Makro pro d80

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod basa333 22. 2. 2008 14:30

Jaké alternativy by k makro na d80 byly kromě nikkorů? myslím na různé redukce a m42 nebo jiná lacinější skla - viděl jsem toho spoustu, ale nějak se neumím rozhoupat... díky za rady
basa333
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 22. 2. 2008 14:48

ak nezalezi na vzdialenosti
- medzikruzky a lubovolny cca normalny objektiv 50mm (cim viac bude mat makro uz objektiv tym menej medzikruzkou potrebujes ;-) a cim vacsi sirokac tym vacsi ucinok medzikruzkov)
ak zalezi na vzdialenosti (fotenie hmyzu, pouzitie standartneho blesku)
- sigmy 105, 150, 180 makro 1:1
- dioptricke cocky (cim vacsii telobjektiv tym vacsi ucinok cocky) napr canon 250 D je vcelku podareny kus.

reverzne nasadzovanie objektivo nieje podla mojho gusta (problemi s clonou, prenasanim udajov atd), tazkopadne ...
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 22. 2. 2008 15:32

No dříve se na extrémní makro doporučovalo reverzně nasazený zvětšovací oběktiv. Třeba Apo Rodagon. Znamenalo by to reverzně ho přidělat k mezikroužkům, nebo měchu. Nikon má nejmenší bajonet, tudíš redukce na M42 nejsou.
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 22. 2. 2008 15:59

Redukce na m42 je na nikon možná, ale nebude to ostřit na nekonečno. Komu to při focení makra vadí, je to jeho věc.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 22. 2. 2008 19:18

basa333 píše:Jaké alternativy by k makro na d80 byly kromě nikkorů? myslím na různé redukce a m42 nebo jiná lacinější skla - viděl jsem toho spoustu, ale nějak se neumím rozhoupat... díky za rady /quote]

Jak velke, respektive jak male predmety hodlas fotit a jaky je tvuj cen. strop?
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod basa333 23. 2. 2008 01:47

no hlavně kytičky, mušky, motýlky, mechy, kůru, prostě přírodu, strop bych nerad definoval, jde mi spíš o to, abych neutratil víc než bude opravdu nutné. momentálně mám k dispozici d80 + nikkor 18-200
basa333
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 23. 2. 2008 02:37

elho_cid píše:Redukce na m42 je na nikon možná, ale nebude to ostřit na nekonečno. Komu to při focení makra vadí, je to jeho věc.h/quote]

Tak to se omlouvám. Je to tak.

Taky jsem používal předsádku Hoya +4D docela to ušlo a je to celkem skladné. Předsádky se ale ne s každým objektivem snesou. Proti mezikroužkům neubírají světlo.
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod basa333 23. 2. 2008 09:50

takže rozumná alternativa by mohla být buď nějaká slušná padesátka s mezikroužky nebo s předsádkou. mají mezikroužky za cenu redukce světla proti předsádce nějaké výhody?
basa333
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 23. 2. 2008 11:55

Přesádka je optický člen navíc. U některých objektivů může zhoršit kvalitu rozostření mimo pole hloubky ostrosti (clona už není v optickém středu). Není to ale tak hrozné, jak někteří tvrdí. Je dobré koupit apochromatickou. Prý se dělají i předsádky s dvěma členy.
Na delší objektivy, což je asi váš případ by měla být s méně dioptriemi (+2d). Já měl na svém Zuiku 35-70 +4D a bylo to perfektní.
Jde i o to, jestli tu malou hloubku ostrosti při použití předsádky využijete. Na focení kytek ap. stejně budete muset dost zaclonit a jste tam, kde byste byla s mezikroužky.
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikethemaddog 14. 5. 2008 19:14

Využiju tohoto tématu, abych se zeptál vás, profíků. Dostala se ke mě předsádka od Hoya +4, dal jsem ji na svůj objektiv AF-S Nikkor 18-135 ale objektiv nedokáže absolutně nic zaostřit. Chtěl jsem si dopřát trochu víc makra a nakonec to vypadá, že jsem to pěkně pohnojil. Kde je problém? Jsem amatér, tak se nedivte :D
Mikethemaddog
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Lemrouch 15. 5. 2008 09:15

Já pro začátek (abych zkusil jestli mě to bude bavit a jak to bude použitelný) koupil Kenko +3D, stála asi 400. Jak s N 18-70, tak s N 70-300 je celkem použitelná. Není to žádnej zázrak, ale aby jsi zkusil jestli tě to bude bavit je to OK.
U předsádek se nezhorušuje světelnost, ale klesá kvalita kresby a nejde zaostřit na nekonečno. U krátkých ohnisek (18mm)není zvětšení skoro znát, ale zase naopak u dlouhých (300mm) je šíře zaostření pár centimetrů.
Ideální je tak kolem 100-170mm.
Tady je podobné téma a jsou tam i nějaké fotky pro názornost:
http://forum.fotografovani.cz/read.php? ... 21,2576965
Lemrouch
------------------------------------------
NIKON D80, NIKKOR AF-S DX 18-70/3, 5-4,5 G IF-ED, NIKKOR AF-S VR 70-300/4,5-5,6 G IF-ED, METZ MB 58 AF-1N, SanDisk 2GB SDUltra II, UV Hama 67, Kenko +3D 67, Velbon CX-560, Naneu Alpha, LowePro EX160
Lemrouch
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lemrouch 15. 5. 2008 09:17

@Mikethemaddog
Zkus manuální zaostřední na nejmenším ohnisku, s tím by neměl být problém.
Lemrouch
------------------------------------------
NIKON D80, NIKKOR AF-S DX 18-70/3, 5-4,5 G IF-ED, NIKKOR AF-S VR 70-300/4,5-5,6 G IF-ED, METZ MB 58 AF-1N, SanDisk 2GB SDUltra II, UV Hama 67, Kenko +3D 67, Velbon CX-560, Naneu Alpha, LowePro EX160
Lemrouch
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikethemaddog 15. 5. 2008 17:21

Bomba, funguje to :D díky moc za radu. No ještě to pár let potrvá, než se naučím fotit :-)
Mikethemaddog
Kolemjdoucí