opar

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod spejbl007 11. 8. 2024 09:12

Dobrý den.

řeším následující problém. Mám dnes už starší fotoaparát Pentax K-7. K tomu dva objektivy, 18-55 a 50-200. Druhý zmiňovaný je bez problému, ale s prvním jsem začal mít problém. Potíž je ta, že fotky přes něj pořízené jsou v oparu, v závoji. Samozřejmě v RAW se to dá opravit, musí se kompenzovat černý bod. Ale prostě průchod světla objektivem způsobí to co jsem psal. Když byl nový, před patnácti lety, bylo to v pohodě. Tohle pozoruji posledních pět let a celkem mi to vadí. co s tím? Má s tím někdo zkušenost?
spejbl007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Gabriel Noga 12. 8. 2024 10:01

napadají mě dvě hlavní možnosti - to první je poškození (např. nevhodným čištěním) antireflexních vrstev - lze vidět při bočním pohledu na polní čočku objektivu. Nanesení nových je drahé a mělo by význam jen v případě velmi cenného objektivu. Druhá eventualita je asi pravděpodobnější, tou je velmi jemný prach (blízké nanočásticím), který se dostal na vnitřní členy/čočky objektivu. Lze poznat pohledem v ostrém světle - slabý závoj uvnitř objektivu. Vyčištění může být náročné, ale snadnější než první případ.
Gabriel Noga
Návštěvník

Odeslat příspěvekod spejbl007 12. 8. 2024 10:15

Včera večer jsem na to koukal. S nejvyšší pravděpodobností to bude onen "prach" uvnitř na některých z čoček. Přece jen je to staré 15 let a objektivy nepatřily mezi špičku, spíš takový průměr. Zkusím oslovit nějaký servis, který by byl ochoten objektiv rozebrat a vyčistit, v tom lepším případě kdyby dosáhl na náhradní díly, pro případnou výměnu nějakého optického členu. Ačkoliv realisticky pochybuji, že Ricoh pro tak starý produkty má ještě nějakou podporu.
spejbl007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomashr 12. 8. 2024 10:22

Přidám třetí možný problém - u objektivu se mohlo časem něco pohnout (opotřebení, náraz a tak). Tohle jsem zažil u skla pro Sony NEX po nárazu. Navenek bez škrábnutí, vše funkční, ale začal být totálně neostrý jeden roh. Zcela evidentně se uvnitř pohnula některá skupina čoček a narušilo se vycentrování. Tady by to mohlo být podobné, tipuji, že jako závoj by se mohlo jevit, kdyby se nepatrně změnila vzdálenost některé skupiny mezi sebou. Trochu by to rozostřilo, ale celkovou neostrost by AF možná korigoval a mohlo by se to projevit jako závoj.

Ale mám zásadní dotaz - bavíme se o Pentax-DA 18-55mm F/3.5-5.6 AL? Protože pokud ano, tak prostý pohled na mpb.com ulazuje, že to fakt není hodno řešení - ve stavu excellent stojí "celých" 26EUR, resp. 35EUR v novější verzi II a 45EUR za WR verzi . To je natolik směšná cena (i s dopravou pod 50-60EUR) že mi přijde zbytečné se s tím jakkoli trápit. Viz https://www.mpb.com/en-eu/product/penta ... -5-6-al-wr , hlavně v té WR verzi je jich tam fakt hodně ve stavu bez výhrad.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod spejbl007 12. 8. 2024 10:33

Ano, přesně o tomhle objektivu se bavíme ve verzi WR :-)

A ještě Vám sem dám odkaz na raw, pro případ, že byste se chtěli podívat.
https://drive.google.com/drive/folders/1bZEtTCvDen2JCgiW_6f664uw8-abhXZy?usp=sharing
spejbl007
Kolemjdoucí