Irix 15mm f/2.4 recenze

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 7. 11. 2016 22:20

Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod nicomhk 8. 11. 2016 08:14

Luňák: pokud Tě zajímá zpětná vazba, tak se raději drž psaného věcného projevu, protože zbytečný text se dá narozdíl od dvacetiminutového videa snadno přeskočit o nezajímavé pasáže, na celé video opravdu nemám sílu, možná k mé škodě, ale sniff test apod. mě opravdu nezajímá.
nicomhk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 8. 11. 2016 08:23

Psaný text se dá přeskočit, ale video nikoliv? Tobě chybí u videa posuvník?
Pokud vím, tak si spokojený se Samyangem, takže to k tvé škodě určitě není.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 12. 11. 2016 19:31

Irix na clonu f/2.4:
Obrázek
Fotka rovnou z karty, jpeg bez uprav.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod nicomhk 14. 11. 2016 08:34

posuvník? No ... pro někoho, kdo slabikuje každé slovo asi skutečně může být video stejné jako psaný text...
Jinak to "nezkreslení" vypadá fakt dobře, ale měnit asi nebudu, většinou mě výrazně neomezuje...
nicomhk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 20. 1. 2017 11:20

lennyl_2 píše:Petr Luňák : uz si objednal ten IRIX?

Asi neni treba odpovidat, viz toto vlakno.
Kazdopadne jsem i Blackstone vratil. Bud jsem si toho nevsiml, nebo se pouzivanim uvolni opticke cleny, ale kazdy kus co jsem testoval (2x firefly, 3x blackstone), vykazal drive ci pozdeji nerovnomernou ostrost. Nektery kus velmi vyrazne, ze i na f/11 to bylo znat, viz odkaz pod videem, nektery mene. Prijde mi, ze ma Irix zvlastni rovinu zaostreni. Neni rovna, ani prohnuta, ale takova "cik cak". A protoze chci sirokac pouzivat i na reportaz pri otevrene clone, tak sel z domu.

Ano, aberaci ma potlacenou skvele, stejne tak zkresleni je nepozorovatelne, bokeh krasne jemny. Ale ta ostrost, to je proste prusvih. Koupil jsem misto nej Tamron 15-30 a to je oproti vystupu Irixe naprosta spicka. Bohuzel jsem prisel o klasicke filtry, ma viditelny soudek a bokeh neni tak mekky, ale kresba a mikrokontrast jsou uplne nekde jinde. Totez plati o odolnosti na protisvetlo, respektive odlesky od zdroju svetla (poulicni lampy napriklad), kde je Irix vylozene tragicky.

Zbyly mi tu dva kvalitni filtry (CPL, ND1000), kdybys mel o nejaky zajem, napis mi SZ.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Carismatico 11. 3. 2017 07:46

Zdravím,

Stal jsem se také majitelem verze Firefly 15mm, dojmy z designu i zpracování jsou skvělé, ale na rozpacích jsem už ze samotné kresby. Používám jej na těle D750 a musím zaclonit až na clonu 11, aby byla kresba rovnoměrná po celé ploše snímku. Do této hodnoty je víceméně tak 2cm po celé pravé straně neostrý. Je to v pořádku? Nebo mám štěstí na kus?
Carismatico
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 11. 3. 2017 10:23

Ja jsem tento nezadouci jev pozoroval u vsech peti kusu, ktere jsem zkousel, viz muj predchozi prispevek. Z toho duvodu jsem objektiv vratil a poridil kresebne nesrovnatelne lepsi Tamron 15-30.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Carismatico 11. 3. 2017 20:55

A nemělo by stačit pouze seřízení zaostření? Stejně problémy jsem měl s Tamronem 270mm, a Nikonem 140. Neostré části, mizerná kresba? A tam je dokonce záslepka na upravení konfigurace objektivu.

Musím říct, že až na tohle je irix opravdu perfektně ostrý, a kresba je výrazně lepší jak u Samyangu.
Carismatico
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 11. 3. 2017 22:16

Jak chces serizenim ostriciho prstence seridit evidentne "vyosene" opticke cleny???
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Carismatico 11. 3. 2017 22:24

Nevím, jen vycházím z toho, že podobné problémy jsem řešil, a vyjádření servisu vždy bylo takové, že proběhla konfigurace a seřízení AF. Takže jej půjdu také vrátit, abych dosáhl kresby po celé ploše snímku až při cloně 13 mi přijde padlé na hlavu.
Carismatico
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Zdenek D 12. 3. 2017 08:30

Dovolím se připojit k debatě.. Pevná širočina je fajn ale má hodně omezené použití. Souhlasím s PL, široký zoom je univerzálnější a mnohhdy jak je vidět i obrazově kvalitnější,
Já mám skoro pořád nasaený Nikkor 17-35/2,8 a nedám na něj dopustit, S D700 vyhovuje ve všem..
Zdenek D
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 12. 3. 2017 09:46

Hádam že absolútna väčšina tých čo berú pevný sveteľný širokáč presne vie na čo ho chce a potrebuje.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Carismatico 12. 3. 2017 10:37

Jen doufám, že mi ve Fotoskode neřeknou, že je to vlastnost objektivu. Má cenu zkoušet jiné kousky?
Carismatico
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 12. 3. 2017 11:18

PL skúšal 5 ks, to už asi nebude náhoda...
bob222
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka