Objektivy k 400D

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Zbyněk Vašek 11. 1. 2008 21:54

Vím že mi spousta lidí asi vyčte, že zakládám nový vlákno, ale mám trochu specifičtější požadavky, tak se na mě nezlobte :)
Vlastním Canon EOS 400D + seťák a rád bych k němu dokoupil nějaké zoom "polotele". Mám představu tak 30-200mm (stačilo by i do 125mm)a časem bych pak ještě vyměnil seťák za nějakej širokej zoom. V cenovej relaci tak do 15k za kus. Poradíte mi někdo? případně navrhněte nějaký jiny rozložení ohnisek (0-200mm :D) na dva objektivy. Akorát nevím jestli preferovat objektivy co maj horší obrazový vady, nebo ty co mej větší zkreslení obrazu (které jde většinou eliminovat následnou úpravou na compu)

díky za každou užitečnou radu :)
Zbyněk Vašek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beat 11. 1. 2008 22:06

28-135 IS USM

Ostří rychle a tiše, stabilizátor funguje slušně, velikost je slušná (akorát bacha na velikost pro filtry - polarizáky na to jsou dost drahý (závit pro filtry 72mm))...kresba je trochu měkčí, ale bohatě stačí.
Pokud ti stačí maximum 135 (216 35mm ekviv.) není moc co řešit.
Nic není dokonalé.
beat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Zbyněk Vašek 12. 1. 2008 09:14

moc díky za odpověď :)
135 mi stačí bohatě, přecejen 55 je někdy málo :)
Na ten 28-135 jsem koukal i na ekvivalenty od Sigmy, Tamronu a Tokiny, ale tam jsem nenasel jak jsou na tom s obrazovou kvalitou. Zas vycházejí levnějc :)
Ještě mě napadlo zainvestovat do kvalitnejšího objektivu s nižším rozsahem ohnisek (podobmě jako seťák 18-55) a pro delsí ohniska dokoupit konvertor. Je to lepší nebo by bylo lépe koupit dva horší objektivy?
Zbyněk Vašek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 12. 1. 2008 11:09

Konvertory mají smysl jen u hodně světelných objektivů. Problém je v tom, že světelnost objektivu klesá násobkem konvertoru - telekonvertor 2x udělá ze světelnosti 4 světelnost 8 - a takový objektiv už pravděpodobně nebude automaticky zaostřovat. Takže pokud nemá objektiv dostatečnou světelnost, není dobrým kandidátem k použití konvertoru. Opticky jsou telekonvertory konstruovány k teleobjektivům - dá se čekat, že se základními ohnisky budou mít trošku horší optické vlastnosti.
Já mám TC 1,4x a používám ho s teletem 70-210/2,8-4. Jsem s touto kombinací spokojen. Ale když jsem ho na zkoušku připojil k seťáku 18-70/3,5-5,6, ostřilo mi to jen na wide - takže i takto slabý telekonvertor byl na nic.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 12. 1. 2008 13:52

Optické vlastnosti EF 28-135 jsou zde:
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses ... /index.htm

Není to ideální objektiv, ale v rozsahu, co jsi uváděl asi bude nejlepší. Navíc má IS a USM (stabilizaci a rychlé+tiché ostření)

Uvažoval jsem o tomto objektivu, ale nakonec jsem se rozhodl pro EF-S 17-85 IS USM. Je optimalizovaný pro malý čipy, rozsah je univerzálnější a dlouhá ohniska pokryju s EF 70-300 IS USM ;-)

Pokud jsi ochoten dost výrazných kompromisů v optické kvalitě. Mohla by Tě zajímat Sigma 18-200mm OS (EQ35mm: 28-320mm) se stabilizací. Stojí cca 12tis, tedy tolik, co ten Canon. Má širší rozsah ohnisek a horší kvalitu obrazu. Viz:
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses ... /index.htm
Jan Čerbák
Návštěvník