Poškrábané krycí sklíčko objektivu kamery

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod ziki 18. 6. 2023 08:40

Zdravím, nevíte někdo, zda-li by se dalo něco dělat s poškrábáním krycím sklíčkem na objektivu kamery/foťáku/mobilu? Jestli by se dala poškozená nebo sloupaná antireflexní či jaká to je vrstva nějak odstranit nebo vyleštit či nějaký jiný tip, co s tím? Za poslední řešení považuji to, že to sklíčko prostě vyloupnu a kamera bude bez něj a vyrobím nějakou krytku na objektiv. Zkoušel jsem hledat jak na Googlu, tak i na Aliexpress, náhradní sklíčka, ale neúspěšně. Také mě napadlo, že mám nějaká nevyužitá ochranná temperovaná skla na displej mobilu a jestli by se z nich nedal vyříznout nebo vystřihnout patřičný rozměr :hm
Přílohy
2_1.jpg
poškozené krycí sklíčko objektivu kamery
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."
ziki
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fajkusj 26. 6. 2023 11:00

Zdravím.
Pokud jde opravdu o krycí sklíčko a ne čočku objektivu, tady jsou možnosti:
1. Jemná. LensPen. Ten obsahuje ke štětěčku na druhé straně lešticí plošku. Měl by to být jemný grafit. Podle návodu jde vyleštit a tak překrýt "mapy" na krycím sklíčku. Toto leštění nic neodstraňuje.
2. Hrubší a pracnější. Fyzicky vyleštit Jsou lešticí pasty. Jde k tomu použít levnou rtěnku (červenou, obsahuje oxid železa používaný k leštění) nebo v nouzi zubní pastu. Jako nástroj k leštění elektrický zubní kartáček obalený do měkké látky (flanel, psť). Tím už dojde k obroušení vrstvy na krycím sklíčku.
Nic hrubšího na opravu nedoporučuji, škrábance už jsou problém. Pak raději vyměnit krycí sklíčko.
fajkusj
Návštěvník