od pemar 5. 2. 2017 08:48
Já jsem u Škody velmi spokojen s tím, že pod dohodě připraví objektiv pro testování a že si ho mohu tam u nich v prvním patře na tom balkónu vyzkoušet. Je to lepší než jinde, ale není to úplně podle mých představ, protože ten objektiv není zkalibrovaný a nemám ho na stativu. Já s sebou vždy beru "modelku" Micinu, jednou jsem s sebou vzal i kalibrační obrazce a stativ.
Když objektiv koupím naslepo přes e-shop, tak mám možnost si objektiv v klidu zkoušet třeba celý víkend, v podmínkách, které mám plně pod kontrolou. Jako velkou nevýhodu ale vidím, že pokud bych chtěl zkusit jiný kus, bude to dlouho trvat a nebude to pak zkoušené ve srovnatelných podmínkách.
Ono by to šlo udělat i tak, že bych si těch objektivů přes e-shop koupil více, řekněme 3-5, a nechal si jeden a zbytek vrátil. Ani to ale nefunguje dokonale, kolega to to v případě Sigmy Art udělal, ale stejně nenašel kus, který by mu vyhovoval tak, jako ten můj. Navíc mi to připadá blbé vůči tomu obchodu, protože je mi jasné, že rozbalený kus se jim bude prodávat hůře (ale asi jim to vykompenzuje fakt, že neuplatním věrnostní slevu), ale je to asi jen o pocitu.
Co se týče té kusové variability u Sigmy, kus který mám, sice potřebuje na obou mých tělech korekci, ale je ostrý od kraje do kraje (to ty jiné kusy nebyly), ale pak ostří rychle a přesně (u D500 i naprosto konzistentně, na D7100 občas "uletí"). Podle kolegy má lepší i ostatní vlastnosti, zejména aberaci a coma a není prakticky vůbec decentrovaný.
Když se na flickru dívám na fotografie ze Sigmy 85mm Art a z Nikonu 105mm f1.4, těch fotografií z Nikonu je o hodně více a vesměs vypadají lépe, nedělal bych z toho ale zatím žádný závěr, zajímavé bude, až vyfotím stejný motiv za stejných podmínek oběma objektivy. Pořád vidím všechny tři možnosti otevřené, tj. že si na dovolenou koupím Nikon, nebo Sigmu nebo ani jedno z toho. Ono je třeba vzít v úvahu i to, že na podobné účely mám opticky skvělý Sonnar a že další 1 kg těžký objektiv se pronese.