Polarizak + UV filtr vhodný pro Fuji S6500fd

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lewit 29. 12. 2006 23:27

Dobrý den,
rád bych se zeptal, který polarizační a UV filtr byste mi doporučili k Fuji S6500fd [58mm]. UV filtr bych pouzival pouze jako ochranu objektivu.
Chtěl bych k tomuto foťáku přiměřené filtry jak kvalitativně tak cenově.
lewit
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod russianblue 30. 12. 2006 09:52

http://www.fotoskoda.cz/fotoskodashop/d ... fnc=detail

toto je asi cenový minimum... sám používám verzi "DHG", která je míň outdoorová a spokojenost...
russianblue
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cornel 30. 12. 2006 13:02

Nevím, jak je to u Fuji, můj Canon je vybaven UV filtrem už na čipu, takže je zbytečný. Tím je vybavena už většina přístrojů, takže asi i Fuji. Ani jako ochrana objektivu není nezbytný. Pokud se do objektivu neryje zrovna hřebíkem, je opatřen několika ochrannými vrstvami, které pro běžné zacházení jako ochrana postačují. Polarizační můžu doporučit od B&W, to je asi špička. Tomu odpovídá i cena. Dřív jsem používal filtry od Cokinu, chtěl jsem ušetřit, ale časem jsem zjistil, že nejsou až tak kvalitní a přešel jsem na B&W. Dobré jsou i Marumi, Hoya a další. Vyhnul bych se firmě Hama. A nebral bych nic laciného bez antireflexních vrstev.
"CORNEL"
cornel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Maročan 30. 12. 2006 13:25

B&W, Hoya - jsou dražší, ale dost kvalitní. Jako ochrana před UV jsou zbytečné, ale jako ochrana objektivu si je nemůžu vynachválit. Také se lépe čistí fitr, než sklo samotného objektivu. A u některých objektivů jsou skoro nutnost - třeba u pevných padesátek..
Foto: Nikon D3000 + Nikkor 35/f1.8 + Nikkor 18-70 DX; Canon G12
PC: HP 6550b + HP 6440b + Lenovo IdeaPad S10-3
Mobil: Nokia E52 black
Maročan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lewit 30. 12. 2006 13:45

russianblue:
diky to vypada adekvatne

cornel :
Jak jsem psal chci UV jako ochranu objektivu, mam sve zkusenosti a preci jen ma tento fotoaparat nevymenny objektiv.
Jinak diky za doporuceni.

Maročan:
take diky, ale uz se mi zdaji cenove dost vysoko mozna jeste ta Hoya

Asi se podivam po Marumi a Hoye , diky vsem za rady.
lewit
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod gekoncik 30. 12. 2006 22:48

On ma poloraziční filt jiné parametry než CPL a klasika a ještě jestli má nějakou ochranou vrstu. Jaké?

--
Poloměr závitu nepočítám :)
Ne-ne-ne
gekoncik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod russianblue 31. 12. 2006 10:49

[quote="Maročan";B&W, Hoya - jsou dražší, ale dost kvalitní. Jako ochrana před UV jsou zbytečné, ale jako ochrana objektivu si je nemůžu vynachválit. Také se lépe čistí fitr, než sklo samotného objektivu. A u některých objektivů jsou skoro nutnost - třeba u pevných padesátek.. /quote]

tak zrovna na pevné 50ce ho nemám. protože čočka je poměrně hluboko a tak poškrabaní nehrozí (nikon50/1,8). Ale na seťáčku mám UV hlavně jako ochranu proti poškrabaní a už několikrát se to vyplatilo(třeba když jsem fotil v autoservisu - horký kousky kovu se pěkně zapeky do filtru). Na tele UV taky nemám, protože se člověk pohybuje ve velkejch vzdálenostech od foceného předmětu a tam už "špína" nedolítne...
russianblue
Návštěvník

Odeslat příspěvekod russianblue 31. 12. 2006 10:51

gekoncik píše:On ma poloraziční filt jiné parametry než CPL a klasika a ještě jestli má nějakou ochranou vrstu. Jaké?

--
Poloměr závitu nepočítám :)//quote]

z tvého dotazu není patrno na co se táš, ale odpověď bude asi:

http://www.paladix.cz/clanky/10022.html
russianblue
Návštěvník