Zdravím všechny,
v první řade Vám chci poskytnout mé zkušenosti s tímto objektivem. Objektiv jsem kupoval z první ruky.
Pa zakoupení objektivu Sigma 35mm 1,4 Art, jsem byl nadšený z jeho kresby, ostrosti. Po první testovacím focení jsem se ale setkal se špatným ostřením. Říkám si Ok, poladím přes Dock a jedu dál.
Vytisknu měrku, odměřím 30,40,60 a nekonečno. Podle oka vychází hodnoty +12 u 30,40,60 u mekonečna jsem měl +14. Sice nejsem nadšenej z tak velkých hodnot, ale budiž. Jdu na druhé focení a opět to samé. Nedá mě to a přestanu věřit svému oku a koupím za 70 liber program FocCal Pro, který dokáže seřídit objektivy automaticky.
Provedu 2x kalibraci a výsledky jsou u 30,40,60 +16 u nekonečna +10, tak jsem jsem dobrý skoro jsem to trefil. Jdu na testovací focení a příjdu opět s hodně fotkama který jsou prostě mimo.
Otevřu Lightroom, stáhnu plugin na zobrazení kam jsem ostřil a zjišťuji, kde je chyba. Přicházím na to, že všechny fotky se ostřené na střed ( respektive křížové ostřící body jsou Ok). Ty krajní jsou prostě zcela mimo ( ostří výrazně za bod ostření při 2m vzdálenosti cca až 40cm za). Přes program Focal jsem zkusil poladit ostření na krajní body, ale pak nevychází středový. Takže výsledek je ten, že můj foták si s tímto objektivem nerozumí btw. mám D750.
Kontaktoval jsem servis AWH, který řeší seřízení objektivů sigma, jenže po komunikaci s něma řeší pouze kalibraci na středový bod, tudíž pro mě naprosto zbytečná věc.
Jaké jsou teda možnosti řešení?
1 možnost koupit bezzrcadlo, které by vyřešilo mé celkové trápení, ale to je poměrně drahé řešní.
2. možnost prodat objektiv a koupit něco spolehlivějšího.
Dal jsem si tu práci a na Anglických forem jsem hledal info ohledně tohodle problému a divil jsem se kolik lidí mělo nebo má stejný problém a smířilo se s tím, že ostří na střed a pak překomponujou, jenže při cloně 1,4 je docela náročný překomponovat a mít stále zaostřeno na to co potřebuji, ale hodně lidem to stačí. Čemu se nestačím divit a opět si utvrzuji názor, že mnoho lidí bere objektivy Sigma za podobný žebříček jako vlastnit i iPhone.
Nerozumím tomu, proč bych měl používat sice krásnou a za určitých situací skvěle fungující objektiv, když z 70% je celkem nepoužitelný.
Jsem zklamaný, že to takhle dopadlo, ale tohle je moje cesta s Sigmou 35mm 1,4. Šla z domu..
Přes program FoCal jsem testoval všechny své objektivy a všechny měli korekci +-2 od nuly
Tamron 24-70/2,8 G2
Sigma 105/2,8 Macro
Nikon 50mm /1,8G
Nikon 35mm/1,8G
Kdybych podobný článek našel dřív, asi bych se hodně rozmýšlel zda jít do Sigmy, proto chci poskytnou svou zkušenost aby měli lidi možnost slyšet i druhou stranu.
Omlouvám se pokud to je offtopic..