Chtěl bych srovnat vlastnosti 2 teoretických objektivů . Když to popíšu lapidárně, tak se objektivy liší přímo úměrně v ohniskové vzdálenosti f (případně jejich rozsahu, zajímá mě srovnání pro pevná i zoomová skla)) a nepřímo úměrně v světelnosti N (taktéž v rozsahu pro zoomy). Tedy ekvivalentní ohnisková vzdálenost f'= f*crop jsou stejné, ekvivalentní světelnost N'=N*crop je stejná a logicky i "průměr vstupní pupily" je stejný (D=f/N=f'/N') . (ten pojem "průměr vstupní pupily" je trochu neohrabaný, tím spíš pro zoomové objektivy, prostě tím myslím plochu průmětu objektivu, ze kterého sbírá světlo - lze si představit jako podstavu kuželu světla, kdevrchol je nějaký vzdálený bodový zdroj)
Zajímá mě:
rozdíl v ceně těchto objektivů ( přímo z definice dotazu: "přední čočky" jsou "stejně veliké")
kvalita (ostrost)
rychlost ostření
výskyt problémůs (back)focusem
kvalita bokehu
rozměry (tak je jasné, že objektiv s delší ohniskovkou bude delší)
Poznámky: Zajímá mě zvlášť dotaz pro pevné objektivy ( např 100mm f4 a 50mm f2) i zoomové (např 80-400 f4-6 vs 40-200 f2-3)
Důležitá poznámka/dotaz: v dotazu jsem se tomu vyhnul, u delšího objektivu se předpokládá že například je na full frame a tedy pro obraz se používá celá plocha. U kratšího objektivu jsem neřekl, jestli to má být objektiv také na fullframe, který musí perfektně kreslit na 36x24 (a IDENTICKÝ OBRAZ bych získal prostým ořezem) nebo to je objektiv na micro4/3 a tedy stačí, když když kreslí na 18x12. To mě také zajímá, jak to ovlivní vlastnosti objektivu výše.
PS: A neřešit kvalitu fotek "za objektivem" že na menším čipu / menší ploše čipu bude (ne nutně) méně megapixelů nebo (ne nutně!) více šumu nebo (ne nutně) menší dynamický rozsah. To mě fakt nezajímá, ptám se jen na objektivy.