Sigma 85mm f/1.4 ART

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod vegan 3. 2. 2017 13:30

Pro mne překvapivé, co se týče ostrosti přijde mi srovnatelné s 50mm Art a co se týče Chromatické aberace mi naopak přijde 85mm Art horší než 50mm. Ostatní parametry neporovnávám. Podle DXo by ale měla mít 85mm ART aberaci lepší a ostrost také.
vegan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 3. 2. 2017 20:24

Já jsem zatím ani 85mm Art ani Nikon 105/1.4 neměl možnost testovat, takže hodnotím jen podle toho, co vidím na dostupných fotografiích a tam bývá dost otazníků ohledně podmínek pořízení fotografie i zpracování.

Například tady:

Obrázek

mi to dává naději, že s tou aberací to nemusí být žádný velký problém.

Raymond Wong, flickr,.com, Vivian's New photo, Canon EOS 5DS R, Sigma 85mm F1.4 DG HSM | Art 016, f1.4.

Další ukázka, kde aberace vypadá dobře:

https://www.flickr.com/photos/arikanayt ... 00155@N24/

Aytaç Arıkan, flickr.
Dokud to ale nenafotím sám, ruku do ohně za to nedám, chystám se na to cca někdy v červnu 2017, to bych na to mohl mít o víkendu čas, předtím nemohu, mám jiný program.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod vegan 4. 2. 2017 00:09

O tom, že 85mm Art je výjimečný objektiv nemůže být pochyb, ale na těch dvou fotkách, když pominu jejich rozlišení, nejsou pro vznik Aberace na tomto objektivu úplně ideální podmínky, ze zkušenosti jež zatím mám se aberace nejvíce projevuje při ostření na bližší objekty a při protisvětle, výhradně mimo hloubku ostrosti. Za mne osobně rozhodně Aberuje méně než 85/1,8G a než 85/1,4G a méně než 105/1,4 ( přinejmenším u kusu co jsem měl možnost si zkusit ), ale prostě 50mm Art mi přijde, že je na tom nejlépe.

BTW: jeden další postřeh u sigmy 85 Art je ten, že jakýkoli nasazený filtr znamená poměrně solidní nárůst vinětace na plnou díru.
vegan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 4. 2. 2017 07:36

Moje zkušenost se Sigmou Art je, že jsem měl velké štěstí na kus a že se kus od kusu hodně liší, jsou různě decentrované, různě ostré do krajů, mají i různou aberaci, různě si sednou tolerance.

Problém je v tom, že některé obchody se nestaví moc ochotně k tomu, abych si objektiv na prodejně vyzkoušel (třeba Megapixel) a jiné jsou sice bezproblémové (Fotoskoda), ale pak Vám stejně zabalí jiný nový kus, protože ten jeden, co jste zkoušeli, mají jako předváděcí.

Třeba u 300/4 jsem si byl rizika vědom a řešil jsem to tak, že jsem ho rovnou koupil přes e-shop, ale stejně jsem doufal, že ho nebudu muset vracet nebo měnit.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 4. 2. 2017 09:14

Mne zasa pridu Sigmy dost dobre co sa tyka kusovosti samotneho vyladenia optiky. Mal som v okoli 6ks 50/1.4, 5ks 35/1.4 (dva som mal ja) a 2x 24/1.4 - vsetky kupovane v roznom case. Opticky boli velmi podobne (ehm, taku kusovost by im mozno aj Nikon zavidel). Horsie to bolo ale so zladenim jednotlivych objektivov a tiel co sa tyka AF - fungovalo to skoro az nahodne, dokonca aj na rovnakych modeloch fotoaparatov - proste co kus, to ine zaostrovanie a doladovanie.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 4. 2. 2017 10:16

Pod diskusi o 85 Art na nikonrumors jsem zase narazil na zpravy o tom, ze Artky se pouzivanim rychle rozladi. Pri castem pouzivani je udajne otazka jen nekolika mesicu, nez se z bezvadne ostriciho objektivu stane objektiv, ktery potrebuje seridit, a po case zas a znova. Tak nevim, co si myslet a jestli je napriklad bezpecny kupovat pouzity kus.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod vegan 4. 2. 2017 11:31

Penar> s Fotoškoda, když řeknu, že chci koupit objektiv a vybrat si z kusů tak nikdy nebyl problém a vždy jsem zkoušel objektiv co jsem si nakonec koupil. Megapixel souhlas tam jsem měl problém, od té doby jsem tam nebyl a to je už tak cca 6 let zpět.

Dolgor> tohle bohužel můžu potvrdit u 50/1,4 na seřízení AF byla už 4x na druhou stranu to je můj nejpoužívanější objektiv a má toho nafoceno docela dost. Ale kamarád jež ho kupoval tak před 3/4 rokem s ním také fotí dost a měl ho na seřízení jen hned po koupi a od té doby drží tak možná je to jen vada první série.
Ale 35/1,4 naproti tomu drží od koupě a ostří pořád stejně.
vegan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 4. 2. 2017 15:27

To můžu potvrdit, u Škody jsem sice kupoval jenom 50/1.4, ale nechali mě vybrat ze tří kusů. Bez problémů. Už je to nějaký pátek.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Allien driver 5. 2. 2017 08:43

Dolgor píše:ze Artky se pouzivanim rychle rozladi. potrebuje seridit, a po case zas a znova. Tak nevim, co si myslet

nemyslet, switchovat :D
Allien driver
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 5. 2. 2017 08:48

Já jsem u Škody velmi spokojen s tím, že pod dohodě připraví objektiv pro testování a že si ho mohu tam u nich v prvním patře na tom balkónu vyzkoušet. Je to lepší než jinde, ale není to úplně podle mých představ, protože ten objektiv není zkalibrovaný a nemám ho na stativu. Já s sebou vždy beru "modelku" Micinu, jednou jsem s sebou vzal i kalibrační obrazce a stativ.

Když objektiv koupím naslepo přes e-shop, tak mám možnost si objektiv v klidu zkoušet třeba celý víkend, v podmínkách, které mám plně pod kontrolou. Jako velkou nevýhodu ale vidím, že pokud bych chtěl zkusit jiný kus, bude to dlouho trvat a nebude to pak zkoušené ve srovnatelných podmínkách.

Ono by to šlo udělat i tak, že bych si těch objektivů přes e-shop koupil více, řekněme 3-5, a nechal si jeden a zbytek vrátil. Ani to ale nefunguje dokonale, kolega to to v případě Sigmy Art udělal, ale stejně nenašel kus, který by mu vyhovoval tak, jako ten můj. Navíc mi to připadá blbé vůči tomu obchodu, protože je mi jasné, že rozbalený kus se jim bude prodávat hůře (ale asi jim to vykompenzuje fakt, že neuplatním věrnostní slevu), ale je to asi jen o pocitu.

Co se týče té kusové variability u Sigmy, kus který mám, sice potřebuje na obou mých tělech korekci, ale je ostrý od kraje do kraje (to ty jiné kusy nebyly), ale pak ostří rychle a přesně (u D500 i naprosto konzistentně, na D7100 občas "uletí"). Podle kolegy má lepší i ostatní vlastnosti, zejména aberaci a coma a není prakticky vůbec decentrovaný.

Když se na flickru dívám na fotografie ze Sigmy 85mm Art a z Nikonu 105mm f1.4, těch fotografií z Nikonu je o hodně více a vesměs vypadají lépe, nedělal bych z toho ale zatím žádný závěr, zajímavé bude, až vyfotím stejný motiv za stejných podmínek oběma objektivy. Pořád vidím všechny tři možnosti otevřené, tj. že si na dovolenou koupím Nikon, nebo Sigmu nebo ani jedno z toho. Ono je třeba vzít v úvahu i to, že na podobné účely mám opticky skvělý Sonnar a že další 1 kg těžký objektiv se pronese.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod pavelmeli 20. 2. 2017 20:24

pavelmeli
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 21. 2. 2017 14:29

Vacsina skiel vychadza na A7r vyrazne menej ostro, ako na A7rII, to je napr. zaujimave aj toto :) https://www.dxomark.com/Lenses/Compare/ ... _1680_1035

No Sigma je urcite lepsi objektiv co do plosnej ostrosti, aberacie a komy, najma porovnanie na DPreview dopadlo celkovo lepsie v jej prospech - aj ked rozdiely su vzdy velmi male, no to je u spickovych objektivov bezne. Rozdiely su na druhej strane v tesneni, velkosti, hmotnosti a jemnejsom bokehu G Masteru,... za vyssiu cenu.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 2. 3. 2017 17:08

Po cestě z práce jsem zastavil ve dvou velkých prodejnách fototechniky a ani v jedné Sigmu 85mm Art neměli na skladě.

Tento víkend bych býval měl čas, ale když jí nemají, nechám test na přelom května/června.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 8. 3. 2017 20:59

Do Megapixelu právě příšla dodávka Sigmy 85mm Art, ale jedu do zahraničí, nemám čas to vyzkoušet.
pemar
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka