Dobrý den,
nedávno jsem si koupil ke své D40 nový objektiv, Nikkor 18-70. Objektiv jsem koupil z druhé ruky, ale před koupí jsem jej vyzkoušel, vše se zdálo být absolutně v pořádku.
Pak následovalo několik víkendových fotek, ze dne, byl jsem kvalitou nadšen.
Já ale fotím i v noci, lidi na party, diskotékách atpd. A zde je velký problém.
Objektiv téměr vždy špatně zaostří, pochopil bych to, kdybych fotil na široký konec, ale i když fotím portréty?
Vyzkoušeno mám, že na 18-35mm je to hop nebo trop, spíš, ale nezaostří, na vyšší ohniskovou vzdálenost se to zlepšuje.
A více méně je jedno, jestli fotím lidi, nebo noční fotku. Zkoušel jsem si na 18mm fotit v noci s bleskem svoje auto na parkovišti, ani jedna fotka v sérii (cca 30 nadělaných fotek) nebyla ostrá. Vždy špatně zaostřeno
A teď perlička na konec, při testování jsme nasadili objektiv na kamarádovu D70 a všechny fotky byly ostré jak břitva. Jedna za druhou.
Já to vůbec nechápu, ve dne foťák řeže jako břitva, fotky ostrý, jedna báseň, ale když fotím v noci, tak je téměř vše rozostřeno.
Pár technických detailů:
V noci fotím s bleskem SB 600, nastaveno iTTL, AF-ILL
Nastavení fotaku pro večerní focení:
AF-S (single)
AF area - Single area a vybrán středový bod pro ostření
Metering - center (Integrální měření se zdůrazněným středem)
závěrka: 1/40 - 1/80
ISO: 800
vyvážení bílé: Auto
Clona co nejvíce otevřená
Já už fakt nevím čím by to mohlo být, ve dne fotí suprově, v noci ne, už mě napadá snad, jen, že bude špatné tělo.
Jinak jsem si všiml, že objektiv má na bajonetu daleko více konektorů než setový objektiv 18-55.
Přikládám odkaz na ukázkové fotky v plné velikosti.
http://files.uloziste.com/9f0d3126b8428a04/
Prosím Vás touto cestou o rady, nápady, mám objektiv donést do servisu, nebo to může být tělem? Mám totiž pocit, že seťák 18-55 taky moc dobře ve stejných podmínkách už neostří, čímž mi z toho leze, že by to nebylo objektivama ale tělem.