Sigma 10-20 /4-5,6 EX DC HSM vs. Tokina 12-24mm/F4

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Lukebx 30. 5. 2007 07:33

Zdravím,

rozhoduji se mezi výše uvedenými objektivy. Stále jsem na vážkách, který zvolit. Dle recenzí mi vychází lépe Tokina - robustní tělo, f4, větší rozsah (ale o 2 mm více :-( ), oproti sigmě větší odolnost na protisvětlo, horší je to s aberací, ale to je otázka vteřiny to vyretušovat. Sigma má zase kratší ohnisko, menší zkreslení, ale hlavně je k sehnání :-) Fotím především architekturu a krajinu. Díky za rady a zkušenosti.

L.
Lukebx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod inge 30. 5. 2007 07:56

Na různých webech toho bylo napsáno opravdu hodně, já osobně mám sigmu, a jsem max spokojený.10mm je opravdu supr. Zkoušel jsem i Tokinu, kterou jsem původně chtěl a zdá semě trošku lepší kresba jinak je to stejné. protisvětlo u sigmy absolutně v pohodě, ostrost do rohů taky v pohodě ( buď mám dobrý kus nebo, ty fámy na webech jsou nějaké divné ) :mrgreen:
inge
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Lukebx 30. 5. 2007 10:06

No jsem stále na vážkách - mám sice Tokinu objednanou, ale je nedostupná, tak mám ještě i čas přemýšlet a třeba i vymanévrovat do Sigmy :-) No je to dilema zda chtít víc (myslím tím širší ohnisko) nebo vyčkat.
Lukebx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milday 30. 5. 2007 10:25

Je tu ještě jeden aspekt: smysl otáčení zoomu a ostření. Já jsem nikoňák, takže bych šel spíš do Tokiny (myslím, že se otáčí stejně jako Nikkory a Tamrony). Nevím zda všechny značky dodržují striktně "svůj" smysl otáčení, ale co vím, tak se Sigmou se točí po Canoňácku. Pro někoho je to možná banalita, ale pro mne důvod, proč se té své Sigmy nejspíš zbavím.
Nikon D70s + Coolpix 5400
milday
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lukebx 30. 5. 2007 10:42

tak to bych řekl, že by mě snad až tak netrápilo - ono ve finále to bude asi jedno, oba objektivy mají své pro a proti jen se prostě k nějakému přiklonit :-)
Lukebx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beat 30. 5. 2007 10:51

Rozmysli se, jestli opravdu chceš 10mm. Pokud ano, nemáš moc na výběr. Rozdíl mezi 10mm a 12mm je DOST velký...
Nic není dokonalé.
beat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mene.T 30. 5. 2007 11:21

HSM ostření u Sigmy dělá docela dost...
Mene.T
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beat 30. 5. 2007 11:31

Mene.T: Ohledně hlasitosti možná jo, ohledně rychlosti to asi nepoznáš. Ultraširokáče mají tak krátký krok, že tam stíhá i normální motůrek....
Nic není dokonalé.
beat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lukebx 30. 5. 2007 11:44

chápu že 10 a 12 je rozdíl a samože bych chtěl 10mm ale pokud bych měl jít na 10 (sigma) a pak si říkat že já radši nevzal Tokinu co (např) líp kreslí atd. Je to dilema :-(
Lukebx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milday 30. 5. 2007 11:44

... a ještě mají velkou hloubku ostrosti. Takže při cloně F4 a ohnisku 12mm ani nemusíš moc ostřit. Chce se někomu spočítat kolik je to při této cloně metrů při zaostření na 1m a pak třeba na třicet ? U clony F16 to bude možná už po celý rozsah ostření.
Nikon D70s + Coolpix 5400
milday
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beat 30. 5. 2007 12:12

Lukebx píše:chápu že 10 a 12 je rozdíl a samože bych chtěl 10mm ale pokud bych měl jít na 10 (sigma) a pak si říkat že já radši nevzal Tokinu co (např) líp kreslí atd. Je to dilema :-(//quote]

Nebo až budeš dělat osm kroků vzad tak si možná budeš říkat, že já radši nevzal tu Sigmu.... Tohle zná každý.
Nic není dokonalé.
beat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lukebx 30. 5. 2007 13:40

No tak kdybych to postavil takhle, který je podle Vás lepší, pominu li rozdíl 10 a 12.
Lukebx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lukebx 30. 5. 2007 13:40

ps: díky za trpělivost :oops:
Lukebx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod meme sk 30. 5. 2007 17:59

Budes spokojny s ktorymkolvek, pretoze nebudes vediet ako by si bol spokojny s tym druhym ;)

Ja som zvolil Sigmu prave kvoli rozdielu 10 a 12 mm. Je to naozaj podstatny rozdiel.
Fiat Doblo 1.9 JTD 105k
meme sk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod seyhello 31. 5. 2007 11:41

opravdu je ten rozdil tak velkej? ja taky premejslim o sirokaci a rozhoduju se presne mezi temahle dvema, kdybych mel vic penez tak koupim Nikkora, to je jasny a ty 2 milimetry mi muzou bejt ukradeny:-)...
seyhello
Návštěvník

Další stránka