problém - prach uvnitř objektivu

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Zbyněk Vašek 30. 11. 2007 17:59

ahoj, mám setovej objektiv Canon EFS 18-55mm a na vnitřní stranu poslední (vnitřní) čočky se mi dostal prach. Neznáte někdo nějakej způsob jak ten prach odstranit aniž bych ztratil záruku??? nebo musím do obchodu kde sem to koupil ať mi ho vyčistí?
díky za rady :wink:
Zbyněk Vašek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod miroslav 30. 11. 2007 18:46

Jestliže ho máš v záruce,tak záruku uplatni,ale na snímcích to stejně nepoznáš
miroslav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Zbyněk Vašek 30. 11. 2007 19:06

právě že je ten prach na fotkách vidět :( kdybych ho neviděl, tak bych se na to vybod. Nejdřív jsem myslel, že je špinavej UV filtr nebo přední čočka objektivu, tak jsem je vyčistil. Pak jsem myslel (když fleky z fotek nezmizely) že je prach na snímači, ale ten je absolutně čistej. tak jsem vyčistil ještě zadní čočku objektivu, ale fleky jsou pořád viditelný :( právě při čištění zadní čočky jsem si všim že je prach uvnitř :(
Zbyněk Vašek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 1. 12. 2007 00:12

Poprvé slyším o tomhle problému u jednotubusového zoomu. Většinou tím trpí dvoutubusové jako je 17-85 IS.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod miroslav 1. 12. 2007 04:25

Nevím,ale zkus si podržet těsně před objektivem sirku,jak moc ji uvidíš
miroslav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 1. 12. 2007 09:27

Pokud vidíš na fotkách nějaká prachová zrníčka, bude to spíš prach na snímači. Prach v objektivu snižuje kresebnost a kontrast, ale znatelné to je až když se ho nakumuluje víc.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Zbyněk Vašek 1. 12. 2007 10:51

snímač jsem znovu zkontroloval a je absolutně čistý
ta prachová zrnka nejsou vidět ostře jen jako tmavý kruhový romazaný skvrny a podle nastavení ohniska jsou buď tmavší nebo světlejší
Zbyněk Vašek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bery 1. 12. 2007 12:53

A se zvysujicim se clonovym cislem se zaostruji ? Taky bych to spis tipnul na prach na snimaci (nemusi byt okem videt, ale na snimcich bude). Pripadne prihod ukazku.
Bery
Návštěvník

Odeslat příspěvekod miroslav 1. 12. 2007 21:48

Nebylo by lepší ukázat nějaký snímek,totálně zaprášený objejtiv se může projevit menším kontrastem,ale jedno smítko nic neznamená.
miroslav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Zbyněk Vašek 2. 12. 2007 21:18

tak tedy jeden příklad
Obrázek
Zbyněk Vašek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 2. 12. 2007 21:27

Souhlasím s ostatními - je pomalu čas na vyčištění čipu.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod miroslav 2. 12. 2007 21:27

Z té zmenšeniny moc poznat nelze,ale stejně bych to tipoval na zasviněný čip.Nafoť bílou plochu s různými clonami
miroslav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 2. 12. 2007 21:35

Kup si normální ofukovací balonek a párkrát na snímací čip prudce foukni. Mělo by se to zlepšit.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod friggo 2. 12. 2007 22:25

Taky si myslím, že to bude prach na snímači, prach v objektivu by se podle mě nemohl projevit takhle ostře...
friggo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 2. 12. 2007 23:37

Se mi nezda, to bude snimac, take mam nake to smitko v objektivu, ale na fotce ani pri vysoke clone neni nic videt.Zato staci maly lehce prehlednutelny dublik na snimaci a je to.
player
Návštěvník

Další stránka