Zalezi na objektivu pri foto do A4

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod player 7. 6. 2007 17:34

Ta vyssi svetelnost je proste plus.Nikdo nikoho nenuti fotit jen a pouze na plnou diru, nebo ano?
Takze se dostavame k tomu, ze napr. na krajinku(f8+) budu mit kvalitu teoreticky uplne stejnou jako ty s objektivem s nizsi svetlenosti, ja ale budu mi tu vyhodu, kdyz budu chtit cvaknout zaber za horsiho osvetleni a svete div se, i ten rozdil mezi 2,8 je mnohdy dost zasadni, u nocnich snimku obzvlast.A to se nebavim o clone 2,8 na delsich ohniscich, kde ma vetsina setaku svetelnost 5,6!
17mm, kritickej cas 1/10s, iso1600, f2,8:
http://home.tiscali.cz/fz30foto/test.jpg
Nerekl bych, ze je kresba nejak dramaticky spatna.Klidne nadhodim v plnem rozliseni, ale myslim, ze to snad ani neni treba.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Otass 7. 6. 2007 21:21

Světelnost nahradíš možná stativem, ale hloubku ostrosti nijak alternativně nezmenšíš...prostě musíš fotit na plnou díru. V tom vidím výhodu světelných objektivů. Navíc nevěřím, že v dnešní době existují objektivy se světelností 2.8 které by měly nepřijatalnou kresbu.
Fotím méně než bych chtěl a ještě méně než bych mohl...
Otass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Alexino 8. 6. 2007 08:43

Otass: spíše bych řekl, že v dnešní době je málo objektivů, které mají na 2.8 dobrou kresbu, ale to je jedno...Zajedno taky záleží u jakých ohnisek se tato potřeba řeší, u širokáče je mi nějakých 2.8 někde, u Macra je fajn, ale třeba i u Canonu 100/2.8 moc použitelná není, u 70-200/2.8 se taky suprove hodi, ale vzdycky se stejne pouzijou fotky s vyssi clonou, protoze ty na plnou diru jsou proste po nicem, btw takovou 70-200/2.8 sem mel asi pul roku a pak sem ji vymenil za 70-200/4, protoze je proste ostrejsi. To samy kamos mel C16-35/2.8, kterou vymenil brzo za 17-40/4, protoze opet byla ostrejsi... co se tyce zakladaku, tak 2.8kovy byvaji pouzitelny taky od 4ech a vic...
Beat: špatnou kresbu na A4 ještě poznám, oči mi slouží dobře, děkuji.. na nějakým pidiformátu 10x15 to je samozřejmě jedno.
player: 17mm na 2.8... no proc nee, do albumu to klidne, na reportaz klidne, ale jinak s tim se mnou vymetou chodnik ani nemrknu....
Alexino
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Alexino 8. 6. 2007 08:44

jooo drivejsi objektivy, to byly brusy, ale ted to je vsecko masovka a kvalitu aby pohledal. Uz ani ty Canonní eLka nejsou co bejvaly...
Alexino
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beat 8. 6. 2007 10:05

Alexino: Obdivuju tě. Poznat objektiv na fotce A4...jsi fakt dobrej.
Jinak, diskuse o ničem. Když tě na fotkách baví jen to, abys mohl zkoumat jakou to má kresbu a i L-ka jsou pro tebe špatný....
No nic, já se jdu zas dívat na fotky, ty si zkoumej testovací obrazce a počítej si lph.
Nic není dokonalé.
beat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Alexino 8. 6. 2007 10:29

beat: ano, diskuze je o nicem, kdyz dokazes pouze ironicky poznamky, tvrdil jsi jestli rozeznam na fotce A4 dobrou kresbu nebo spatnou, tak sem napsal ze jo, tak co ti vadi, pokud te nezajima odpoved tak o tom vubec nezacinej. Testovaci obrazce me totalne nezajimaji a v zivote sem zadnej nezkoumal, nefotil a ani nebudu, focenim se castecne zivim, tak vim jake maji klienti naroky, sorry, ze sem se patrne dotknul tvoji cti, ze jsem ti asi neprimo pohanil vyber tvyho objektivu, protoze to je to co totiz vetsinu z vas totalne se... timto tuto diskuzi opoustim, protoze to fakt nema totalne smysl tady cokoliv psat. Nechapu ze sem se na to nevykaslal rovnou. Bye
Alexino
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr1968 8. 6. 2007 10:48

Foťte fotky a ne testovací obrazce :lol: :lol: :lol:
Smrt je pouhý okamžik, kdežto hanba trvá navěky.
Petr1968
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Pety 8. 6. 2007 12:22

Jenže podle testovacího obrazce se dá něco poznat. Podle "normální fotky" se dá leda tak něco tvrdit na základě osobního dojmu.

I když někdo porovnává objektivy podle "normální fotky", vybere k tomu něco, na čem se dá kresba nebo aberace poznat.

Například http://martt.bikemagazin.sk/vybava/test/

Na obrazci se pozná obojí.

Jinými slovy, když mi někdo tvrdí, že ten a ten objektiv kreslí báječně a já mám k dispozici fotku standardního obrazce, která mi říká opak, věřím tomu obrazci.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Petr1968 8. 6. 2007 12:38

Tak to jo. Vyfotím si také nějaký obrazec do alba. :lol:
Smrt je pouhý okamžik, kdežto hanba trvá navěky.
Petr1968
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod beat 8. 6. 2007 13:19

pety: Souhlas.

Alexino: Nechtěl jsem tě nijak urazit. Pokud tě baví zkoumat fotky pod mikroskopem, je to tvoje věc. Mě osobně nezajímá, jestli by "ty větvičky vzadu" mohly být o 5% lépe prokresleny.

Troufnu si ale tvrdit, že tazatel podle typu otázky není typ člověka jako ty. A obyčejný amatérský fotograf opravdu nezkoumá detaily fotek, ale dívá se na fotku jako takovou.
A světelnej objektiv je dobrej na to, že přiclonit si můžeš vždy. Ale odclonit plnou díru už prostě nejde...

A pkud jde o moje objektivy. Mě je úplně jedno, jakej na ně má kdo názor. Já je kupuju pro své vlastní potřeby a choutky. A mimochodem...sám bych nějaký světelný objektiv chtěl. Leč nezbývají peníze....

Shrnuto. Světelný objektiv přicloníš. Nesvětelný objektiv neodcloníš. Světelný je plus.
Nic není dokonalé.
beat
Návštěvník

Předchozí stránka