lennyl_2 píše:Petr Luňák : uz si objednal ten IRIX?
Asi neni treba odpovidat, viz toto vlakno.
Kazdopadne jsem i Blackstone vratil. Bud jsem si toho nevsiml, nebo se pouzivanim uvolni opticke cleny, ale kazdy kus co jsem testoval (2x firefly, 3x blackstone), vykazal drive ci pozdeji nerovnomernou ostrost. Nektery kus velmi vyrazne, ze i na f/11 to bylo znat, viz odkaz pod videem, nektery mene. Prijde mi, ze ma Irix zvlastni rovinu zaostreni. Neni rovna, ani prohnuta, ale takova "cik cak". A protoze chci sirokac pouzivat i na reportaz pri otevrene clone, tak sel z domu.
Ano, aberaci ma potlacenou skvele, stejne tak zkresleni je nepozorovatelne, bokeh krasne jemny. Ale ta ostrost, to je proste prusvih. Koupil jsem misto nej Tamron 15-30 a to je oproti vystupu Irixe naprosta spicka. Bohuzel jsem prisel o klasicke filtry, ma viditelny soudek a bokeh neni tak mekky, ale kresba a mikrokontrast jsou uplne nekde jinde. Totez plati o odolnosti na protisvetlo, respektive odlesky od zdroju svetla (poulicni lampy napriklad), kde je Irix vylozene tragicky.
Zbyly mi tu dva kvalitni filtry (CPL, ND1000), kdybys mel o nejaky zajem, napis mi SZ.