no jo, nemam u toho PC cele dny sedet:)diky vsem:)
durandal
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 3. 4. 2008 23:26

Kinofilm vykreslí při poměru 1:1 obraz velikosti kinofilmu, zatímco APS-C čip vykreslí obraz při stejném poměru (!) velikosti APS-C, tedy menší. Díky tomu dosáhneš virtuálně (o croop faktor 1,6) většího zvětšení, i když reálné zvětšení ze stále 1:1.
Canon EOS 30D, EF-S 17-85mm IS USM, EF 50mm F1,8 EF 70-300mm IS USM, Speedlite 550EX
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 4. 4. 2008 07:03

a presne pretoto si myslim ze makro 1:1 a podobne oznacenie je holy nezmysel .... jeto len zavadzajuce cislo.
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 4. 4. 2008 07:09

nie je to zavadzanie,...to by vyrobcovia objektivov museli menit ohniskove vzdialenosti a ine parametre na papiery a na objektivoch podla toho, ci budu nasadene na FF, 1,3/1,5/1,6/2x orezavajuci snimac (napr. zvacsenie by sa nezmenilo, lebo objektiv by skutocne zobrazil objekt 1:1, no na mensi snimac)......takto je to lahsie....navyse coskoro bude vacsina zrkadloviek mat FF snimac, tak nema vyznam to na par rokov menit.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cache 4. 4. 2008 07:18

Ondrej Bobek píše:navyse coskoro bude vacsina zrkadloviek mat FF snimac

LOL to si kde zobral? :) Aj keby sa do dnesnej cenovej kategorie "APS-C" zrkadloviek dostali FF snimace, tak komercia nepusti a vznikne nova kategoria super-lacnych zrkadloviek, ktore budu mat opat APS-C snimac :)
Priklad vidis na autach. Auta velkostnej kategorie "mini" mierne narastli (napr. si porovnaj Opel Corsa B a dnesny Opel Corsa D) a dali tak moznost vzniknut kategorii "super mini", do ktorej sa natlacil napriklad Smart, rozne tie male fiaty 500 ci Panda (Punto je uz vlastne velke auto dnes, pricom to bola mrnava hrca pred par rokmi), ci Kia Picanto..
Můj bože, to je budoucnost! Mí rodiče, přátelé, má dívka.. Už je nikdy neuvidím.. JUPÍÍÍÍÍÍ! (Fry s1e1)
cache
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 4. 4. 2008 07:18

Když se fotilo na kinofilm a na poloviční kinofilm a na 6x4,5 a na 6x6 a na 6x7 a na 6x9, makro 1:1 taky bylo pořád 1:1, já nevím, co vám vadí?

Prostě u zrcadlovek je tohle všechno exaktní a můžete si to spočítat, na rozdíl od kompaktů, kde vám napíšou "makro od 10 cm, supermakro od 2 cm" a víte stejně houbeles, jak to bude fotit.

To, že čipy s crop faktorem > 1 "zlepšují" makro proti fullsize (stejně jako ho zlepšoval kinofilm proti 6x9 :) ) je prostě jedna z jejich výhod, stejně jako prodlužování teleobjektivů (zatímco prodlužování širokáčů je zase jedna z nevýhod).
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod DavesMan 4. 4. 2008 08:34

Já to vezmu z jinýho úhlu, tak to durandal totiž možná myslel. Máme (čistě teoreticky) 2 zrcadlovky: jednu FF, druhou APS-C. OBĚ mají rozlišení 6 MPix (tj. 3000x2000px). Vyfotíme něco 22,5mm širokého a 15mm vysokého (abstrahujme od drobných odchilek v rozměru APS-C). Samozřejmě makro 1:1.
U APS-C nám to vyplní celý hledáček/snímač, u FF zůstane okolo místo. Čili, u APS-C jsem dostal fotku předmětu v rozlišení 3000x2000. U FF mi na samotný předmět "zbylo jen" 1875x1250px, zbytek je "bordel" okolo. Takže u APS-C mám detailnější obraz.
Samozřejmě ale je nutné brát v potaz, že pokud bych fotil něco 36x24, tak to 1:1 na APS-C nedostanu (ovšem tady není důvod trochu poodstoupit a zarámovat správně - to se obejde, narozdíl od ořezu a upsamplu, bez ztráty kvality).

P.S.: realita je samozřejmě jiná, protože 400D vs. 5D je 10 vs 12 MPix. atd...
Canon EOS 5D Mark II, Canon EOS 7D, EF 17-40mm f/4 L USM, EF 50mm f/1.8 II, EF-S 60mm f/2.8 USM Macro, Sigma 70-300mm APO DG Macro, Canon Speedlite 580EX II, Nikon CoolPix S51
DavesMan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 7. 4. 2008 09:01

Na rozdíl od Ondreje Bobka doufám a věřím, že APS-C tady ještě dlouho zůstane, přičemž dostupné FF variantě bych se z hlediska širokáčů a malého šumu nebránil. Nicméně, fotím hodně sport a díky cropu se s 70-200/2.8 objektivem dostávám na 300mm (Nikon). Kdyby nedejbůh zmizel formát APS-C, objektiv 300/2.8 by mne přišel na zhruba 3x tolik, tedy bratru nějakých 150K. Pro amarérské účely docela dost.
Ale to už jsme jinde, takže sorry za OT.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod USER47 7. 4. 2008 17:31

A nebo bys fotil na těch 200mm a zbytek by sis oříznul...ve výsledku by to bylo to samý jako s APS-C:).
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Návštěvník

Další stránka