Olympus vs. objektivy

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod bassjin 24. 3. 2008 17:43

Zdravím :)

Je možné použít na tělech řady E (E-510) i jiné značky objektivů,než jen ZD ??? :roll:
bassjin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 24. 3. 2008 18:34

Ano, např. Sigma vyrábí objektivy, přičemž cca 40 % i s bajonetovým uchycením pro Olympusy. Mrkněte se na http://www.sigma-foto.cz a do specifikací jednotlivých obejktivů, jestli jsou s Olympusem kompatibilní.
Canon EOS 30D, EF-S 17-85mm IS USM, EF 50mm F1,8 EF 70-300mm IS USM, Speedlite 550EX
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bassjin 24. 3. 2008 18:38

Díky za odpověď :-)
bassjin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Maročan 24. 3. 2008 20:13

Další, kdo vyrábí objektivy pro formát Olympusu je LEICA. Ale to je trochu extrém - trošku pro labužníky.

Olympus má objektivů docela dost, hlavně jsem četl, že by měl do konce roku přijít s 25mm/1.4 . To je sklo, které mi hrozně chybí.

Já jsem se rozhodl pro ZD 14-54/f 2.8-3.5 (schválně se mrkni, kolik něco podobného stojí u konkurence). A doplnil bych ho právě o ultrasvětelný pevný objektiv.
Foto: Nikon D3000 + Nikkor 35/f1.8 + Nikkor 18-70 DX; Canon G12
PC: HP 6550b + HP 6440b + Lenovo IdeaPad S10-3
Mobil: Nokia E52 black
Maročan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drAcOniS 24. 3. 2008 21:46

Nikon D80 + Tamron 17-50mm F2.8 XR Di II LD Asp.(IF) + Sigma 70-200mm F2.8 EX APO HSM
drAcOniS
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod kromec 25. 3. 2008 08:46

[quote="Maročan";
Já jsem se rozhodl pro ZD 14-54/f 2.8-3.5 (schválně se mrkni, kolik něco podobného stojí u konkurence). A doplnil bych ho právě o ultrasvětelný pevný objektiv.
CPU Zilog Z80 A/3,5 MHz, RAM 48 KB, ROM 16KB, grafika 256x192 bodů v 15-ti barvách,magnetofon ;) :)
kromec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Maročan 25. 3. 2008 09:29

Mě to nepříjde jako srovnávání nesrovnatelného. Srovnávám cenu objektivů pro dva různé systémy.

Nesrovnatelné by to bylo, kdyby Olympus šuměl tak, že by nebylo použitelné vyšší ISO. To se neděje :mrgreen:
Foto: Nikon D3000 + Nikkor 35/f1.8 + Nikkor 18-70 DX; Canon G12
PC: HP 6550b + HP 6440b + Lenovo IdeaPad S10-3
Mobil: Nokia E52 black
Maročan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 25. 3. 2008 18:13

Na DSLR Olympus mi vadí, že kvůli menším snímačům, potažmo kratším ohniskům, je velmi obtížné si pohrát s hloubkou ostrosti. Na FF je krásná HO i při cloně F4 (reálné ohnisko 70 mm), na APS-C už nepomůže ani F2,8 (reálné ohnisko 50 mm) a Olympus s 4/3 je na tom ještě hůře. Výhodou jsou levné double zoom sety. Nevýhodou je malý výběr (např. žádné sklo s ohniskem pod 20 mm po přepočtu a cenou pod 15 tis.; btw jeden má, ale stojí přes 50tis. a fisheye neberu jako klasický širokáč)
Canon EOS 30D, EF-S 17-85mm IS USM, EF 50mm F1,8 EF 70-300mm IS USM, Speedlite 550EX
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 25. 3. 2008 20:29

kromec píše:[quote="Maročan";
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 25. 3. 2008 21:04

[quote="Maročan";Mě to nepříjde jako srovnávání nesrovnatelného. Srovnávám cenu objektivů pro dva různé systémy.

Nesrovnatelné by to bylo, kdyby Olympus šuměl tak, že by nebylo použitelné vyšší ISO. To se neděje :mrgreen:o/quote]

Ono se děje něco horšího, má menší DR. A ten šum je taky znát.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 25. 3. 2008 22:18

Oproti ZD 14-54 nabízí Sigma 18-50mm s F2,8 v celém rozsahu (a levnější). Canon nabízí 28-135 IS USM (Nikon AF-S 24-120 VR), který je levnější a má navíc stabilizaci, rychlé ostření a podstatně nižší cenu.

Nemůžeš to Zuiko srovnávat s něčím jako jsou Canon 24-70mmL F2,8 USM, nebo Nikon AF-S 24-70mm F2,8 IF-ED D.

Šum DSLR olympus oproti APS-C není nijak viditelně horší. Pokud by měl Olympus objektivy, jaké bych potřeboval, neodsuzoval bych ho. V současnosti je ale jediným výrobcem (spolu s Panasonicem), který nemá ani pevnou světelnou padesátku. Tím myslím F1,4 a nižší. (moje padesátka má sice "jen" F1,8, ale i to většinou stačí)
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 26. 3. 2008 08:37

btw 25m 1.4f laica tam je ;-) (cca 800$) mas tam aj sigmu 30 1.4, 25m 1.8f ...., tak fakt nerozumim co ti tam chyba :)

njn ale tvoja padesatka ma kolko lamiel napriklad ;-). A tiez sa mi paci vyjadrenie kde ma olympus objektivy 1.4f a nizsie ( ja mam 1.8f ale to vacsinou staci) tak tebe staci 1.8f ale olympus musi mat 1.4f a nizsie?????

Nikdy nepochobyju otom ze papierovo vyjde lepsie sigma ako zuiko ale sry mna zaujimaju skorej realne fotky ako to co je na papieri .... (naco mi je f2.8 v celom rozsahu ked krezbu to ma od f4 tam kde zuiko ma us taku kresbu od 2.8f po 3.5f), otom ci ten canon je lacnejsi sa da dost polemizovat .... olympus je unas dost predrazeny ked zoberiem zuiko 14-54 v USA cca 400$ tak neviem neviem ci tam najdes ten canon za menej ako 400$ ...

stanovit limit presna na 20mm ked olympus ma 11-22 objektiv je tiez pekne zavadzajuce, ale co uz canonista nejak som si nato zvykol. Takcitak uz dost dlho je ohlesena 8-16 v najnizsej triede tak uz hadam prijde.... (tiez som nanu zvedavy) A ty preco nemas 20mm a vacsi sirokac ked pozadujes po olympuse aby ho mal????

Celkovo mam pocit ze tvoje vyjadrenia su typu "moj vyrobca vyraba tamto hemtanto co tvoj nema" ale koho to trapi???? ocividne ani tebe by to nechybalo, ked vidim tvoj zoznam objektivou ;-).
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 26. 3. 2008 09:08

No irmo i jako pentaxák se musím Jana Čerbáka zastat. Mě by nabídka Olympusu taky asi nestačila a to nemluvím jen o objektivech které chci časem dokoupit, ale i o těch, které už mám.
Nehledě na to, že ani nabídka těl není ucelená. Olympus má buďto amatérské modely, které by nevyhověly mým nárokům (ostření na úrovni 90. let, malý hledáček, jen jeden roler...), nebo rádobyprofi E-3, která by nevyhověla mé peněžence.
Nic co by padlo do segmentu trhu 40D a K20D.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 26. 3. 2008 09:33

njn a ponuka pentaxu ta uspokoji????

Ak tym ostrenim mas namysli tri body tak hej ... 2 kolecka versus 1 kolecko je dost o zvyku a verim taktiez by som sa nerad preucal na1 kolecko s 2 no to sme uz hodne mimo temu ...

A ano v tej kategorii cenovo nic olympus nema :(, ale som fakt zveda kam zaradis napriklad e-420 ci novu e-520 lebo funkciami az na jedno otocne koliesko uz asi pokrivaju strednu triedu ...

Kamaratovy co kupuje fotak do atelieru som taktiez nedoporucoval olympus ale skorej nikon/canon ..... olympus stale je vhodnejsi podlamna skorej na normalne pouzivanie + fotenie prirody nez atelier tam su lepsie canony/nikony najme preto ze vacsina ludi na VSMU kymenatografie maju canony nikony takze je tam vacsia sanca poziciavat si prislusenstvo a + to ze atelierove svetla su prisposobene na nikon/canon iba. (a toto je hlavny dovod!)
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 26. 3. 2008 09:58

E-520? To existuje? Pokud to bud epodobna evoluce jako e-420 vs e-410, coz se da predpokladat, tak to na veci nic nezmeni.

Nabídka Pentaxu mě plně saturuje, děkuji za optání :-)
S těmi ateliérovými světly si myslím nemáš pravdu. Ty co jsem viděl by fungovaly i s Pentaxem. Proč má asi nová K20D PC-konektor?
elho_cid
Návštěvník

Další stránka