Problém - špatné ostření u Nikkoru 18-70

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kelav 13. 1. 2008 21:49

Dobrý den,
nedávno jsem si koupil ke své D40 nový objektiv, Nikkor 18-70. Objektiv jsem koupil z druhé ruky, ale před koupí jsem jej vyzkoušel, vše se zdálo být absolutně v pořádku.

Pak následovalo několik víkendových fotek, ze dne, byl jsem kvalitou nadšen.

Já ale fotím i v noci, lidi na party, diskotékách atpd. A zde je velký problém.
Objektiv téměr vždy špatně zaostří, pochopil bych to, kdybych fotil na široký konec, ale i když fotím portréty?

Vyzkoušeno mám, že na 18-35mm je to hop nebo trop, spíš, ale nezaostří, na vyšší ohniskovou vzdálenost se to zlepšuje.
A více méně je jedno, jestli fotím lidi, nebo noční fotku. Zkoušel jsem si na 18mm fotit v noci s bleskem svoje auto na parkovišti, ani jedna fotka v sérii (cca 30 nadělaných fotek) nebyla ostrá. Vždy špatně zaostřeno

A teď perlička na konec, při testování jsme nasadili objektiv na kamarádovu D70 a všechny fotky byly ostré jak břitva. Jedna za druhou.

Já to vůbec nechápu, ve dne foťák řeže jako břitva, fotky ostrý, jedna báseň, ale když fotím v noci, tak je téměř vše rozostřeno.

Pár technických detailů:
V noci fotím s bleskem SB 600, nastaveno iTTL, AF-ILL

Nastavení fotaku pro večerní focení:
AF-S (single)
AF area - Single area a vybrán středový bod pro ostření
Metering - center (Integrální měření se zdůrazněným středem)
závěrka: 1/40 - 1/80
ISO: 800
vyvážení bílé: Auto
Clona co nejvíce otevřená

Já už fakt nevím čím by to mohlo být, ve dne fotí suprově, v noci ne, už mě napadá snad, jen, že bude špatné tělo.
Jinak jsem si všiml, že objektiv má na bajonetu daleko více konektorů než setový objektiv 18-55.

Přikládám odkaz na ukázkové fotky v plné velikosti.
http://files.uloziste.com/9f0d3126b8428a04/

Prosím Vás touto cestou o rady, nápady, mám objektiv donést do servisu, nebo to může být tělem? Mám totiž pocit, že seťák 18-55 taky moc dobře ve stejných podmínkách už neostří, čímž mi z toho leze, že by to nebylo objektivama ale tělem.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ilja2001 13. 1. 2008 22:41

O problémech se zaostřováním v kombinaci SB600 + 18-70 jsem hodně četl tady http://forum.grafika.cz/read.php?51,1796829
Speciálně tam někdo píše, že to zkoušel a nejmarkantnější je to právě v rozsahu 18-35.
ilja2001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milday 13. 1. 2008 22:55

Pokud to nebude rozdílným typem AF modulů:

Nikon Multi-CAM900 (D50, D70, D70s)
Nikon Multi-CAM530 (D40, D40x)

http://www.dpreview.com/reviews/nikond40/
Nikon D70s + Coolpix 5400
milday
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 14. 1. 2008 09:42

To Ilja2001: Díky to téma na forum mi pomohlo. Minimálně v dalším bádání. Ale vypadá to, že je to vlastnost objektivu.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KubaPa 14. 1. 2008 10:06

Jedné věci nerozumím. Ten foťák se tváří, že má zaostřeno a není tomu tak, nebo prostě fotíš a doufáš, že to zaostří? V tom prvním případě je něco špatně s foťákem, ve druhém s tebou :mrgreen:

Neměl jsi třeba přepnuto do režimu AF-C? To by k tomu mohlo přispět (v AF-S by tě foťák neměl nechat vůbec fotku vyfotit, pokud není zaostřeno)
KubaPa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 14. 1. 2008 10:59

KubaPa píše:Jedné věci nerozumím. Ten foťák se tváří, že má zaostřeno a není tomu tak, nebo prostě fotíš a doufáš, že to zaostří? V tom prvním případě je něco špatně s foťákem, ve druhém s tebou :mrgreen:

Neměl jsi třeba přepnuto do režimu AF-C? To by k tomu mohlo přispět (v AF-S by tě foťák neměl nechat vůbec fotku vyfotit, pokud není zaostřeno)
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 19. 1. 2008 19:08

Zdravím,
tak jsem chudší o D40 Kit a bohatší o D70 + Nikkor 17-70. Čekal jsem, že špatné zaostřování je záležitost slabšího AF u D40, ale omyl je pravdou. D70 s 18-70 se na širokých ohniscích (18-35) chová nevyspytatelně, tak jako s D40. Takže je to objektivem, jiné objektivy mi na těle ať už s D40 nebo na současné D70 ostřily jako víno.

Jsem vzorový příklad kupujícího bazarového objektivu, který není v pořádku. Sic jsem si objektiv ozkoušel - bohužel jen za denního světla. Komunikoval jsem celý minulý týden s Nikon servisem. Podle zaslaných fotek a popsání problému mi servisáci dali za pravdu a doporučili kalibraci objektivu v Praze.

Nic jiného mi asi nezbývá, druhá možnost je objektiv zahodit a koupit něco jiného. Záleží na tom jak drahá bude kalibrace.

Tož se naskýtá otázečka, kdo máte zkušenost s kalibrací objektivu v Nikon servisu? Je to drahé?
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bery 19. 1. 2008 19:57

Nekde v jinem vlakne jsem psal, ze to nekolika lidem dela i s D70. Sice ten objektiv nemam, ale urcite dej vedet jak jsi dopadl, protoze se to asi bude par lidem hodit.
Bery
Návštěvník

Odeslat příspěvekod izmask 19. 1. 2008 21:52

kelav: problém ostrenia 18-70 s SB600 je dosť rozšírený. Mám ho aj ja. Vypni si AF-ILL a prisvecuj lampou z tela, dosť to pomôže. Nie je to 100 %, ale znateľne lepšie.
izmask
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kelav 20. 1. 2008 12:52

Izmask: jj to jsem zkoušel, to pomáhá, není to stoprocentní, ale je to lepší. Není ale AF SB 600 lepší, nezaostří to lépe?

No a jak je to s ostatními objektivy? Dělá to jen tenhle Nikkor, nebo i jiné? seťák k D40 (18-55) to nedělal. Díky za odpovědi.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod friggo 20. 1. 2008 14:04

Dělá to jenom 18-70, aspoň jsem neslyšel, že by to byl problém i jiných skel. Mám tuto kombinaci taky a taky se mi to stává, osobně pochybuju, že by se to dalo vylepšit kalibrací, ale kdo ví.
Kromě přepnutí na AF-ILL na těle je ještě třeba se pokud možno vyvarovávat nejširších ohnisek, případně v rámci možností přiclonit, aby se i případný BF/FF vešel do hloubky ostrosti
friggo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 30. 1. 2008 21:38

Tak jsem to vyřešil prodejem 18-70, zatím jsem si koupil základní pevné sklo 50mm f1,8. Dávám tu za pravdu Tomáši X, rozdíl je minimálně znatelný, nádherná kresba a ostrost. Časem bych rád přikoupil na focení při mých výletech 24mm f2,8.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 31. 1. 2008 21:24

To Tomáš X: S tou padesátkou fotím noční portréty z koncertů a různých diskotékových akcí.

Viz. tento odkaz:
http://kompletni.info/fotoreporty/3342-laser-bubble-show-total-inferno-chrudim-

S chromatickou aberácí nemám zatím zkušenost, ale asi to bude vlastnost. Pravda je, že ani neuvažuju, že na krajinu a svoje výlety chci něco siršího. Taky se přiznám, že pokukuji po nějakém univerzálním záklaďáku. Moc se mi líbí Tamron 18-50 f/2,8. To si docela dovedu představit jako sklo pro svý výlety.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník